Вінниця, якої вже немає. Зібрали фото колись відомих пам'яток та закладів

Вінниця, якої вже немає. Зібрали фото колись відомих пам'яток та закладів
Вінницька тріумфальна арка
  • Народний дім і зелений театр — ви знали, що таке було у Вінниці? Деякі місця та споруди збереглись лише на старих світлинах.

Місто, як великий живий організм, має властивості змінюватись. І те, що є таким звичним сьогодні, через десятки років ми бачитимемо лише у власних спогадах, на світлинах і відеоматеріалах. Ми пропонуємо поглянути на Вінницю, її місця та споруди, яких наживо ми більше ніколи не побачимо.

Почнемо нашу екскурсію «втраченою Вінницею» із залізничних воріт міста. І хоч вокзал стоїть на тому ж місці, що й сто років тому, у нинішньому вигляді ми бачимо уже третій його варіант.

Відео дня

Перший, ще дореволюційний, вінницький вокзал був зовсім невеликим, збудованим у романтичному стилі із застосуванням неоготичних форм.

У 1911 р. за проектом легендарного архітектора Григорія Артинова для викладачів і студентів тодішньої учительської семінарії, а також для жителів мікрорайону Замостя побудовано храм на честь Вознесіння Господнього. Розташований храм був на розі нинішнього проспекту Коцюбинського та Замостянської вулиці. У 1930-х роках більшовики перебудували церкву на кінотеатр, а під час Другої світової війни її було остаточно знищено.

Не дожила до наших днів і гордість вінницьких будівельників того часу — Народний дім, збудований у 1902 році. Проект цієї споруди за рік до побудови демонстрували на міжнародній архітектурній виставці у Парижі. Будівля була розташована на розі нинішніх проспекту Коцюбинського та Брацлавської.

Помпезною тріумфальної аркою зустрічала Вінниця гостей при в'їзді у місто на вулиці Київській. У 1954 році арку звели на честь 300-річчя Переяславської ради. У 1980-х роках потрібно було розширювати проїжджу частину, тому аркою вирішили пожертвувати, підірвавши її.

Обласна виставка народного господарства в Центральному парку ім. Миколи Леонтовича (раніше Центральний Парк культури і відпочинку ім. Горького). Зараз там закинутий ресторан «Імперіал».

Фонтан біля Літнього театру в Центральному парку. Нині на його місці ставлять головну ялинку Вінниці.

Зелений театр в Центральному парку.

Початок будівництва готелю «Південний Буг». Наразі будівлю повністю знесли.

На дитячому майданчику, що навпроти Центрального автовокзалу на Київській, стояв авіалайнер на 100 пасажирських місць ТУ-104А. Після двадцяти років справної роботи був списаний, та переобладнаний під авіапам'ятник, в 80-х роках працював як дитячий кінотеатр.

У Спасо-Преображенському собор колись знаходився орган. Інструмент був на місці, де зараз вівтар. Його привезли з німецького міста Франкфурт-на-Одері, виготовили спеціально для цього приміщення. У 90-х орган зі скандалом демонтували з собору, наразі цей інструмент стоїть в сусідньому костелі капуцинів.

Ресторан «Кельце» у Вінниці колись був одним із найпопулярніших закладів. Його відкрили у середині 70-х років минулого століття на вулиці Келецькій, а назва засвідчувала побратимські зв'язки із містом Кельце у Польщі. Зараз на місці ресторану височіє ЖК Premier Tower.

Кінотеатр «Жовтень» був улюбленим місцем дозвілля для жителів Замостя впродовж кількох десятиліть. Але з 1990-х почався занепад кінотеатру, який згодом взагалі не працював за призначенням. На початку 2000-х його перетворили на торговельний центр, а пізніше повністю зруйнували, збудувавши на його місці нинішній ТЦ.

 

Читайте також:

У Вінниці відновили археологічні розкопки на території Спасо-Преображенського собору. Що знайшли?

Готель та синагога Райхерів. Чим цікаві пам'ятки архітектури в центрі Вінниці?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анатолий Гордий

    арку  снесли  если  не  изменянт  память  в  конце  60  х  в  начале  70  х  ее  небло  точно

keyboard_arrow_up