Відповідь Тяжилову від міськради: “Вода з’явиться в озері незабаром”

Відповідь Тяжилову від міськради: “Вода з’явиться в озері незабаром”
  • Люди з Тяжилова хвилюються за своє озеро: немає води та “халтурять” робітники
  • У міськраді кажуть, що роботи на озері перевірять, а вода з’явиться незабаром
  • Експерти кажуть: озеро знову обміліє, якщо не почистити русло річки Тяжилівка.

За відновлення рекреаційної зони на Тяжилові відповідає міський Департамент комунального господарства та благоустрою. Його очільник Володимир Ніценко розповів про те, що зараз відбувається на озері біля автовокзалу “Східний” та чому там немає води.

- Вода з’явиться у озері дуже скоро, цьому сприяє і сама погода. А те що дно вирізано “криво”, то це не так, - каже Ніценко. - Ми дуже обережно працювали з грунтом, збирали мул та зрізали шари грунту. Якщо б робітники вирили більше, то в підвалах у людей була б вода. Родючий грунт, що навколо озера, незабаром вивезуть комунальне підприємство “Зеленбуд” та “Теплокомуненерго Маяк”. Його будуть використовувати, наприклад, для поповнення клумб. Як скоро вивезуть, поки що не можу відповісти. Будемо намагатися у найкоротший термін.

У чому були претензії до роботи підрядника від жителів? Читайте у статті: “Куди зарили ці мільйони?” Мешканці Тяжилова турбуються про своє озеро

Відео дня
blockquote>

Озеро відновлять за 867 тисяч гривень

Окрім цього, очільник Департаменту комунального господарства Володимир Ніценко розповів, що підрядником проекту є приватна компанія ТОВ “Подільський будівельний інженеринг”. Ця компанія перемогла у тендері та запропонувала 867 тисяч гривень за свої послуги.

Робочі розширяють озеро. Фото Володимира Корпало

- Підприємство почне благоустрій території навколо озера після того, як наповнять озеро та укріплять береги плитами, - розповідає очільник міського Департаменту. - Вони вже закупили плитку для тротуарів, лавки, пляжні грибки, тощо. Буде дуже гарно.

Місцеві жителі кажуть, що копанка близько п'яти метрів у глибину. На їх думку, котлован вирили ті ж робітники, які займалися озером

Щодо “пожарної копанки”, яку вирили біля озера, що з боку Немирівського шосе, то представник влади відповів, що “це не їх робота”.

- Мабуть, цю копанку вирили люди з приватних господарств, ми її не створювали, - каже Ніценко. - Її за проектом немає, отже треба повідомляти в екологічну інспекцію.

Такі озера мають очищати раз на 15 років

Олександр Мудрак, голова Вінницького обласного осередку Всеукраїнської екологічної ліги

- Одна з причин, чому озеро обміліло - це господарства, які забирали воду з річки Тяжилівка. Вона раніше наповнювала став, але зараз русло висохло. Окрім цього став замулювався через не укріплені берега. Тому щоб ця рекреаційна зона відновилася, треба укріпити берегову зону, розчистити русло річки Тяжилівка. Там дуже цікава екосистема очищення води: річка наповнює озеро своїми водами, стоки стікають крізь дамбу з боку вулиці Ватутіна, а джерела очищають став. А якщо відверто, то такий став мають очищати раз на 15 років, що затверджено Водною рамковою європейською конвенцією, яку підписала і Україна.

Нерівне дно - не є проблемою

Ірина Маєвська, доцент кафедри промислового і цивільного будівництва ВНТУ

- Мешканці можуть не турбуватися через нерівне дно озера. З точки зору будівельних норм воно ніяк не впливає на воду в ставу. Через те, що в ньому стояча вода, воно все одно буде трохи замулюватися. Все залежить від наповнення озера: якщо воно буде мілким, то зрозуміло, що жителям буде некомфортно плавати в ньому. Гостре каміння та замуляні джерела на дні можуть стати небезпечними для дітей. Щодо укріплення берегів, то мул в озеро не змиє, бо там немає бурхливих течій. Дійсно, краще укріпити ціле узбережжя плитами, але й без них буде не погано.
Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Anonymous

    “Вода з’явиться в озері незабаром” - гарний юмор. ВИ ЩЕ ЗА НЕЇ незаплатили подумав мер і дав відповідь. Потрібно ще трошки тарифи підняти і ВИ не побачете що води немає. Це шлях у Європу.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up