Мали свій сад і ділянку під квартири для службовців. Історія Реального училища

Мали свій сад і ділянку під квартири для службовців. Історія Реального училища
  • У Музеї Вінниці розповіли про реальне училище та опублікували план земельних ділянок закладу кінця 19 століття.
  • За цими кресленнями, за училищем (нині тут Торговельний інститут) були закріплені сад, училищний двір та сусідня земля під житлову забудову для «службовців училища».

На facebook-сторінці Музею Вінниці опублікували допис про планування землі під Вінницьким реальним училищем, кінця 19 століття.

Отже, на плані, перша ділянка поділена умовно на три частини: приміщення самого училища, «училищний двір» та великий сад.

Відео дня

«Приміщення для Вінницького реального училища спорудили 1888 року за проєктом архітектора Миколи Чекмарьова та коштом купця Вайнштейна. Наступного року за проєктом архітектора Краузе до споруди добудували ліве крило, — йдеться в дописі істориків. — З 1890 року тут почало діяти училище, переведене з Могилева-Подільського. Це був середній навчальний заклад, де вивчали загальноосвітні та природничі дисципліни, фізику, математику та іноземні мови».

Училище припинило свою діяльність у 1920 році. Нині тут розміщується Вінницький торговельно-економічний інститут.

Навпроти, через вулицю Велику Садову (нині Театральна) розташовувалася друга ділянка землі, призначена для «будівництва квартир службовців при училищі». Але, по факту, її призначення було змінено.

«Будівлю на частині другої земельної ділянки училища звели у 1889 році за проєктом вже згаданого архітектора Краузе. Це був двоповерховий цегляний будинок, де надалі розташували архів та канцелярію реального училища. У 1960-х роках тут здійснили надбудову третього поверху та частково перепланували приміщення. У будинку містився обласний комітет комсомолу, а згодом редакція газети «Комсомольське плем’я», — йдеться в матеріалі.

Раніше, нагадаємо, ми розповідали історію Вінницького драмтеатру.

 

Читайте також:

Обстріляли своїх через російську мову: історія Другого зимового походу на Вінниччині

Давнє козацьке кладовище в Буші — місце, оповите містикою і легендами

Була естрада, водна станція, ходили трамваї. Історія острова Кемпа у Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up