Готель «Палас» з фігурами атлантів: історія блакитного будинку на Соборній

Готель «Палас» з фігурами атлантів: історія блакитного будинку на Соборній
  • Будинки та споруди, що з’явилися у Вінниці на рубежі 19 та 20 століття і збереглися до нашого часу, сформували характер забудови центральної частини міста.
  • Яка історія блакитного триповерхового цегляного будинку з елементами бароко та атлантами при вході? Розповідаємо про готель найбільшого книжкового магната Романа Шерра, яка знаходиться в історичному кварталі серця Вінниці.

У Вінниці, на Соборній, 38 знаходиться старовинний будинок блакитного кольору. Колись — це будинок найбільшого книжкового магната Романа Шерра та готель «Палас». Зараз це приміщення з елементами бароко — пам’ятка архітектури.

Будинок книжкового магната

 У 1902 році власник великої немирівської друкарні й палітурні Роман Борисович Шерр (пізніше він відкрив друкарню, паперовий магазин та книгарню з бібліотекою у нашому місті) придбав у центрі Вінниці земельну ділянку, і одразу почалося будівництво.

Відео дня

Прибутковий будинок в стилі неоренесанс, з елементами бароко, відомий також як готель «Палас», збудовано за проектом міського архітектора Григорія Артинова.

«Першочергово споруда була готелем «Палас». На першому поверсі розташовувалася велика книгарня Шерра. В цьому приміщенні знаходилася і його друкарня», — розповів історик Олександр Федоришен.— Навіть сьогодні у магазинах, що розташовані в цій будівлі, зсередини вгорі на стінах видно спеціальні балкони. Раніше там були стелажі з книгами.

Архітектура будівлі

Прибутковий будинок Романа Шерра виконано з елементами романтичних стилізацій. Такі будівлі характерні поєднанням різних елементів, прийомів, стилів, що отримало назву — еклектика. У центрі споруди — великий прямокутний еркер з куполоподібним дахом. Головний вхід з обох боків прикрашають фігури атлантів.  По флангах еркеру консолі підкреслено спареними колонами з елементами коринфського ордеру.

Сам будинок П-подібний у плані, із незначним заднім подвір’ям і орієнтацією головного фасаду на центральну вулицю міста. Збудований із цегли, головний фасад тинькований. Композиція фасаду симетрично-осьова. Вісь симетрії підтримана масивним прямокутним еркером на консолях з чотиригранним куполовидним дахом.

На першому поверсі по центру головний вхід до будинку, з двох боків — вітрини магазинів та входи до них. Стіни першого поверху по головному фасаду рустовані. Вікна на другому поверсі мають переріз прямокутний, в наличниках використані пілястри, прямокутні сандрики мають прикрасу у вигляді замкового каменю. На третьому поверсі навколо напiвциркульних вікон виконано обрамлення у вигляді пілястр з елементами коринфського ордеру та аналогічним складного профілю сандриком. 

Готель «Палас» тепер

Готель «Палас» є яскравим прикладом в застосуванні елементів класичних стилів під впливом нового стилю модерн, який широко розповсюджувався в той час по Європі.

Коли у 1911 році Роман Борисович помер, його майно успадкували дружина Софія і два сини. Під час революції родина не мала можливості активно займатися друкарнею, тому її продали вінницькому товариству «Просвіта». Після революції в лівій частині будинку тривалий час розміщувався кооперативний книжковий магазин.

З кінця 20-х років у правій частині будинку розташовувався «Торгсін» (з російської «управление торговли с иностранцами»), де можна було обміняти золоті або інші коштовні речі на гроші або продукти. Після війни тривалий час там діяла одна з найбільших у Вінниці молочарень. Сьогодні ж в історичній пам’ятці розташовані приватні офіси, а на місці колишньої книгарні — кафе та магазин хутра. 

Нині будинок має важливе містоформуюче значення для головної вулиці та центральної частини міста. У 2010 році. проведено реставраційні роботи фасаду. Тому зараз пам’ятка архітектури місцевого значення, хай і не повністю відновила свій первинний образ (втрачені балкони другого та третього поверхів), але майже впритул наблизилась до нього.

 

Читайте також:

Найдорожчий будинок нашого міста — садиба капітана Четкова. Яка його історія?

Його ім’я носить 59-та мотопіхотна бригада. Цікаві факти про генерала Якова Гандзюка

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Світлана Дзісяк Постовітюк

    Дурноваті рекламні щити, тарілки супутникових антен, кондиціонери  закривають красу цієї споруди. Коли вже місцеві чиновники наведуть лад з зовнішньою рекламою хоча б на та таких спорудах?!
  • Толик Забаштанский

    Я в 80 тих виріс у цьому будинку.в основному жили євреї.були греки .українці.молдовани.короче збірна народів світу.в дворі стояла колонка  і загальний туалет для місцевих.і дуже було чути в квартирі як  їдуть трамваї.ех дитинство як швидко ти проходиш.
  • Galyna Klymchuk

    У 70-х роках минулого сторіччя там був книжковий магазин (провруч, де дім шкіри) і магазин канцтоварів (ліворуч). Дуже полюбляла туди заходити!
  • Валентина Глинчевская

    Люблю свой город!

keyboard_arrow_up