«Знущання з людей і сором для міста». Чому не зникають черги під вінницькою газконторою

«Знущання з людей і сором для міста». Чому не зникають черги під вінницькою газконторою
Минулої п'ятниці перед облгазом стояло до півсотні людей. Стільки ж було всередині й це ще невелика черга / Фото Михайла Курдюкова
  • Щомісяця нараховують борг за газ, який потім скасовують на звірці — така собі «традиція» у місті, задля якої треба простояти кілька годин у черзі.
  • Чому так трапляється? Ми отримали пояснення від «Вінницягазу».

Біля центру «Вінницягаз» на Шмідта знову черги. Про це розповіла наша читачка:

«Моя мама пішла сьогодні в газконтору, бо знову намалювали якісь борги. О 06.30 вона було 70 в черзі. До 12-ої години провели звірку: ніяких боргів насправді немає. Для чого це роблять? Чому не можуть зробити нормальну чергу як в «Прозорих офісах»? І звідки виникають такі надумані борги?».

«Цей бардак роблять свідомо»

У нашій фейсбук-спільноті розмістили допис з проханням розповісти про подібні випадки. І от що кажуть вінничани:

Відео дня

«Показники подаємо в чат-бот додаємо фото, в платіжці інші цифри. Добитись правди не реально», — пише Тетяна Пелюстка.

«Роблю фото лічильника, подаю щомісяця. Але щомісяця дописують борг. Приходиш, звіряєшся, все нормально. Наступний місяць знову борг», — пише користувачка фейсбуку Ксюша Анатоліївна.

«Дружина о 8:30 була 145-ою. Черга дійшла десь о 14:00. Теж намалювали зайвих 375 грн. Впевнений, що є такі, хто не стоїть в черзі й платить ці зайві нарахування. Якщо взяти в масштабах країни, то це колосальні гроші. Ось такий державний лохотрон», — пише Вадим Трубников.

«І найбільш цікаве те, що менеджери газконтори не напружуються взагалі: базікають між собою, перебирають папірці по півгодини. Керівництво, знаючи, що в коридорі та на вулиці море людей, теж не напружуються. «Прозорий офіс» як бджоли працюють, а тут ніхто нічого не знає», — додає в коментарях Анастасія Побережна.

«Треба приходити о 6.00 і тебе в ручному режимі заносять в список. Це просто якесь знущання над людьми. В той час, коли посилюють карантин у місті, у маленькому коридорі і на вулиці велике скупчення людей. І цей бардак робиться свідомо, щоб відбити у людей бажання приходити в контору для з'ясування ситуації. Це сором для міста, яке позиціонує себе найкомфортнішим містом України», — пише Ярослава Зарубінська.

«Плачу за показниками, які передаю вчасно та з фотофіксацією. Вже не звертаю уваги на те, що пишуть в рахунках і коли дзвонять, вказуючи на «борг». Вибачте, а ви хоч комусь щось повернули ,чи тільки ми постійно щось винні?», — дописує Анатолія Музика.

Тільки жива черга, в список не заносимо

Прес-секретар «Вінницягазу» Лариса Логінова сказала, що ситуація з чергами під центром обслуговування клієнтів на Шмідта, 32, є незмінною протягом останніх місяців.

— Як приходили, так і приходять на звірку, — каже Логінова. — Але ми не можемо заборонити людям приходити з самого ранку, ще до відкриття офісу. У нас всі в порядку живої черги приходять, працюємо із дотриманням карантинних вимог. Говорять, що ми записуємо в список, то ми цього не робимо.

Лариса Логінова, фахівець зі зв'язків з громадськістю АТ «Вінницягаз»

Питаємо, чи планується в облгазі організувати електронну чергу і талони попереднього запису, аби люди приходили в завчасно визначений час, а не чекали на вулиці?

— Ми такі пропозиції надавали. Вони розглядаються, — відповіла речниця «Вінницягазу».

— У «Прозорих офісах» фахівців облгазу немає і не планується залучати? — питає журналіст.

— Поки що немає. І з чим це пов'язано, я не можу відповісти. Поки що розглядається можливість попереднього запису через електронний кабінет на сайті 104.ua, — відповіла Лариса Логінова.

Про надумані борги

Чому ж виникають фіктивні борги, які анулюють під час звірки? Можливо в системі «Вінницягазу» трапився технічний збій?

— Технічні збої трапляються, — відповіла Лариса Логінова. — У нас є така проблема. Але ми також є звичайними користувачами. Ми вносили пропозиції та зауваження розробникам, щоб систему відрегулювали. На жаль, є ось такі випадки, коли передані споживачами показники не враховуються. Тому ми і просимо споживачів, щоб люди при передачі показань лічильників — робили одразу і фотофіксацію показників.

— Але ж це не гарантія, що людині не прийде платіжка з надуманим боргом, — каже журналіст.

— Якщо мали місце некоректні нарахування, то ми радимо споживачам платити за фактичними обсягами споживання по лічильнику. І наступного місяця передати показання вже з фотофіксацією. І дуже сподіваємося, що така ситуація невдовзі виправиться. Це ж не тільки у Вінницькій області. Аналогічно відбувається і в інших областях, — розповідає речниця «Вінницягазу».

Не переживати і платити по факту

Питаємо, як зараз найкраще передавати показники лічильника?

 

— З 1 по 5 число, через чат-бот у Вайбері 7104.ua. Там можна передати показання лічильника з фотофіксацією. Наголошую — це не є нашою вимогою. Це для споживача і для нас є додатковою гарантією про те, яким було фактичне споживання газу, — каже у відповідь Лариса Логінова.

— Якщо споживач вчасно передає показники, так як ви кажете, але все одно отримує некоректні рахунки, то що робити? — питає журналіст.

— Платити по фактичним показникам, — відповідає прес-секретар «Вінницягазу».

— Але ж «борги» можуть нікуди не зникнути. І Вінницягаз потім подасть на споживача до суду, — каже журналіст.

— Теоретично, це можливо. Але якщо будете передавати показники з фотофіксацією, то і у вас, і у нас будуть докази фактичного споживання газу, — говорить у відповідь Логінова.

— Правильно я розумію, що споживачеві не треба перейматись через те, що нараховують незрозумілі борги?

— Ми так і радимо робити споживачам. Хоча бажано прийти на звірку показників. Якщо немає можливості, то можна замовити послугу «виклик контролера». Людина зніме контрольні показники, — наостанок розмові каже Лариса Логінова.

Раніше, нагадаємо, ми розповідали, як змінити газопостачальника на прикладі історії вінничанина.

Опитування

Чи стикались ви з довгими чергами у центральному офісі «Вінницягазу»?

 

Читайте також:

«Ліфт не тільки гримить, він ще й «пригає», а нам кажуть чекати комісію…»

Боржників можуть відключати від комунальних послуг. Обмеження зняли

Перекрили трубу через витік газу. Куди скаржитись, якщо вважаєте, що це неправда

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (31)
  • Тетяна Пашкова-Іванісова

    Хмельницька обл. Дунаєвецький р--н таке понащитували і нічого не діб'єшся ,сво@@чі.
  • Zoya Ostrovska

    І хто прийшов, і хто не прийшов. Борг залишається. Бо це шахраї!!!!!
  • Андрей Крук

    Хотели нацыоналистов так майте и це только цветочки

    Олександр Дзядевич reply Андрей Крук

    Точніше совки.

    Victor Samoilov reply Андрей Крук

    Андрей Крук что ты несёшь?...
  • Kogut Galina

    Це не тільки у Вінниці, такі 'розумними ' і в Хмельницькому.........їм до лампочки показники, що передаються, фото лічильника......відповідь , а ми думали що ви не правильно подивилися.......так і хочеться відповісти, та ні.....ра ви не думали, тому що ви найгірші , які можуть бути.....сама пройшла не одне коло, поки доказала що не 'гімалайський'.......

keyboard_arrow_up