Найдорожчий будинок нашого міста — садиба капітана Четкова. Яка його історія?

Найдорожчий будинок нашого міста — садиба капітана Четкова. Яка його історія?
Садиба капітана Четкова. Фото: Зорій Файн
  • Садибу капітана Четкова збудували у 1910 році. На той час її оцінювали в 500 царських рублів, якщо перевести ці гроші на долари — це 22 мільйони.
  • Зараз в будинку знаходиться департамент архітектури та містобудування Вінницької міської ради.
  • Хто власник і яка історія найдорожчої в місті будівлі?

На березі Південного Бугу знаходиться одна з найпривабливіших історичних споруд Вінниці — садиба капітана Четкова. Його будівництво розпочали у 1908 році. Коштувало воно рекордну на той час суму — 500 тисяч царських рублів, тобто біля 22 мільйонів доларів (будівництво відомої водонапірної вежі обійшлося в 200 тис. крб).

Належав будинок викладачу гімнастики у реальному училищі — Олександру Четкову. Саме цьому відставному офіцеру-артилеристу та дворянину судилося залишити по собі чи не найпомітнішу споруду Вінниці.

Відео дня

Про Четкова і його сім'ю

Дворянин з Херсонської губернії і відставний офіцер-артилерист капітан Олександр Матвійович Четков прибув з дружиною Леонідою та сином Володимиром у Вінницю на початку ХХ ст. Поділля обрали не випадково — звідси родом дружина капітана. 

Сучасникам Четков запам'ятався як непоказний, похмурий і незграбний чоловічок, учням — як занудний вчитель фізкультури не цікавих уроків в реальному училищі.

У всіх виникає питання: «А звідки у капітана і вчителя фізкультури такі гроші?!». Офіційна версія і, швидше за все що і правдива, каже, що капітану дістався величезний спадок і тоді він забажав побудувати найкращу садибу в місті.

Історія створення, стиль виконання

Автором проекту особняка став київський архітектор Василь Листовничий. В історію він увійшов не лише як талановитий митець, а й як власник будинку №13 на Андріївському узвозі у Києві. Саме тут протягом 13 років проживала родина видатного російського письменника Михайла Булгакова. Відповідно до інших даних, автором будинку став головний міський архітектор — Григорій Артинов.

Побудували особняк у стилі віденської сецесії (модерну), який вдало поєднувався з новими матеріалами та конструкціями. Своєрідне трактування декоративних елементів, характерне для цього стилю відобразилось у різноманітті декору, стилізованих рослинних орнаментах у вигляді білих лілій та оригінальному вирішенню металічної огорожі та балконних решіток.

За свідченнями сучасників, у самому будинку Четкова розміщувалось багато скульптур.

Поблизу особняка знаходився павільйон варти та будинок прислуги, а ближче до Південного Бугу — льодовня, в якій зберігали продукти. В зимову пору туди складали кригу, яка остаточно розтавала аж всередині літа.

Садиба  в наші часи

Прожила сім'я Четкових у своєму будинку три роки з 1910 по 1913 рік. Потім його здали в оренду державі. Кажуть, внаслідок того, що не могли утримувати садибу. В 1914 році, у зв'язку з початком Першої Світової Війни, Четкова призвали до армії. Що сталося з артилеристом-фізкультурником після революції, невідомо — він покинув країну (в Москві залишилися його син Володимир та брат). А ось архітектора Листовничого у 1919 році розстріляли більшовики.

Згодом садиба згодом відійшла міністерству охорони здоров'я. У 1960-х роках у приміщенні знаходився пологовий будинок, а у 70-х — дитяча лікарня. Зараз тут розташоване Вінницьке управління містобудування і архітектури.

З часом будинок втратив частину внутрішнього оздоблення та дещо змінився зовні: наприклад, біло-сірі тони стін будинку поступились місцем рожево-білим.

До нашого часу дійшла й частина оригінальної ажурної огорожі початку XX століття, а також частина огорожі, зробленої вже у радянський час — вона дещо відрізняється від витонченого оригіналу.

На початку лютого 2022 року Вінницька міська рада виділила 2,4 млн грн на реставрацію пам'ятки архітектури початку ХХ століття, особняка капітана Четкова. Збиралися відремонтувати дах будинку і відновити розміщену уздовж фасаду оригінальну огорожу з кованими і бетонними елементами.

 

Читайте також:

«З війною цінності змінилися». Розповіді вінничанок, які тікали від війни в Європу та повернулися

«Гратиму, доки не закінчиться війна». Юна вінницька бандуристка збирає гроші для ЗСУ

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Анатолий Гордий

    прекрасное  здание  только   работают  внем  настоящие  демоны   просторового  розвитку
  • Олександр Ковиженко

    Мо-лод-ці що написали. Ще координати вкажіть. Ага.
  • Serj Petrenko

    Ну з курсом царських карбованців набрехали!)
  • Людмила Кобринчук

    Знайшли час постити такі місця....немає мізків

keyboard_arrow_up