Ірина Борзова: Молодіжна політика стане дієвим інструментом. Закон прийнято (Пресслужба партії «Слуга Народу»)

Ірина Борзова: Молодіжна політика стане дієвим інструментом. Закон прийнято (Пресслужба партії «Слуга Народу»)

Верховна Рада України 27 квітня прийняла законопроєкт «Про основні засади молодіжної політики», який відкриває нові можливості для молоді. Співавтором законопроєкту є народна депутатка Ірина Борзова - голова підкомітету з молодіжної політики та голова Вінницького обласного осередку партії «Слуга Народу». Оновлення законодавства про молодіжну політику були в програмі Ірини Борзової, коли балотувалась до Верховної Ради. Обіцянку виконано.

«На молодіжну політику взагалі не звертали увагу. Лише на свята посадовці говорили, що «молодь наше майбутнє», при цьому ніяких основ для розвитку молоді не закладали... Ми мали застаріле законодавство від початку 90-х років. Тому в своїй передвиборчій програмі я обіцяла новий закон про молодь та національний молодіжний фонд, який надаватиме грантову підтримку на реалізацію молодіжних проєктів», - зазначає Ірина Борзова.

Закон дозволить відкрити нові можливості у сфері молодіжної політики.

«Я добре пам’ятаю, як майже 10 років тому ми від Громадської організації «Розвиток. Розвиток» подавали на конкурс в міністерство проект «Вінницька студентська весна», але жодного разу не отримали підтримку. При цьому, учасниками фестивалю щороку були тисячі молодих людей. Просто ці всі конкурси були не прозорими, їх вигравали тільки «свої». Закон дозволить змінити підхід до фінансування молодіжних проектів та ініціатив і зробити для всіх рівні умови. Створюється спеціалізована установа для підтримки проектів та організацій - Український молодіжний фонд», - розповідає народна депутатка.

На грантову підтримку Українського молодіжного фонду (УМФ) зможуть претендувати: фізичні особи – молодь; молодіжні та дитячі громадські об’єднання; молодіжні працівники та центри; молодіжні ради; органи студентського самоврядування та неформальні молодіжні об’єднання.

Фонд буде наповнюватись не лише за рахунок бюджетних коштів, але й передбачена можливість залучення цільових грантів та міжнародної допомоги.

«Молода людина зможе отримати від держави грант на свій проєкт. Сама процедура буде максимально простою. До прийняття закону, отримати фінансування могли лише громадські організації», - відмітила Ірина Борзова.

Крім фінансування проєктів Український молодіжний фонд видаватиме й інституційні гранти – це гроші молодіжним організаціям на їхню поточну діяльність та розвиток: оренду офісу, виплату заробітних плат тощо. Створення Фонду дасть можливість залучати на підтримку проєктів, окрім тих 30-40 мільйонів гривень, що є зараз у держави, додатково ще 10-30 мільйонів від міжнародних і українських донорів.

За словами Ірини Борзової, закон враховує положення європейської хартії та закладає інституційні основи для реалізації молодіжної політики.

«Оновленим законом передбачено створення молодіжних рад при місцевих органах влади. Для роботи над молодіжними питаннями керівники центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування зможуть призначати радників на громадських чи інших засадах. А при Кабінеті міністрів створюється Національна рада з питань молоді. Молодь нарешті отримує шанс брати участь у формуванні політики та донести до влади свої бачення. Нацрада формуватиметься на 2 роки з числа 24 представників. На регіональному та місцевому рівнях передбачено створення Молодіжних рад», - пояснює Ірина Борзова.

Важливий пункт закону – створення інфраструктури молодіжної роботи. З’явиться можливість створити більше місць для молодіжної роботи. Водиться нове поняття – молодіжний працівник. Це особи, які пройшли навчання за спеціалізованою програмою та можуть фахово здійснювати молодіжну роботу. Передбачено створення молодіжних центрів на Всеукраїнському, обласному та місцевому рівнях. Буде більше центрів, креативних просторів, щоб молодь мала місце для проведення заходів або організації корисного дозвілля, кворінгів, лекцій. Молодіжні «простори» можна буде створювати в бібліотеці або Будинку культури.

«Молодіжна політика – більше не буде просто красивим гаслом і порожніми словами. Ми закладаємо такі інструменти, аби кожна молода людина могла говорити про свої проблеми, а влада – допомагала їх вирішувати», - говорить Ірина Борзова.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up