Була естрада, водна станція, ходили трамваї. Історія острова Кемпа у Вінниці

Була естрада, водна станція, ходили трамваї. Історія острова Кемпа у Вінниці
  • Нині закинутий острів Кемпа, який в радянські часи називали «Фестивальний», колись був людним.
  • У Вінниці це було улюблене місце дозвілля городян з кінотеатром, рестораном, пляжем.
  • До 90-х років до Кемпи вів пішохідний міст, а до Другої світової війни через острів ходили трамваї.

У Вінниці острів Кемпа на річці Південний Буг був створений штучно як острівне бастіонне укріплення за принципами фортифікації XV століття. У 1558 році на неприступних валах Кемпи старости Богуш Корецький та Валантій Калиновський звели дерев’яну фортецю-палац за власні кошти Калиновського. Аби втілити цей задум на самому острові насипали вали вистою в три метри. Фортеця на Кемпі мала вигляд багатокутника з напівокруглими виступами для встановлення на них гармат.

На острові  в ті часи стояв замок, до нього можна було потрапити через міст. Фортеця на острові Кемпа як об'єкт фортифікації себе не виправдала — нападники без значних зусиль не раз брали укріплення. Так сталося 1651 року, під час  зимової оборони Вінниці Іваном Богуном. Завойовники просто заїхали кіньми по кризі на територію острова.

«Під час чергового нападу татарів, фортецю спалили, у вогні загинули грамоти, права, в тому числі й Магдебурзьке право, яке було відновлене аж в 1640 р, — розповів Григорій Денисик, доктор географічних наук.— Але потім фортецю швидко відновили. В'їзд до неї з міста був через міст».

Відео дня

Свого часу на Кемпі була державна скарбниця, в'язниця, резиденція старости — садиба: житло, сараї, господарські будівлі.

У 1902 році двома мостами на Південному Бузі через острів Кемпа з'єднали правобережну і лівобережну частину міста. По них через острів ходив трамвай. Під час Другої світової війни мости були пошкоджені, і їх не стали відновлювати, трамвайні колії проклали по центральному мосту, який збудували згодом.

За радянських часів до Кемпи встановили понтонну переправу з лівого берега. Тоді острів перезвали на Фестивальний і він став місцем відпочинку з естрадою, пляжем, кафе та іншими елементи благоустрою. На острові була водна станція, де стояли човни. Їх можна було брати на прокат.

На острові також були волейбольний і баскетбольний майданчики, танцювальний майданчик, лавочки, працював кінотеатр. Також там був ресторан, пивний бар, навіть бібліотека. Острів був під відомством Агрегатного заводу і там жила родина працівника, який слідкував за порядком.

До того часу, як набережну Південного Бугу в центрі Вінниці  почали реконструювати, острів був стихійною зоною відпочинку з усіма її наслідками. Єдиною ознакою цивілізації в цих місцях була хіба що дамба, збудована для захисту від повені.

В 2010 році дамбу перебудували, територію набережної прибрали, зробили освітлення, а невдовзі спорудили світло-музичний фонтан, який став окрасою і предметом гордості вінничан. Поява фонтану унеможливила вільний доступ на острів, оскільки в період його будівництва понтонний міст в 2011 році розібрали, а нового так і не спорудили.

Зараз Кемпа — острів зарослий чагарниками із залишками елементів благоустрою та електрифікації. 

Довідка

Острів Кемпа — штучний острів на річці Південний Буг у Вінниці. Спочатку Кемпа був півостровом. Острівну лінію, що тяглася до середини річки перекопали і зробили насип. Так утворився штучний острів. Польською кемпа — це «купа», «насип».

У 1902 році Кемпа з’єднали два мости. Ці мости були створені за проектом Артинова та служили Вінниці півстоліття. 

Свого часу острів Кемпа отримав іншу назву — Фестивальний. Тут у 70-80 роки проходив фестиваль естрадної пісні «Зорі над Бугом». Після розпаду Радянського Союзу острову повернули його первинну назву.

 

Читайте також:

Готель «Палас» з фігурами атлантів: історія блакитного будинку на Соборній

Найдорожчий будинок нашого міста — садиба капітана Четкова. Яка його історія?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (102)
  • Леонід Перемський

    я ходив в 8 школу і ми купалися на цьому острові я пригав з   старого мосту в воду грали волейбол ,хто прикарманив це добро  ,може хто знає  підключити наших кореспондентів  ,де ви є  чи всім не на часі а життя йде ,потурбуйтнся про своїх дітей чи все належить олігархам
  • Sergey Storog (Ja)

    Так коли за островом приглядав д.Яша там був порядок навіть ліхтарі світились.А потім побудували фонтан ( світломузичний) д Яша помер в все прийшло в занепад.Але я вірю що прийде час і острів стане дійсно гідною прикрасою нашого міста. А поки війна...
  • Макс Рокатанский

    Був острів людним, а став безлюдним.)))
  • Женя Тертична

    Тут усе в секреті.Проста людина руки не наклале тільки чиновник має право.

keyboard_arrow_up