Давнє козацьке кладовище в Буші — місце, оповите містикою і легендами

Давнє козацьке кладовище в Буші — місце, оповите містикою і легендами
Козацьке кладовище XVI-XVIII ст. в заповіднику Буша
  • Заповідник Буша має давню історію, закарбувала вона і козацьку добу. 
  • В селі на Ямпільщині збереглися могили козаків, які обороняли замок у Буші в 1654 році. Цей цвинтар XVI-XVIII століття на схилі пагорба в народі носить назву «Козачий». 

Мальовниче село Буша розташоване біля злиття річок Мурафа і Бушанка, що на Ямпільщині. Тут виявлені знаряддя трипільської культури, кераміка черняхівської культури та інші свідоцтва існування поселення на протязі декількох тисячоліть.

З дохристиянських часів зберігся язичницький печерний храм. За легендою, в ХІІ-ХІІІ сторіччях тут було давньоруське місто Краснопіль (Антопіль), яке входило до складу Галицько-Волинського князівства, потім зруйноване татарами. Назву нового поселення народний переказ пов'язує з ім'ям єдиної мешканки, що залишилася в живих — Басі (Буші). Про це йдеться на сайті «Inclusive Travels».

Відео дня

В XV столітті великий литовський князь Вітовт віддав поселення роду Бушинських. У другій половині XVI століття коронний гетьман Ян Замойський почав будівництво нового замку. В складі Польщі місто грало роль прикордонної фортеці і часто піддавалося набігам татар (під час одного з них в 1524 році населення було майже повністю знищено). В 1648 році Бушу зайняв Богдан Хмельницький, і лише через 6 років польські війська взяли місто приступом. Останні захисники фортеці підірвали порохові льохи, загинувши разом з частиною нападників. До наших днів збереглася лише одна з башт фортеці, пізніше перероблена у дзвіницю. 

В 2000 році в селі створено Державний історико-культурний заповідник «Буша». Ведеться реставрація пам'яток історії та архітектури, розвивається зелений туризм. Серед інших цікавинок, туристи полюбляють відвідувати козацький цвинтар.

Давнє козацьке кладовище в Буші розташоване на горі над територією Бушанського замку. Воно оповите легендами і містичним духом. На верхівці гори поховання відносяться до ХVІ століття, внизу — до кінця ХVІІІ століття. Про це розповідає сайт «Зручно Тревел».

Древні могили, що зрослися з землею, позначені масивними хрестами, виготовленими із піщаника. Хрести різних форм: мальтійські (козацькі), з колом посередині і «треф». Вони добре демонструють, як з бігом часу змінювалась у цих краях культура обробки каменю. На деяких навіть можна прочитати написи. Це один із небагатьох цвинтарів України, які включені у Державний  Реєстр пам’яток – 99% давніх некрополів у Реєстр не включені. 

Кладовище з'явилося після того, як у 1654 році Буша була взята в осаду поляками. Тоді загинуло близько 16 тисяч козаків, їхніх дружин і дітей, а сама Буша перетворилася на руїну.

 На самій вершині знаходиться особливий хрест з додатковими перемичками на перекладинах. Його ще називають «ключем землі». За словами місцевих жителів, він лежав на землі, а нещодавно сам піднявся. Є цікава версія історика В.В.Березняка про походження форми цього оригінального хреста. В іконографії існує традиція зображувати достойника або святого з ангелами з обох боків. 

Цей хрест зі своїми додатковими перемичками дуже схожий на силует людини з ангелами, які припали до неї. Можливо, тут похований досить достойний чоловік. Згори відкривається вражаюча панорама на Бушу і найближче село Дорошівку. 

 

Читайте також:

Виграли грант на 28 тисяч доларів: триває реставрація килима та піаніно Миколи Леонтовича

Вінниця, якої вже немає. Зібрали фото колись відомих пам'яток та закладів

Була естрада, водна станція, ходили трамваї. Історія острова Кемпа у Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Антон Малюк

    Хочу сообщить про то, что Ямпольского района не существует с 17.07.2020 года. Сейчас это Могилев-Подольский район.
  • Валя Дорош

    Були там,дуже сподобалось!!!!
  • Ріта Вікуліна

    У с. Заозерному Тульчинського р-ну є захоронення із таким хрестом
  • Татьяна Булка

    Все забуто,як і всі святі місця

keyboard_arrow_up