Між Кореєю і Центральним парком планують новий район. Що там побудують?

Між Кореєю і Центральним парком планують новий район. Що там побудують?
Уся зала Будинку офіцерів була зайнята людьми. Протягом трьох годин критикували плани на забудову району, але на голосуванні ухвалили позитивне для забудовника рішення / Фото Наталії Корпан
  • Детальний план нового мікрорайону в центрі Вінниці ухвалили 16 вересня на громадських слуханнях. 
  • «Забудовник привіз тітушок, щоб проштовхнути рішення», — наголошують критики нового будівництва.
  • Наскільки масштабні плани забудови? Скільки буде будинків та місць для парковок? І чи не «стане» Магістратська від появи понад 2000 авто в сусідньому районі?

Громадські слухання щодо погодження Детального плану території, обмеженої вулицями Лук’яновського, Пестеля, Богуна, Магістратською та тролейбусним депо тривали більше трьох годин. 

Голосування минуло за десять хвилин: 667 голосами «за» підтримали план забудови. 54 людей були — «проти», 42 — «утрималися».

Противники побудови нового мікрорайону говорили, що це забудовник привіз «тітушок», аби проштовхнути потрібне для себе рішення.

Відео дня

Що ж буде в новому районі, який розташується в центрі Вінниці: на землях колишнього цегельного заводу і нинішнього тролейбусного депо.

Дві черги нової забудови

На початку слухань директор департаменту архітектури Яків Маховський наголосив, що територія цегельного заводу нині є зоною багатоповерхової забудови. Це було прописано в Генплані міста, який розроблений ще у 2007 році та уточнений в 2013-му.

Проект детального плану розробило «Вінницький муніципальний центр містобудування і архітектури». Представник комунального підприємства Геннадій Мальований розповів, що територія під яку готували план забудови займає 38,2 гектари.

Але під проектування новобудов підлягають дві основних ділянки — земля колишнього заводу «Керамік» (8,14 га) і територія нинішнього депо ТТУ (4,3 гектари). Ще два гектари землі є в комунальній власності, під обслуговування багатоквартирних будинків.

Проект детального плану, який обговорювали на громадських слуханнях

— По першій черзі, на землі колишнього заводу «Керамік», планується побудувати 19 будинків. Їх висота складатиме від 14 до 20 поверхів. Але остаточна поверховість будівель буде уточнена при проектуванні новобудов, та під час проведення державної експертизи цих проектів. Тобто, зараз ми кажемо, що детальним планом території визначається, що 20 поверхів — це максимальна межа, яку не можна буде перетинати забудовнику.

Ще представник розробника документації розповів, що крім житла планується забудова соціальної інфраструктури: початкової школи на 160 місць і дитсадка на 90 місць.

— До того ж ця територія матиме розвинену торгову та спортивно-розважальну інфраструктуру: буде супермаркет, спорткомплекс з басейном на чотири доріжки, комерційні приміщення тощо, — сказав Геннадій Мальований. — По першій черзі («Керамік») планується побудувати 2600 квартир. Кількість паркомісць в паркінгах, які будуть побудовані на території — 1804. По всій території буде розміщено 291 парковка на вулиці. Розрахунки були проведені за ДБНом 2019 року з урахуванням демографічного стану нашого міста.

Друга черга — це забудова ділянки, на якій розміщено тролейбусне депо. Тут передбачається будівництво ще однієї школи на 540 місць / 18 класів. І ще побудують шість будинків, що матимуть висоту 6-12 поверхів. Кількість квартир у другій черзі — 680. А кількість паркомісць — 405.

— Друга черга детального плану є перспективною. Бо ми розуміємо, що все це може бути реалізовано після його перенесення в іншу частину міста, — сказав Геннадій Мальований.

По всьому детальному плану передбачено сім в’їздів-виїздів у новий мікрорайон. 

Людей хвилює авто і високе житло

Після презентації почались обговорення. Ось ключові питання, які турбували учасників слухань.

Висота багатоповерхівок. Учасників обговорень не влаштовувало те, що такі «свічки» закриватимуть все сонячне світло до їх приватних будинків. А також нарікали, що в пожежників немає такої техніки, яка може гасити пожежу на 20-му поверсі.

На це архітектори відповідали, що 20 поверхів — це гранична висота, вище якої забудовнику «підніматись» заборонено. Мовляв, детально поверховість житла буде перераховуватися для кожного будинку окремо, яких планують побудувати більше двох десятків.

Кількість автотранспорту. Запроектовано, що буде 2100 парковок. Люди сумніваються в цьому, адже у Вінниці є родини з двома і трьома машинами. А отже реальна кількість авто буде мінімум вдвічі вищою. Як наслідок, Магістратська буде стояти в корках «зранку до ночі».

Однак це спростовував представник вінницького політеху Віталій Швець, який говорив, що при розрахунку транспортного навантаження виїзд всіх автомобілів одночасно можливий тільки при надзвичайних подіях і евакуаціях. А так, при появі додаткового транспорту Магістратська «не стане».

Старі мережі. Людей хвилювало те, що нові будинки підключать до комунікацій приватного сектору. Проектант відповів, що під будинки будуватимуть окрему магістральну мережу.

Новобуд нашкодить існуючим домам. Учасники обговорень вимагали від забудовника гарантії та договори, що нове будівництво не зашкодить їхнім старим приватним будинкам. На це отримали обіцянку, що перед зведенням мікрорайону з кожним жителем прилеглих вулиць буде заключено договір про компенсацію ймовірних збитків від нового будівництва.

Хто побудує новий район

З публічної кадастрової мапи ми дізналися, що земля під колишнім заводом «Керамік» у приватній власності Володимира Скомаровського — нардепа від «Нашої України» (2002-2005), голови Державної митної служби (кілька місяців 2005 року), депутата Вінницької облради 5-го скликання, приватного підприємця.

Хто буде забудовником нового району? Наразі невідомо. Але під час слухань представили двох представників інвестора будівництва — Романа Коротиша і Сергія Поліщука. По останньому є інформація, що Сергій Поліщук є співвласником товариства «БМУ-6». Серед об’єктів цієї фірми є кілька житлових комплексів — «Premier Tower», «Сімейний комфорт», «Green Villa», а також торговий центр The Mall. 

Співвласником «БМУ-6» є Валерій Барцьось. Свого часу Валерій Барцьось був помічником депутата Вінницької облради Володимира Барцьося.

У підсумку, громадські слухання погодили детальний план території нового району. І тепер справа за міською радою, яка має розглянути план забудови на одній з наступних сесій.

Опитування

Чи потрібно будувати новий район на місці депо і колишнього цегельного заводу?

 

Читайте також:

«Тепер тут затишно і гарно». Як виглядає оновлена територія Замкової гори і скільки це коштувало

За якими критеріями Вінниця знову найкомфортніше місто України

«СКА» готовий на 92%. Репортаж з будівлі, в якій завершують реконструкцію

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Читач55

    ну, хоть школу, по идее должны тоже построить..хотя это все на словах..школа будет в самую последнюю очередь, а дети "перегрузят" и 26 и 2...за садик речь вообще не идет...да и кому оно надо..школа..садик...это же бабло не приносит в карманы в самом комфортном городе для жизни...
  • Julia Ismailovna

    Знову повертаємося до нашої влади і мера Моргунова! Під загрозою звільнення опинилися вінничани від наказу Моргунова схемою ГРОЙСМАНА І ЙОГО ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ  коли змушені були іти на нібито громадські слухання!!! МОРГУНОВ ПРИКРИВАЮЧИСЬ ПРО ПРОЗОРІСТЬ МІСТА, розводить це місто як тільки може в шахрайські способи і примножує собі капітали у мільярди доларів! А тепер через засіддя міської ради він протащить "правильне " рішення  на забудову  нового житлового кварталу прикриваючись при цьому підробленими результату громадських слухань.
  • Иван Демидов

    Если при Порохе в 2005 году поставили руководить таможней контрабандиста, то   я думаю  в 2022 году "Люби друзи" начнут делать стройку в Виннице. Святi грошi роблять все!
  • Иван Демидов

    Если при Порохе в 2005 году поставили руководить таможней контрабандиста, то   я думаю в в 2022 году "Люби друзи" начнут делать стройку в Виннице. Святi грошi роблять все!

keyboard_arrow_up