Вінницькі історики та урбаністи «вивчать питання» катакомб під Соборною

Вінницькі історики та урбаністи «вивчать питання» катакомб під Соборною
Підземні ходи під Спасо-Преображенським собором / Фото з архіву «20хвилин»
  • Депутати затвердили перелік історичних пам’яток, що будуть реставрувати протягом 2019-2020 років
  • Серед них немає вінницьких катакомб — звернула увагу депутатка Ганна Давиденко.
  • Міський голова Сергій Моргунов запевнив, що катакомбами будуть займатися лише після їх об’єктивного дослідження.

На сесії міськради, 25 січня, депутати затвердили перелік архітектурних пам’яток, які є в міській «Програмі реставрації об’єктів культурної спадщини на 2018-2020 роки». Але перед цим депутатка Ганна Давиденко розпитувала чому серед історичних пам’яток немає вінницьких катакомб?

— З міського бюджету виділяють більше 12 мільйонів гривень на реставрацію архітектурних пам'яток. При тому, ані слова про вінницькі катакомби. Я переконана, що вінницькі катакомби — це наша культурна історична спадщина, яка могла би стати туристичною родзинкою Вінниці.

У мене є копія звіту науково-дослідного інституту від 2006 року, який на замовлення міськради зробив дослідження. І у ньому сказано, що під вулицею Соборною існує мережа багаторівневих катакомб, у напрямку до річки Південний Буг.

Відео дня

Звернулася з депутатським зверненням до департаменту архітектури, щоб фахівці провели паспортизацію (склали перелік, стан та місце розташування - авт.) катакомб. Однак, мені повідомили, що видатків на цей об'єкт не передбачено і департамент буде клопотати, щоб включили у бюджет на 2020 рік.

Шановний Сергій Анатолійович, звертаюся до вас як до міського голови, історика та людини, яка переймається історією міста — прошу вас взяти на особистий контроль це питання і знайдіть спосіб паспортизації катакомб вже в цьому році. Бо в 2020-му вже може бути пізно, — казала Давиденко.

Підземелля під костелом Святої Діви Марії Ангельської

На це міський голова Сергій Моргунов відповів, що потрібне актуальне дослідження підземель.

— Це досить серйозна та відповідальна справа. На сьогодні всі декларації [про відкриття катакомб], які говорять експерти — потребують додаткової перевірки, враховуючи вплив радянського часу на територію Центру Вінниці. Я не проти, щоб науковці займалися дослідженням, з точки зору інвентаризації катакомб. Для цього в нас є комунальні підприємства «Інститут розвитку міст» та «Центр історії Вінниці», що в їхній компетенції. Галина Анатоліївна (Якубович, заступник мера - авт.) та Владислав Володимирович (Скальський, заступник мера - авт.) просив би вас приєднатися разом з комунальними підприємствами до вивчення цього діла. А з точки зору необхідного ресурсу — коли зробимо відповідний звіт, який буде об'єктивний та сьогоденний, тоді будемо разом з вами приймати відповідне рішення, — відповів міський голова.

Фото обвалу дороги на Соборній, 1998 рік. Причиною стали підземні ходи, які пролягали під будинком міської прокуратури на Соборній, 29 та прямували до річки Південний Буг

Читайте більше про вінницькі підземелля:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Вася

    Иногда кажется, что кроме воровать другого бизнеса и нет.
    Снимать там фильмы ужасов, водить туристов, написать книги мистической истории подземной Винницы,  находить культовые предметы.
    Увы...
  • Виталий Плясовица

    ))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині 14:45 У Вінниці будують четвертий McDonald`s. Поряд ще зводять п’ятиповерхівку photo_camera 14:25 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 14:23 На пішохідному переході у центрі Вінниці авто збило жінку play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up