Типові помилки, яких припускаються батьки при лікуванні грипу в дітей. Поради педіатра

Типові помилки, яких припускаються батьки при лікуванні грипу в дітей. Поради педіатра
  • Як відрізнити грип у дитини від коронавірусу? Є ліки, які категорично не рекомендовані при лікуванні цієї хвороби? Які помилки батьків можуть призвести до поганих наслідків?
  • Допоміг нам розібратися з актуальними питаннями, які хвилюють батьків, вінницький педіатр. 

Грип наразі у Вінниці активно не фіксують, але кількість хворих на вірусні захворювання традиційно восени збільшується. За останні тижні у лікарні з ГРВІ звернулося понад шість тисяч вінничан, і половина з них — діти. 

Відповідає на наші питання з приводу лікування, профілактики та вакцинації проти грипу лікар-педіатр Андрій Шиманський. 

Назвіть насамперед, які симптоми грипу?

— Грип — це доволі важке захворювання. Для нього не є притаманними виражені катаральні симптоми, тобто, як правило, річки з носа не варто очікувати. 

Відео дня

У більшості випадків грип розвивається досить гостро. Багато пацієнтів можуть навіть хвилину та годину сказати, коли їм раптово стало погано. 

Серед симптомів: сильна слабкість, ломота в тілі, біль в очах, голові, м'язах. Також високий підйом температури тіла і пізніше з'являється сухий, насадний кашель. 

Як правило, впродовж 7-10 днів стає краще, і дитина одужує. Якщо виникають ускладнення, а найчастіше це пневмонія, то тоді можуть з'являтися інші симптоми. Це посилення кашлю, падіння сатурації, ще більша слабкість. 

Як відрізнити грип від коронавірусу чи ГРВІ?

— При ГРВІ початок хвороби більш плавний, повільніший. Може спочатку з'явитися незначна температура, пізніше нежить чи кашель. Дитина при ГРВІ себе відносно нормально почуває. Клінічно звичайну вірусну хворобу від грипу можна легко відрізнити. 

А от з коронавірусом складніше. Грип від ковіду важко відрізнити. Як правило, коронавірус у дітей перетікає у легких формах. Але можуть бути абсолютно специфічні симптоми, і навіть у дорослих перебіг коронавірусу дуже різний. 

У декого — може бути схожий на грип стан, коли різко стає погано. А у декого — повільніший розвиток хвороби. На жаль, тут без спеціальних діагностичних тестів важко впоратися, враховуючи таку широку клінічну картину. Є експрес-тести, які дозволяють діагностувати досить швидко. Є навіть тест-системи вже спаровані «грип-коронавірус». Це ще більше спрощує діагностику. 

Чому важливо відрізняти? Бо від звичайного ГРВІ немає, на жаль, специфічного лікування. Треба просто вичекати, створити комфортні умови. 

Проти грипу ж є лікування, яке досить ефективне, якщо воно використовується у перші дні. Це препарати, які направленні саме на вірус грипу.

Як НЕ треба лікувати грип у дітей?

— Легше перерахувати, що рекомендовано при лікуванні грипу. Це: збивати температуру ібупрофеном чи парацетамолом. Якщо дійсно підтверджений грип, то лікар випише препарати, які діють на вірус грипу — озельтамівір найпоширеніший. 

Як правило, якщо це легкий перебіг, то крім контролю температури, ми нічого не використовуємо. 

НЕ потрібно ніяких антибіотиків, антигістамінного, цибулі, часнику, імуномодуляторів та танців з бубном. 

Додамо, що за даними Центру здоров'я України, 64% людей помилково вважають, що застуду чи грип можна лікувати антибіотиками. 

Яких помилок найчастіше допускаються батьки при лікуванні грипу в діток?

— Найчастіше — використання сиропів від кашлю. Будь-які сиропи від кашлю лише просто збільшують секрецію слизу в бронхах та легенях. Тобто, ми штучно заливаємо слизом легені. 

Кашель — це не якась хвороба, це просто рефлекс і причин кашлю може бути десятки. Починаючи з проблем у носі й закінчуючи проблемами зі шлунком. Лікування всіх цих станів абсолютно різне, а батьки часто думають, що сиропчик точно полікує кашель. 

Як правило, використання сиропів дають нам вологий кашель, і створюють навіть певні ризики. 

Наступна і дуже погана помилка — використання антибіотиків без показу лікаря. А також часто батьки купують різні розрекламовані пігулки, які не працюють. 

Ну і, звичайно, ще одна велика помилка батьків — надія на різні нетрадиційні методи лікування на кшталт дихання над парою картоплі.

Найгірше, що я бачив, це промивання носу малій дитині соком часнику, цибулі та редьки, і ще й з медом. Батьки думали, що це вбиває віруси. Уявляю, як дитину пекло. Пригадайте свої відчуття, коли ви ріжете цибулю, а це б вам ще й залили в ніс. 

Зараз активний період вакцинації проти грипу. Чому потрібно щепитися?

— Це хвороба, яку можна попередити вакциною. Це важка недуга, і, якщо згадати час до коронавірусу, то летальність від грипу теж досить висока. Грип найчастіше дає ускладнення у молодих людей. Грипозна пневмонія для здорової молодої людини може бути летальна. 

Надзвичайно ефективних ліків проти грипу — немає. Є певні методи, які збільшують шанси на швидке одужання. 

Більшість пацієнтів, які приводять своїх дітей на вакцину кажуть, що «я перехворів, і більше ніколи не хочу». Це дуже неприємна хвороба, яка переноситься важко. А ми можемо це попередити, тому логічно вакцинуватися. 

Вакцинація проти грипу входить у рекомендації абсолютно всіх країн світу для того, щоб захистити людей.

Коли краще вакцинуватися?

— Чим раніше, тим краще. Як правило вакцина з'являється десь наприкінці вересня. Жовтень-листопад — ідеальний час для вакцинації. Але ніколи не пізно це зробити, можна робити це й у грудні. 

Яка ймовірність захворіти після вакцини? 

— На 100% вакцини, на жаль, не захищають. Але насправді індекс захисту досить високий. Він різниться у кожній вакцині, від 80% і вище. 

Як вберегтися від грипу? 

Ці поради підготували фахівці МОЗ. Переповідаємо основні корисні звички для профілактики грипу. 

Якщо ваша дитина захворіла і ви ще не певні, що саме це за хвороба — все одно залишайтеся вдома. 

Ця звичка корисна не тільки для профілактики коронавірусу, а й для будь-яких інших захворювань. Ваша дитина часто миє руки — вона більш захищена від мікробів. 

Ця звичка витікає з попередньої. У нас на руках збирається чимало мікробів, і, якщо дитина часто буде торкатися руками до лиця, то це лише збільшить їхні шанси потрапити в організм. Зробити мікроби це зможуть через ніс, рот чи очі.

Це правило особливо важливе, якщо у приміщенні перебуває хворий. Таким чином ви зменшите свої шанси, до прикладу, заразитися від дитини.

Читайте також:

Чи будемо робити третю дозу вакцини проти коронавірусу? Розбираємося у ситуації

«Не лікуйте дітей у шаманів» Лікар-ортопед про дитячу поставу та як її виправити

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up