Гроші на школи, музей Вінниці та земля для велопрокату. Огляд рішень сесії міськради

Гроші на школи, музей Вінниці та земля для велопрокату. Огляд рішень сесії міськради
  • На травневій сесії міськради розглянули 38 питань.
  • Серед них було про реорганізацію медцентрів, передачу грошей на обладнання для шкіл та мільйони гривень для «Вінницької транспортної компанії».
  • А ще депутати звернулися до Верховної Ради, аби нардепи прийняли закон, за яким переселенці зможуть голосувати на виборах.

Сесія міської ради відбулася сьогодні, 25 травня. На ній зареєструвалося 49 депутатів. Традиційно засідання депутатів тривало не більше години та закінчилося близько 11-ої години. Так само вже традиційно на розгляд та прийняття рішення депутати витрачали до п’яти хвилин.

Але перед початком сесії депутати вручили державні відзнаки трьом матерям-героїням: Любов Білоус, Олена Ковальчук, Алла Стрельчук. Ці жінки народили п’ятьох дітей, а пані Алла — шістьох!

На фото — Любов Білоус

1. Гроші на «Нову українську школу»

Із державного бюджету та обласного бюджетів виділили 8,3 мільйона гривень для перших класів у школах Вінниці. Про це депутатам розказала директорка департаменту фінансів Наталія Луценко. На що витратять ці кошти пояснила директорка департаменту освіти Оксана Яценко.

Відео дня

— За ці гроші закуплять сучасне обладнання та витратять на облаштування нового освітнього простору для перших класів «Нової української школи». Тобто, куплять парти та всі необхідні меблі, комп’ютерне обладнання. А також дидактичний матеріал для вчителів. Це стосується всіх перших класів у вінницьких школах, — розказала Яценко.

Крім того, вона розповіла, що вінницьким школярам безкоштовно подарують набори LEGO.

— Це ініціатива данської фірми, яка була здивована креативністю наших дітей. І вони вирішили безкоштовно передати у школи набори конструктора «LEGO». Перший транш буде саме на нашу область вже у червні цього року, — сказала директорка департаменту освіти.

Читайте також: Як вчитимуть з 2018-го? У школі №25 вже знають

2. Новий «музей» на Соборній

Для комунального підприємства «Центр історії Вінниці» виділили приміщення у центрі міста. Це буде будівля на Соборній, 89. До того погодили збільшити кількість штат працівників — з 10 до 12 одиниць.

У фейсбуку працівники підприємства прокоментували це рішення депутатів:

«Наш заклад отримав нову юридичну адресу — Соборна, 89. Власне приміщення було набуто Центром ще в лютому 2018 р. Ця будівля в першу чергу використовуватиметься як адміністративний вузол Центру. Існує можливість створення на базі цього приміщення виставкових залів та експозиційних зон, однак ця концепція поки опрацьовується і не є остаточною. Зауважуємо, що питання розміщення Музею Вінниці досі залишається відкритим», — йдеться у дописі.

Крім того в рішенні є й новий статут «Центру історії Вінниці», в якому розписано, чим буде займатися центр. А саме — наукові дослідження історії міста та Поділля, пошук експонатів та створення виставок, проведення екскурсій, конференцій, виступів присвячених вінницькій історії; публікація матеріалів про історію міста та Поділля.

3. Комунальні медцентри реорганізовують

Затвердили «передавальні акти» всіх п’яти Центрів первинної медико-санітарної допомоги та їх реорганізацію у нові юридичні підприємства. Головний лікар Вінниці Олександр Шиш сказав, що це не вплине на працівників.

— По суті, центри фізично не змінюються. У них навіть залишаються старі коди ЄДРПОУ. Але надає необхідну форму власності, чого вимагає реформа медицини, за якою саме ці заклади зможуть укласти договори з Національною здоров’я України та отримувати через неї (починаючи з липня 2018 року - авт.) пряме фінансування за надані послуги з Державного бюджету, — пояснив Шиш.

4. Дали землю під велопрокат

У одному з земельних питань, яке розглянули на сесії, міська рада погодила передати 14 ділянок по 130 м² кожна в користування ділянки «Вінницькій транспортній компанії».

Ці ділянки збігаються з тими, де буде розміщений муніципальний велопрокат, що підтвердив заступник міського голови Владислав Скальський

— У напрямку створення велопрокату ми рухаємося семимильними кроками. Навряд чи компанія «Некстбайк Україна» запустить мережу вже у липні. Але упевнений, що на їх велосипедах ми будемо їздити вже цього року, — розказав Скальський.

Читайте також: Велосипед за 20 гривень? У Вінниці зроблять муніципальний велопрокат

5. «Південний Буг» продадуть на аукціоні

Комунальну власність — готель «Південний Буг» внесли у перелік об’єктів, які підлягають приватизації. Для цього створять аукціонну комісію, яка розробить умови та продасть з молотка увесь комплекс. Десять років тому готель вже намагалися продати за 17 мільйонів гривень.

Читайте також: Готель «Південний Буг» знову хочуть продати через аукціон

6. Передали мільйони транспортній компанії

Депутати погодили передачу аж 49 мільйонів 423 тисяч гривень в статутний капітал «Вінницької транспортної компанії». Тепер загальний розмір — 225 мільйонів гривень.

За словами міського голови Сергія Моргунова, ці гроші компанія витратить на модернізацію трамваїв у «VinWay», на капітальний ремонт чотирьох автобусів, заміну контактної мережі. І на реконструкцію близько одного кілометра колії на вулиці Янгеля (колишня Фрунзе - авт.).

7. «Дайте переселенцям голосувати!»

Вже під кінець сесії депутат міськради Олег Ткаченко запропонував звернутися до верховної гілки влади в столиці, щоб нардепи дали право голосувати вимушеним переселенцям на виборах.

— Тільки у Вінниці живе понад 12 тисяч людей з тимчасово окупованих областей України та Криму. Ці люди не можуть скористатися правом, яке прописано в Конституції. Пропоную звернутися у Верховну Раду й Кабмін, аби нарешті прийняли закон, який дозволятиме переселенцям голосувати на виборах. Підставою для цього стане не прописка, а довідка переселенця, де вказано фактичне місце проживання, — сказав Ткаченко.

Його звернення підтримали та погодили відправити у Київ.

Нагадаємо, під час сесії директор департаменту транспорту розказав, що з 1 липня піднімуть вартість проїзду в маршрутках.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up