Виграли грант на 28 тисяч доларів: триває реставрація килима та піаніно Миколи Леонтовича

Виграли грант на 28 тисяч доларів: триває реставрація килима та піаніно Миколи Леонтовича
Піаніно Леонтовича. Фото: Вінницький обласний краєзнавчий музей
  • Незважаючи на низку перешкод, пов’язаних із перебігом російсько-української війни, реставрація піаніно і килима родини композитора Миколи Леонтовича триває.
  • Вінницький обласний краєзнавчий музей для цього виграв грант Посольства США.

У Києві триває реставрація піаніно та килима з музею Леонтовича, що в селі Марківка на Вінниччині. Раритетні речі, що належали українському композитору, у лютому 2022 відправили до Національного науково-дослідного реставраційного центру України. Вартість реставраційних робіт — майже 28 тисяч доларів. Музей виграв грант посольства США.

Фахівці відновлюють спадщину Леонтовича, аби зберегти оригінальні деталі, початковий вигляд та продовжити життя предметів. Як триває реставрація предметів, показав обласний краєзнавчий музей.

Відео дня

«Вінницький обласний краєзнавчий музей виграв грант Посольства США зі збереження культурної спадщини (Фонд AFCP) на реставрацію двох предметів — піаніно та килима родини композитора Миколи Леонтовича, — йдеться у повідомленні на фейсбук-сторінці музею. — Сума гранту становить 750 тисяч гривень».

Легендарне піаніно Миколи Леонтовича виготовлено 1896 року. На ньому вчилися грати діти брата Миколи Леонтовича Олександра і сестри — Марія, Вікторія, Олена. Інструмент був дорогим (на нинішні гроші коштував би не менше 5 тисяч доларів) і дозволити собі його могли лише заможні родини. Після вбивства композитора його кілька разів намагалися вилучити.

В архівах збережені численні листи від Товариства з вшанування пам’яті Леонтовича до різних інстанцій, у яких вони висловлюють проханням залишити інструмент у родині композитора. Це, зрештою, вдалось.

Піаніно зберігалось у музеї композитора у селі Марківка Теплицької територіальної громади Гайсинського району. До Марківки, де проживали батьки композитора, інструмент перевезли з Тульчина у 1977 році, коли в батьківській хаті відкрили музей Леонтовича. Його створення приурочили до 100-ліття від дня народження композитора.

У 2012-му музей закрили для відвідувачів через аварійний стан будинку. Згодом депутати облради ухвалили рішення про зміну статусу сільського музею, він став філіалом обласного краєзнавчого і отримав фінансування на реконструкцію.

Оновлений заклад відкрили у 2016-му, він став сучасним, у його чотирьох залах є система мультимедійного супроводу, експонати представлено в оригінальній формі. Серед них є піаніно, на якому композитор Микола Леонтович за життя виконував «Щедрик» і килим з батьківської хати класика.

«Для реставрації ми використовуємо сучасні матеріали. Деревина настільки пошкоджена жуком-деревогризом, що її потрібно консервувати, не один етап, а декілька. Важливо зробити по детальну ревізію кожної складової, тому що поєднанні дерево  та метал. Важливо не просто відновити вигляд предмета, а — музичний стрій піаніно. І тут дуже багато складових елементів», — розповів Олександр Закусило завідувач відділу реставрації предметів з дерева Національно науково дослідного реставраційного центру України».

Також триває реставрація старовинного килиму родини Миколи Леонтовича.

 «Це панський багатий килим. Він великий, має цікавий візерунок. З однієї сторони лілії, із іншої — ружі.  Власноруч виготовляємо фарби для ниток. Ми брали листя кропиви, кору дуба, листя горіха зробили таку суміш і фарбували нитки. Сам килим поверхня пошкоджена міллю, тут є місця, де втрати великі — то це відновлюється методом рідкого ткання», — говорить Тетяна Мінжуліна завідувач відділу реставрації творів з тканини та шкіри науково-дослідного реставраційного центру».

Команда висококваліфікованих фахівців Національний науково-дослідний реставраційний центр України та Вінницький обласний краєзнавчий музей докладають максимум зусиль, щоб відновити раритетні предмети відомого на увесь світ земляка, автора безсмертного «Щедрика».


Читайте також:

Вінниця, якої вже немає. Зібрали фото колись відомих пам'яток та закладів

Була естрада, водна станція, ходили трамваї. Історія острова Кемпа у Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up