«Заручники» облгаза і принципів сусіда. Чому залишилися без газу жителі дому в центрі Вінниці

«Заручники» облгаза і принципів сусіда. Чому залишилися без газу жителі дому в центрі Вінниці
«Від газу відключили раптово, без попередження», — каже Марія (60) Поліщук. Їх будинок на автономному опаленні, тож нині не можуть ані їжу приготувати, ані помитись / Фото Михайла Курдюкова
  • Вісім днів без газу сидять мешканці будинку на Хлібній, 23. Газовики зафіксували витік та повісили пломбу на стояк до п’яти квартир.
  • Без повної перевірки газопостачання не відновлять. Газовики кажуть, що їх не пускають в одну з квартир. Власник помешкання Віктор Маліновський стверджує, що до нього й не зверталися за допуском.
  • Який є вихід з цієї ситуації?

До редакції звернулася Наталія Поліщук. Жінка розповіла, що вони стали заручниками ситуації: у їхньому будинку на Хлібній, 23, газовики знайшли витік газу, перекрили стояк до п’яти квартир, і назад не вмикають, бо не можуть обстежити всі помешкання.

«У сусіда своя правда, у газовиків — своя»

— 22 липня нам без попередження відключили газ. До нас ніхто не приходив з газовиків, а потім дізнались, що виявили витік, — каже Наталія. — Його зафіксували на п’ятому поверсі, хоча незрозуміло як: на сходовій клітині стоїть решітка, а власника квартири не було вдома. 

У газовій службі, жінку запевнили, що витік справді був, тому вимушені перекрити вентиль. Увімкнуть газопостачання тільки тоді, коли буде обстеження всіх п’яти квартир, чого досі не відбулося.

Відео дня

— Ми вже восьмий день без газу. А у нас в будинку все залежить від газу: в нас автономне опалення, котли, плити. Тепер ані їжі не приготувати, ані помитись. Запаслись електроплитами, — додає Поліщук.

«Купили електроплити і миємось з кружечки», — каже мати Наталії, Марія Василівна

Не була в курсі аварійного відключення і голова ОСББ цього будинку Тетяна. Про витік газу її «Вінницягаз» не повідомив, й також не сказали, хто надіслав звернення про витік на 104.

— Це ж міг бути, наприклад, жарт від дітей, — каже голова ОСББ. — Того ж дня, коли перекрили газ, ми зібрались з сусідами, викликали службу і газовики перевірили чотири квартири на стояку. П’ятий поверх не дав доступ до своєї квартири. Газовики сказали, що поки не дасть доступ до своєї квартири, до тих пір не буде газу.

Тетяна каже, що поспілкувавшись з сусідом, вона дізналась його позицію: «Ніякого витоку немає. Це інші причини, чому відключили. Перекрили трубу незаконно».

— Ми скаржились на 15-60, на урядову лінію, до НКРЕКП. Кожен з наших сусідів надіслав заяву на Шмідта, 32 з проханням відновити газопостачання та надати докази витоку газу, — розказує Тетяна. — Газова служба в нас ледь не щодня була. Але відповідь постійно однакова — поки не перевірять квартиру на п'ятому поверсі, газопостачання не відновлять. З сусідом ведуть діалог: у нього своя правда, у газконтори своя, а інші квартири страждають.

«Всі збунтуються проти одного?»

В’ячеслав, який живе в цьому ж будинку на четвертому поверсі, не відчув витік газу. Чоловік розказує свою версію подій.

— Потім почали цікавитись і з'ясували, що газ перекрили, бо одна людина має борги. Чому газовики не працюють в правовому полі? Це схоже газконтору не цікавить. Вони, напевно, думають, що якщо всі почнуть страждати, то збунтуються проти однієї людини і змусять платити, — каже В’ячеслав.

Марія Василівна вказує на пломбу, яку поставили газовики. Трубу перекрили й люди не можуть користуватись газом

Чоловік розповідає, що йому газовики пропонували обрізати трубу по стояку, щоб сусіду з п’ятого поверху повністю перекрити газ.

— Я, звісно, відповів, що так робити не буду, бо це рішення незаконне. А потім ця людина подасть на мене до суду, і я ще буду з ним «гратись». І газа як не було, так і не буде, — каже В’ячеслав.

— Пробували якось поговорити з сусідом? — питає журналіст.

— Я з ним не спілкувався по цій ситуації. Він у Фейсбуку на своїй сторінці цілу статтю про це написав. Звати його Віктор Маліновський, — відповів чоловік.

Вінницький підприємець та громадський активіст Віктор Маліновський справді залишив допис на Фейсбуці про ситуацію щодо перекриття газу.

«Знахабнілий ПАТ «Вінницягаз» приїздить та відключає газ цілому під’їзду багатоповерхового будинку, тому що вважає, що одна квартира їм заборгувала. Без рішення суду, під поводом «витік газу». А в чому вина сусідів, які вчасно сплачують за послуги, чому вони п’ятий день без газу? Це злочин «Вінницягаз», за який вони мають бути покарані згідно законодавства !!!», — писав Маліновський.

Журналісту 20minut.ua Віктор Маліновський пояснив, що йому не говорили про потребу надати доступ до його квартири.

— Мене ніхто не викликав, не попереджував. Подзвонили з міської ради. Сказали, що «там якийсь виток». Я кажу: «який виток, про що ви кажете? Це що їм, з Хлібної на Щорса запахло?». Сусіди також не чули ніякого витоку. До речі, газовики навіть акт про пломбування труби не надали, — каже Маліновський. 

— То це буде підстава для скасування рішення про перекриття газу в суді та стягнення коштів? — питає журналіст.

— Про що я й кажу! — відповідає Віктор.

— Так ви плануєте пустити газовиків до себе у дім, щоб ті обстежили витік?

— І чого це я не планую пускати до себе газовиків? До мене ж не звертались. Я вже Таню, голову нашого ОСББ, просив, щоб вона дала мій номер телефону «Вінницягазу». Вона відповіла, що все передам. І це було ще в понеділок. Досі ніхто не подзвонив, — відповів Віктор Маліновський.

Витік справді був — облгаз

Речниця «Вінницягазу» Лариса Логінова розповідає, що в будинку на Хлібній, 23, витік газу встановили саме на п’ятому поверсі.

— Прилади зафіксували, що витік на сходовій клітині. Але далі пройти немає можливості: стоїть металева решітка, та й в саму квартиру, щоб знайти джерело витоку, споживач не допускає. Через це і перекрили газ, — пояснює Логінова.

У «Вінницягаз» спростовують факт, що перекрили газ для п’яти квартир тільки через борг однієї.

— Якщо людина відмовляється платити за спожите, то це питання вирішується в судовому порядку. Тому відключення газу на Хлібній, 23 є було через те, що був зафіксований витік. Увімкнути назад, без обстеження всіх п'яти квартир ми не можемо, це небезпечно, — відповіла Лариса Логінова.

Натомість вона підтвердила, що від газовиків була пропозиція відрізати від стояка квартиру на п’ятому поверсі.

—.Ми пропонували такий варіант, але власник квартири на четвертому поверсі поки на це не погодився. І поки ОСББ взяли на себе ініціативу вмовити власника квартири на п'ятому поверсі все ж надати доступ до приміщення для обстеження на предмет витоку газу, — відповіла речниця «Вінницягазу».

Що робити, якщо не вірите у «витік газу»

На порталі «ГазПравда» пояснюють, що, перш за все, треба з’ясувати, хто збирається перекрити газ. Вимагайте у працівників показати посвідчення, назвати свої прізвища. Якщо маєте додаткові сумніви, то зателефонуйте на 104, щоб з’ясувати, чи працюють в них такі люди та які у них повноваження.

Трубу опломбували, але ви підозрюєте, що витоку газу не було? Варто звернутись до контакт-центру облгазу для вирішення вашої проблеми або ж написати листа-претензію до Голови правління місцевого облгазу. 

Перемовини не дали бажаного результату? Зателефонуйте на урядову «гарячу лінію» 1545. Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua.

Наступний крок — на дії газовиків варто скаржитися до Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП).

Споживач може звернутись до НКРЕКП за адресою 03057 м. Київ, вул. Смоленська, 19, тел. (044) 204-48-27. Електронна адреса – [email protected]. У скарзі абонент також має вказати особисті дані та описати порушення своїх прав.

Оскільки розподіл газу – це послуга, то споживач разом із поданням скарги до НКРЕКП може звертатися й до місцевого управління Держпродспоживслужби.

Якщо врегулювати спір шляхом надсилання листа-претензії та вищевказаних дій не вдалося - є сенс звертатися до суду. Захист прав споживачів здійснюється в порядку цивільного судочинства. Завантажити зразки звернень до облгазів, НКРЕКП, судів, Держпродспоживслужби та інших органів можна за посиланням.

 

Читайте також:

Прислали платіжку з надуманим боргом за газ. Чому так трапляється?

«Приходимо вночі, щоб записатись». Як прибрати черги у вінницькій газконторі

Перевірте газові лічильники, щоб не платити тричі за температурні коефіцієнти

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • Ihor Ivanovich

    То зірвіть ту "пломбу" і включіть газ, в чому проблема
  • Сергій Кравчук

    То нахер платити за транспортировку, подавайте на них до суду за нанесення матеріальної та моральної шкоди но тільки ті хто справно платить! Бо вони зажрались
  • Anna Berezovskaya

    СХЕМА газконторы,, виток газу" - травля одних соседей на других.Речница- томница Лариса  Логинова  пояснює  СХЕМУ,, прилади зафіксували виток газу"", а свидетели-соседи с 1, 2, 3 4  этажей со своей стороны как зафиксировали  этот ,, виток" или поверили  наслово   газовикам.

    Читач83 reply Anna Berezovskaya

    Сусіди і одного і другого стояку запаху не чули. І їм ніхто не повідомляв. Загадкою лишається і те, яким чином визначили, що саме з нашого стояка витік. У під'їзді два стояки

    lana mirchuk reply Anna Berezovskaya

    А кто их спрашивал? Просто отключили и все. Никаких заявлений об утечке не было, а про "прилади",  которые что-то там зафиксировали, так это вообще новый анекдот. Как они унюхали утечку без утечки - загадка  Кстати, соседи сразу отреагировали, только без толку. И ещё одна загадка - в базе данных об отключении данные квартиры не значатся.

    Наталія Поліщук reply Anna Berezovskaya

    Кто сказал, что соседи были свидетелями и что-либо фиксировали? Или о том, что поверили на слово?  Пока не получили официальный ответ на запрос о вызове, причинах отключения, и о подтверждающей документации - об этом сложно что-то сказать наверняка. Вот, что интересно, - ее слова:"Але далі пройти немає можливості: стоїть металева решітка". Как же определили всё таки, что именно с той квартиры, а не из соседней?
  • lana mirchuk

    Насколько я знаю, это не единичный случай. Схема рабочая, поэтому используется широко. Малиновский, конечно, не подарок, но по беспринципности газконтора его переплюнула. Что хотят, то и делают. И совершенно безнаказанно, к сожалению.

keyboard_arrow_up