Проїзд в маршрутках подорожчає до 6 гривень вже з липня

Проїзд в маршрутках подорожчає до 6 гривень вже з липня
  • Проїзд в маршрутках має знову подорожчати: з чотирьох до шести гривень
  • На сайті міськради розглядали й альтернативні рішення, але все ж обрали «здорожчання проїзду»
  • Чому приватні перевізники не можуть возити за старої ціни та чи буде нова вартість квитка у муніципальних автобусах, трамваях і тролейбусах? 

– Підвищення потрібно, адже здорожчало пальне, вартість ремонтів, мінімальна зарплата. Визначилися на вартості 6 гривень. А перевізники хотіли 8 гривень за проїзд,- каже Сергій Левченко. 

За інформацією чиновників, новий тариф вже на стадії затвердження і нова вартість проїзду буде вже з 1 липня. Тоді як проїзд в нічній маршрутці 25Н збільшиться до 8 гривень. Хоча Сергій Левченко додав, що це рішення ще не затвердили на сесії міськради. 

Чи подорожчає проїзд у трамваях і тролейбусах?
– Про підняття вартості проїзду в громадському транспорті наразі не йдеться, – сказав Левченко.

Відео дня

У останнє вартість проїзду зростала два роки тому. І це відбулося також, 1 липня.

Були альтернативи

Депутат міськради Дмитро Уманець виклав на свою сторінку в фейсбуку друковану копію рішення виконкому, в якому йдеться про підвищення вартості проїзду.
Цю ж копію журналісту вдалося знайти на ресурсі міськради. Крім того, є й документ з детальними поясненнями чому ж потрібно підняти вартість проїзду з чотирьох до шести гривень.

Скріншот з документу на сайті vmr.gov.ua

«На сьогоднішній день зазначені тарифи не в повній мірі покривають витрати на забезпечення діяльності перевізників.  Значне зростання цін на паливо-мастильні матеріали, шини, підвищення розміру мінімальної заробітної плати тощо, призвело до необхідності перегляду діючих тарифів », — йдеться у поясненні.

І виявляється, в міській раді, розглядали не тільки рішення «підняти тариф і все». Було ще дві альтернативи:

1. Збереження діючих тарифів. Але чиновники розрахували, що це призведе до таких наслідків: відмова перевізників возити людей, скорочення маршруток та погіршення їх технічного стану; погіршення якості перевезень та зменшення податкових надходжень у бюджет міста

2. Люди платять стару ціну, а збитки покривають з міського бюджету. Стане додатковим навантаженням на бюджет міста, а частину видатків на соціальну сферу (медицина, освіта, культура зарплати бюджетникам тощо) доведеться скоротити. Призведе до соціальної напруги. 

3. Підвищення вартості проїзду. Призведе до зростання невдоволенності вінничан та збільшить їх витрати на проїзд в маршрутках. Але у перспективі забезпечить якісні перевезення, підтримку транспорту в належному стані та не призведе до скорочення маршруток. 

Скріншот з документу на сайті vmr.gov.ua

Інформація про оцінку впливу нового тарифу взята з цієї сторінки.

Хотіли підняти й до 8 грн

Як розказав голова ГО «Маршрут» Олександр Гота, перевізники пропонували підняти ціну проїзду до 8 гривень в усіх маршрутках.

— Розуміємо, що люди сприймають цю новину негативно. Але перевізники більше не можуть возити за старими цінами. Вартість палива, ремонтів машин, ціни в магазинах — усе зросло. Пільговиків чотирьох категорій (учасники АТО, школярі за 50% вартості, інваліди війни, чорнобильці 1 та 2 категорії). А ми досі їздимо за цінами 2015-2016 років.

Оскільки рішення про зростання ціни є тільки «запланованим», то питаємо, що буде якщо вартість проїзду не зміниться?

— Буде скорочення маршруток. Вже є такі випадки, що перевізники відмовлялися випускати машини на маршрут та покидали роботу. Наприклад, так зменшилася кількість транспорту на маршруті 17А, оскільки це довгий маршрут. Думаю, зі старою вартістю проїзду перевізники продовжать відмовлятися від роботи.

Як приклад, ще є варіант — збільшити кількість реклами в маршрутках. Ймовірно, таким чином перевізники отримали б більше грошей, а пасажири їздили б за старою вартістю проїзду. Але голова організації перевізників сказав, що така ідея «не виправдовує себе».

— Реклама в транспорті — не є дорогою та не зможе компенсувати усі витрати перевізників. Думаю, що не вирішить це питання й збільшення рекламних майданчиків. Ще раз хочу зазначити, що підняття вартості проїзду — це єдина можливість зберегти існуючу мережу маршруток та робочі місця. Адже перевізники теж є людьми, які теж живуть та витрачають гроші у Вінниці, — сказав Олександр Гота.

Читайте також: 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (19)
  • Anonymous

    Вот нравится, что иногда в "комментах" встречаются умные люди.

    - Про валидаторы годно;

    - Про то, что нужно содержать транспорт в чистоте дико плюсую.

    Одно печалит, что ничего этого не будет сделано. Чисто ИМХО.

    Перевозчики за все время так и не обновили, свои тарантасы, я не говорю что они плохие, когда  ты сел себе на конечной и едешь, то оно вроде и не замечаешь, что маршрутка так себе.

    А хотелось, что бы:

    - Зимой тебя не выдувало.

    - Летом ты не задыхался от жары

    - Маршрутка останавливалась только на остановках общественного транспорта (Некоторые маршруты чуть ли не у каждого столба останавливаются )

    - Платить по безналу (Проездной\QR  или еще какой вариант)
  • З.А.Глядач

    Якщо водіїв зобо'язати видавати квитки за проїзд,то навіть 4 гривні себе окупить.
  • Порошок

    Давно пора підняти за проїзд. Але нехай спочатку валідатори поставлять і оплачуюють податки. А не на ворованій солярці їздять і гребуть бабло собі в кишеню
  • Женя Иванов

    на следующих выборах за вас пусть одни маршрутчики и голосуют
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up