“Куди зарили ці мільйони?” Мешканці Тяжилова турбуються про своє озеро

“Куди зарили ці мільйони?” Мешканці Тяжилова турбуються про своє озеро
  • Обмілиле озеро на Тяжилові відновлюють: скоро наповнять водою та зроблять благоустрій
  • Але містяни не задоволені. На їх думку, дно вирізали криво та взагалі, це марнотратство
  • Озеро досі пустує. Хоча місцева влада повідомила про запуск води ще 14 липня, у четвер.

– Робітники порізали дно криво, - обурюється місцевий житель Володимир Корпало. - Ніякого планування берегів взагалі немає. Коли мер Моргунов приїжджав, то тільки для “картинки” показали очищений шматок озера. Тоді як більша частина досі не очищена від мулу та очерету. Мер обіцяв, що рибу сюди запустить, але навіть води немає. Риба ж не вміє ходити по сухому дну!

Жителям доводиться прогулюватися навколо величезного котловану. Саме таким за 2,5 роки стало колись прозоре озеро, в якому били джерела та приносила води річка Тяжилівка. Цілі сім’ї ходять узбережжям, з колясками та дітлахами. До речі, малим це тільки в радість – в них з’явився додатковий майданчик для гри. Та ще й птицям, які облюбували дно озера, на якому є кілька калюж з водою.

Куди пропала вода?

Відео дня

У серпні 2015 року озеро обміліло на 2,5 метри. Виною цьому було, зокрема, спекотне літо та фермери, які тут постійно забирали воду. Це – офіційні причини обміління озера, які озвучив екс-начальник Фонду державного майна України у Вінницькій області Петро Гижко.

– Ставок змілів через те, що річка, яка його наповнює, досить мілководна. Уздовж неї розташовані фермерські господарства, які будують міні-дамби і використовують воду для поливу рослин. Рейди міліції дають лише короткочасний результат, а потім загати з’являються знову, – казав колишній очільник Фонду держмайна Вінниччини Петро Гижко.

Читайте також: Тяжилівський ставок обмілів на два метри. Хто у цьому винен?

Був у власності держави

Окрім цього, ще в 2015 році це озеро було у державній власності. Точніше, у процесі передачі з державної в комунальну власність. Місцеві жителі розповідають, що його викопав Вінницький інструментальний завод для технічних потреб.

– Після приватизації заводу, ставок залишився на його балансі, - розповідає Юрій Свиржук. - І ще до того, як тут взагалі зникла вода, він став мілити. У влади постійно були якісь виправдання, чому вони не можуть відновити озеро. Гройсман (Володимир Гройсман, прем’єр-міністр України - авт.), коли був ще мером міста, відповідав, що на розробку проекта треба багато грошей. А потім говорив, що частково озеро належить заводу (Вінницький інструментальний завод - авт.), тому не можуть почати реконструкцію.

Але зараз озеро знаходиться у комунальній власності, і з червня почалося очищення дна. Влада обіцяла, що став наповнять знову водою та зроблять благоустрій узбережжя. Але мешканці показують на величезні купи землі по берегам та не вірять, що міськрада дотримає своє слово

Мільйон гривень зарили в мул

Журналіст RIA побував на ставку, що знаходиться недалеко від автостанції “Східний”. Мешканці прилеглих будівель показали на неочищене дно озера, купи землі та сміття, які залишили після себе робітники.

– Ті плити, які вони замінили - не кращі за старі, - каже жінка, яка представилася Ольгою. - Подивіться, вони ж вже із сколами. А ті, що з боку багатоповерхівки, – взагалі не міняли. Не вірю, що буде благоустрій узбережжя. Вони вже мільйон гривень “зарили в мул”.

Що відповіла місцева влада на претензії мешканців Тяжилова? Читайте у статі: Відповідь Тяжилову від міськради: “Вода з’явиться в озері незабаром”

На думку жителів, планування берегів та земельні роботи будівельники теж “завалили”.

– Купи землі по усьому узбережжю, - каже чоловік, якого звати Станіслав Броніславович. - Як тільки воду пустять, то воно ж все завалиться назад в озеро.

Але більш за все люди переймаються через те, що воду так і не запустять в став.

– Канали замуляні, вода через них не пройде, - показує чоловік, який представився Олексієм. – Навіть якщо шондори відкрити, озеро не наповниться. А ще треба джерела розкопати. Їх у озері шість, і зараз жодне не б’є. Не зрозуміло взагалі, на що вони витратили гроші.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    колись на вул. Руданського був також великий і гарний ставок. Це було улюблене місце відпочинку жителів мікрорайонів Корея і П"ятничани. В 2001 році ставок спустили нібито для очистки дна, яка триває і нині. Натомість з іншого боку на дні починають з"являтися паркани дач
  • Олег

    и как долго народ будет и вестись на такую "супер" команду...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up