«Тепер тут затишно і гарно». Як виглядає оновлена територія Замкової гори і скільки це коштувало

«Тепер тут затишно і гарно». Як виглядає оновлена територія Замкової гори і скільки це коштувало
  • Найвища точка міста та історично значуща місцина Замкова гора ще нещодавно була у занедбаному стані. Виглядало все так: зарослі, сміття та плани на ймовірний торгівельно-сервісний центр. 
  • Але до Дня прапора там встановили 50-метровий флагшток, облаштували територію, та тепер це популярне місце прогулянок і відпочинку містян. 
  • Показуємо та розповідаємо, як виглядає оновлена територія Замкової гори та нагадуємо, у скільки це обійшлося нам, платникам податків. 

Вже зі Староміського мосту добре можна розгледіти величезний флагшток та український стяг, що майорить над Замковою горою. Пройшовши міст, ми бачимо стежки, викладені із сірої плитки, які ведуть до вершини Замкової гори.

Вся інша територія — постелена газоном, який своїм виглядом однозначно додає затишку. Здалеку помічаємо, що на ньому розмістилися люди. Постеливши свої покривала, вони відпочивають, граються з дітьми чи споглядають вид, що відкривається. Повсюди є таблички, що вигулювати собак тут не можна. 

Відео дня

Є в'їзд до території Замкової гори, облаштовані й стоянки для людей з інвалідністю. 

Вся територія оснащена освітленням. Ми нарахували понад 15 ліхтарів, які, окрім своєї основної функції, у вечірній час ще й додають душевної атмосфери. Навколо флагштоку облаштували підсвітку, і для підходу до нього зробили сходинки. А на верхівці гори, на місці колишнього оборонного замку, залишили хрест. 

Є тепер на Замковій горі й вдосталь смітників, які вчасно очищають. І загалом сміття там ми не помітили, хоч кількість людей, які останнім часом тут відпочивають, доволі велика.

Ось, до прикладу, вінничанки Настя та Юля, які прийшли на Замкову гору поспілкуватися, подивитися на місто та відпочити. 

— Я живу на Старому місті та тепер часто сюди навідуюсь. Тут затишно і гарно, — каже містянка Юлія. — Взагалі, я поїхала на море, коли тут була ще розруха, а повернулася і вже така краса. Насправді ця територія вже давно потребувала капітального ремонту. Вона стояла і ніяк не використовувалася. А тепер такий гарний майданчик, щоб відпочивати. Це єдине місце, яке мені відомо, з таким чудовим краєвидом на центр Вінниці. Відпочивати тут чудово, і підтвердження цьому, що тут завжди тепер багато людей. 

Не можна оминути в описі оновленої Замкової гори панораму, що відкривається на місто. Це чи не єдине місце у Вінниці, де можна відпочивати, сидячи на газоні. Вигляд на русло Південного Бугу, метушливий Староміський міст та верхівки будівель у центрі. Звідти можна розгледіти дахи міської ради, Вежу, куполи Кафедрального Собору та ще кілька десятків будинків. 

Тепер про сумнівні моменти, які ми помітили. Урвище вниз ніяк не обгородили. Звісно, якщо не підходити близько туди, то ніякої небезпеки це не складає, але туди ж часто тепер навідуються з дітьми. А останні можуть збігти вниз і впасти. 

Ще один момент — це камери, а точніше, їх відсутність. Ми не помітили там жодної камери відеоспостереження. Якщо вандали псуватимуть підсвітку, писатимуть на флагштоку нецензурну лексику чи робитимуть будь-які інші негативні речі, то їх не можна буде покарати. 

Також ми подумали про лавочки. Звісно, як ми вже писали вище, це чи не єдине місце у Вінниці, де можна посидіти на травичці з видом на місто, і чудово, що воно з'явилося. Але, як щодо прохолодних пір року? Чи буде місце таким популярним серед вінничан, коли сідати на газоні буде холодно? Можливо, кілька лавочок там би не завадило. 

Також вбиральні. Там їх немає, якщо розглядати цю територію, як зону відпочинку, а вінничани саме так зараз її сприймають, то вбиральня там була б доречною. 

Що ви про це думаєте? Пишіть у коментарях. 

Як вінничани реагують на оновлення?

Більшості — подобається. Люди радіють, що там не побудувати ТРЦ чи СТО. Хоча така ймовірність була. На початку вересня 2020-го, нагадаємо, розпочалося будівництво у підніжжі Замкової гори. Підприємство «Укрпромтех» планувало збудувати торговий-сервісний центр й почало виконувати підготовчі роботи: знесли хащі, вивезли сміття. І разом з цим, як говорили історики та археологи, вивезли частину грунту, що мав у собі цінні артефакти минулого.  

Побачивши екскаватор на горі, вінничани почали хвилюватись за збереження археологічної пам'ятки і написали петицію у міську раду з проханням розірвати договір з «Укрпромтех». Будівництво зупинили. Громадські організації, зокрема за ініціативи голови ГО «Автомайдан Вінничични» Таїси Гайди, розробили відповідне рішення сесії, яке представили на сесії міськради 25 вересня. 

У ньому вони пропонували створити на території Замкової гори історико-туристичний комплекс-парк. Проте інший варіант облаштування історичної пам'ятки на цій сесії запропонували у міськраді. І саме його підтримали депутати. Активісти подали до суду, щоб скасувати таке рішення сесії і домогтися збереження Замкової гори. Їм це вдалося. 

Ми запропонували вінничани висловити свою думку про оновлення території Замкової гори під дописом у нашій соцмережі. Здебільшого вони всі позитивні. 

«Спочатку бурчала: «не знаю, але осуджую». А зараз в захваті! Це прикраса міста, особливо, коли їдеш по мосту. І люди там збираються і сама ідея хороша», — каже Наталія. 

Пишуть вінничани також зауваження та пропозиції. 

«Потрібно невеличкий парканчик зробити зі сторони річки над урвищем. І зробити більшу стоянку, щоб можна було розвернутись», — вважає Євген Василевський. 

Скільки грошей на це витратили?

Ми вже писали про це раніше. Увесь проєкт з флагштоком і благоустроєм на Замковій горі обійшовся платникам податків у 6 мільйонів 968 тисяч гривень. Підрядником є вінницька фірма «Агропродсоюз», серед найвідоміших проєктів якої це огорожа навколо Центрального парку та реконструкція Арки зі шпилем.

Тендер провели за скороченою переговорною процедурою (обрали виконавця всього за шість днів), щоб встигнути закінчити всі роботи до 30-ої річниці Незалежності України. Роботи таки встигли закінчити. 

Ми уточнювали у директора капітального будівництва Ігоря Откидача, що далі будуть робити з Замковою горою? Чи варто ще чекати вдосконалення найближчим часом? Директор відповів, що цьогоріч — вже нічого. На перспективу план ще не узгоджений.

Проєкт подальшої розбудови інфраструктури Замкової гори розглядатимуть на містобудівній раді, де буде присутнє керівництво міста та керівництво департаменту архітектури. Тому, якою буде подальша розбудова цієї зеленої зони — поки невідомо. 

Нагадаємо, що проєкт благоустрою Замкової гори мають робити у дві черги. Спершу: пішохідні доріжки на всій території пагорбу, три оглядових майданчика, укріплення схилу та озеленення. Друга черга: біля Староміського мосту зробити набережну-променад та велодоріжку. 

Проте, чи буде це все, якраз і вирішуватимуть на містобудівній раді. 

У чому цінність Замкової гори?   

На цій ділянці археологи виявили низку культурних шарів, як розповідав нам директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришин. Серед них — трипільське поселення IV-III тис. до н.е., городище VIII-VII ст. до н.е., слов’янське поселення XIII ст.  

— Сам термін «Замкова гора» пов'язаний з будівництвом тут дерев’яно-земляного укріплення у 1512 році за старостування князя Костянтина Івановича Острозького, — каже Федоришин.  

Завідувач сектором охорони культурної спадщини Управління культури і туризму Вінницької ОДА Михайло Потупчик теж підтвердив нашим журналістам, що частина Замкової гори є археологічною пам’яткою місцевого значення. 

Опитування

А як вам такі зміни Замкової гори?

 

Читайте також: 

Гірка реальність «шоколадного будинку». Чи має ця пам'ятка архітектури шанс на світле майбутнє

Нові приміщення та сучасне обладнання. Як модернізують вінницькі лікарні?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Тарас Кобець

    Робили поспіхом,звузили дорогу,багато недопрацювань.Відсутня парковка і тд.
    Стахановські методи(
  • Марьян Кравцов

    В отношении дороги которую судили до ширины на одну машину. Зимой там без разгона не подняться, а теперь при такой ширине дороги там нормально то и летом не разехаться. Почему дорогу заузили,  и оставили кусок пустыря справа. Там и место для парковки можно было бы обустроить .  
  • Марьян Кравцов

    Говорят что историческое место, во время чистки зачистили шар земли с артифактами. А что теперь, его теперь там уже никто и никогда не копнет. Все исторические ценности археологии погребли под флагштоком.

    Таисия Юрлова reply Марьян Кравцов

    Марьян Кравцов судя по тому что кости от скелетов просто валяються на поверхности, то власти про историческую ценность этого места очень быстро забыли . Ведь выгодно придумали новый способ отмыть баблишко .
  • Valerii Gnennyi

    Кому цікаво, хто не бачив... сходіть на територію лікарні  Ющенко, в

keyboard_arrow_up