Корисні контакти, які потрібні вінничанам на час російсько-української війни

Корисні контакти, які потрібні вінничанам на час російсько-української війни
  • Зібрали список контактів, чат-ботів та організацій, які будуть корисними під час російського вторгнення в Україну.
  • Це і контакти волонтерів, і Тероборони та ЗСУ. А також телеграм-боти, завдяки яким армії суттєво допомагають цивільні люди.

Куди звертатись у разі евакуації в інші міста та що робити, коли побачив ворожі мітки на дорозі чи помітили ворожу техніку, – зібрали список контактів, чат-ботів та організацій, які допоможуть українцям у час війни.

«Гарячі лінії»

Отже, нагадаємо, традиційні контакти державних служб:

  • 101 – Пожежна допомога
  • 102 – Поліція
  • 103 – Швидка медична допомога
  • 104 – Аварійна служба газової мережі.
  • 112 – єдиний номер виклику всіх служб екстреної допомоги. Зателефонувавши за цим номером, диспетчер викличе бригаду потрібної служби. Усі ці служби наразі працюють в посиленому режимі.

Правоохоронці наразі перевантажені заявами про ймовірних диверсантів. Тому як наголошував голова Вінницької військово-цивільної адміністрації Сергій Борзов, при зверненні на 102 потрібно чітко назватись ім’я, прізвище та по батькові; повідомити про підозрілу ситуацію; за можливості надати фото і відео докази. Останнє можна зробити через соцмережі.

Відео дня

Служба безпеки України та Нацполіція на початку російсько-української війни запустила два офіційних боти у Telegram:

  • @stop_russian_war_bot — повідомити про ворожі війська і техніку
  • @ukraine_avanger_bot — повідомити про мітки диверсантів, пересування ворожої техніки та про снаряди, що не розірвались.

Якщо можливо і безпечно — засипте мітку ґрунтом або знищте будь-яким іншим способом. Силовики наголошують: мітки можуть бути системою сигналів, які використовує ворог для координації вторгнення.

Увага! У воєнний час читайте новини тільки з перевірених джерел і не поширюйте чутки

При зніманні ворожої техніки та пересування окупантів РФ будьте максимально обережні. Чого точно не треба робити — це знімати та публікувати в соцмережах пересування українських військ.

Йду захищати Україну. Як діяти

Що робити, якщо ви плануєте брати участь в обороні країни чи вашого населеного пункту.

Міністр оборони України Олексій Резніков проінформував, що кожен хто має бойовий досвід може просто зараз стати до лав Сил територіальної оборони Збройних Сил України у вашому регіоні.

Зберігайте спокій та вірте у ЗСУ. Не можна знімати та публікувати рух української військової техніки / На фото: головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний

Щоб отримати зброю, потрібно звернутися безпосередньо до бригад та батальйонів Сил Тероборони у вашому регіоні. З собою потрібно мати тільки паспорт. З усіх питань телефонуйте на гарячу лінію Тероборони 0-800-507-028.

«Гаряча лінія» з питань проходження військової служби за контрактом, в тому числі для бажаючих вступити до українського війська, відповіді на телефонні дзвінки за телефоном 0-800-500-051

Контакти військкоматів кожної області є на офіційному ресурсі Міністерства оборони України в Інтернеті за цим посиланням.

Як я можу допомогти нашим захисникам

Усі охочі віком старше 18 років можуть здати кров. Наші поранені воїни потребують вашої допомоги. Пам’ятайте, що у вас не повинно бути протипоказань. З собою мати паспорт або інший документ для посвідчення особи. Адреси та контакти центрів переливання крові можна знайти на сайті donor.ua.

Допомогти фінансово можна за рядом рахунків. Ось кілька з них:

Щодо волонтерських організацій, які наразі допомагають нашій армії речима і продуктами, то їх багато, потреби є постійні. Контакти волонтерів, яким ви можете допомогти — можна отримати у своїй місцевій теробороні або ж у правоохоронців чи військових.

Як допомогти біженцям

Українці об’єдналися, щоб допомогти тим, хто виїжджає із місць, де ведуться активні бойові дії. По всій країні це роблять кілька організацій:

Центр Спільних Дій – допомагає людям, що їдуть від війни в більш безпечні регіони. Вас можуть прийняти люди з Львівської, Закарпатської, Волинської, Тернопільської, Чернівецької, Івано-Франківської, Хмельницької, Рівненської областей. Щоб отримати допомогу, заповніть анкету.

Ukraine Now – якщо не можете покинути територію та потребуєте допомоги, залиште заявку і волонтери зв'яжуться з вами протягом дня.

Прихисток – портал, де можна знайти або запропонувати житло в будь-якому регіоні України. Знайти житло по Україні можна за посиланням.

Щодо розміщення переселенців у Вінниці за більш детальною інформацією, слід звертатись за номером телефону: 15-60, «Цілодобова варта».

 

Читайте також:

Школи, ліцеї, квартири: які місця наразі готові для переселенців та як ви їм можете допомогти?

Задля безпеки всіх. Вінницькі школярі на вимушених канікулах до 6 березня

Українців закликають зламувати кіберресурси окупантів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up