Перекрили трубу через витік газу. Куди скаржитись, якщо вважаєте, що це неправда

Перекрили трубу через витік газу. Куди скаржитись, якщо вважаєте, що це неправда
Склали інструкцію, куди писати скарги при «псевдо-витоках» / Фото ілюстративне, з сайту чернігівського облгазу
  • «Перекрили газ через витік, але запаху ми не чули», — розповідають жителі дому на Хлібній, 23.
  • Натомість люди вірять, що газ їм відключили через заборгованість в сусіда. Відрізати його від стояка, щоб відновити газопостачання, не хочуть і вже понад два тижні без газу.
  • На прикладі їхньої історії склали інструкцію, куди скаржитись на газовиків з адресами і шаблонами заяв.

Нещодавно ми описали історію мешканців будинку на Хлібній, 23. Там, від газу відключили п’ять квартир по стояку. Ніхто з сусідів не відчував запаху газу, однак у «Вінницягаз» запевнили — витік був.

«Трубу перекрили через борги сусіда»

Газовики обстежили чотири квартири, і приладами визначили, що витік на п’ятому поверсі. Потрапити до квартири не можуть. Її власник — громадський активіст і бізнесмен Віктор Маліновський — нібито «не допускає» перевіряльників. А без перевірки відновити газопостачання не можуть. Відтак жителі п’яти квартир більше двох тижнів без газу.

Марія Поліщук вказує на пломбу, яку поставили на стояк газовики / Фото Михайла Курдюкова

Мешканці дому у витік газу не вірять. Вважають, що їм опломбували трубу, бо в сусіда борг, і газовики такими методами вимагають оплати. Більш того, від облгазу була пропозиція відрізати квартиру Маліновського від стояка й відновити газопостачання чотирьом квартирам.

Відео дня

У коментарях до матеріалу наші читачі писали, що такі випадки непоодинокі.

«У моєму під'їзді та ж історія. Теж на п'ятому поверсі боржники. У робочий час приїхали газовики, відключили стояк. Ввечері люди прийшли з роботи, почали дзвонити на 104, повідомили, що витік газу. Приїхати відмовилися, сказали, що приїдуть наступного дня, якщо весь стояк буде дома. Приїхали, газ включили, п'ятий поверх не включили. Це схема в них така», — написала Галина Данильчук.

Куди скаржитись на облгаз. Інструкція

Мешканці будинку на Хлібній, 23 вирішили піти іншим шляхом: вони подали скарги на газовиків, бо не вірять у «витік газу» та готуються до суду. Даємо інструкцію, куди писати заяви, якщо не вірите у «витік газу».

Крок 1. Варто написати лист-претензію на ім’я Голови правління «Вінницягазу» Олександра Кривака. 

У листі вказуємо свої особисті дані (адреса, ПІБ, телефон для зв’язку), описуємо проблему і вимогу відновити газопостачання. Наприклад, «аварійна служба 104 вимкнула газ, поставила пломбу на стояк, через витік газу. Ніхто з сусідів не відчував витік газу. У зв’язку з відсутністю витоку газу просимо відновити газопостачання». Ставимо дату та свій підпис.

Відправити лист-претензію можна на адресу: 21012,  місто Вінниця, провулок Костя Широцького, 24 чи на електронну пошту [email protected].

Крок 2. Телефонуємо на урядову «гарячу лінію» 15-45. Оформити скаргу на дії «Віницягаз» можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua.

Крок 3. Надсилаємо скаргу на дії газовиків до Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП). Споживач може звернутись до НКРЕКП за адресою 03057 м. Київ, вул. Смоленська, 19, тел. (044) 204-48-27. Електронна адреса – [email protected]. У скарзі абонент також має вказати особисті дані та описати порушення своїх прав.

Крок 4. Оскільки розподіл газу – це послуга, то споживач може звертатися й до Держпродспоживслужби. Контакти вінницького управління цього відомства ось тут

Якщо врегулювати спір шляхом надсилання листа-претензії та вищевказаних дій не вдалося — є сенс звертатися до суду. Для судового процесу якраз згодяться всі відповіді, які були отримані від газовиків та інших інстанцій, описані у чотирьох попередніх кроках.

Допомогти оформити колективний позов можуть в Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Захист прав споживачів здійснюється в порядку цивільного судочинства на підставі Цивільного кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Закону України «Про захист прав споживачів».

Завантажити зразки звернень до облгазів, НКРЕКП, судів, Держпродспоживслужби та інших органів можна на порталі «Газправда» за посиланням.

 

Читайте також:

У Вінниці знову видають «лікарняні». Як їх отримати замість тимчасових довідок

Що треба мати, щоб не знесли утеплення і кондиціонери? Правила та заборони у Вінниці

Щоб подати людину в розшук, не чекайте три доби. Покрокова інструкція з пошуків пропажі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Анатолий Гордий

    показывают лохам их место
  • Ols Kat

    30 лет строили рыночную экономику, наверное уже построили. Ну так походите по рынку, поищите другого продавца газа, какие проблемы?

    Валерий Чудновский reply Ols Kat

    Постачальника можна змінити, а от оператора газорозподільних мереж («Вінницягаз») — ні.

    Ols Kat reply Валерий Чудновский

    шось якийсь недобудований ринок. Треба ще рокiв з 30

    Ols Kat reply Ols Kat

    Ну рокiв через 30 ринок побудують i будуть ще якiсь товариства

    Валерий Чудновский reply Ols Kat

    Та й нема на кого міняти. На Вінниччині, крім «Вінницягазу», діє товариство «Газовик».

keyboard_arrow_up