Двох синів батько назвав однаковими іменами

Двох синів батько назвав однаковими іменами
Рідного брата Геннадія Бацальова теж звати… Геннадій. Чому батько дав синам однакові імена?

Молодший Геннадій Бацальов вінничанин.  Йому виповнилося 70 років. Пан Геннадій кадровий військовий. Служив у  підрозділах 43-ї ракетної армії, штаб якої знаходився у Вінниці. Про їхню з братом історію журналіст RIA дізнався, коли почув по радіо, як один брата вітав з днем народження іншого. Звернув увагу, що Геннадій з Москви вітає Геннадія з Вінниці. Подумалося, що автори передачі переплутали імена. Втім, це не помилка. Братів дійсно назвали однаково. Ось як розповідає про це Геннадій-молодший.

- Наш батько Григорій Архипович родом з Білорусії, - каже співрозмовник. – Перед війною у нього народився син. Батько розповідав, що сам придумав йому ім’я. Геннадій для нього звучало, як щось величне. На жаль, бути поруч з дитиною довелося недовго. Через три роки після народження сина на нашу землю прийшли фашисти і батька забрали на війну. З перших днів минулої війни тато був в діючій армії. Пригадую, він розповідав, що зупиняв наступ ворога на підступах до Москви. Під час одного з боїв його тяжко поранило і він втратив свідомість. Разом з іншими пораненими батька доставили літаком в госпіталь, що знаходився за Волгою. 

Саме там відбулася подія, що повністю змінила життя фронтовика. Лікували його довго, він переніс не одну операцію. Коли нарешті став помалу ходити і знайомитися з іншими фронтовиками, зустрів земляка, односельчанина. Безмежно зрадів такій зустрічі, бо дуже сподівався дізнатися хоча б щось про дружину й сина. Радість змінилася смутком. Коли радянській війська відступали з села, земляк попросив у бійців залишити декілька гранат. Хотів помститися фашистам, які мали прийти в село. Добився свого. Дізнався, в якому з будинків залишилися ночувати найбільше фашистів, підкрався вночі до оселі і закидав її гранатами. А на ранок німецькі загарбники зібрали майже всіх жителів і влаштували показовий розстріл. 

Відео дня
> - Чи були серед розстріляних дружина й малолітній син мого батька, його земляк не знав, - продовжує розповідь пан Геннадій. – Батько вважав, що він не хотів про це говорити, щоб не ятрити йому душу. Тому для себе зробив висновок, що фашисти знищили його двох найрідніших людей. З цією думкою продовжував лікування у шпиталі. Він писав листи, але відповіді на них не отримував. 

Одну з медсестер, яка доглядала пораненого фронтовика Григорія Буцальова, звали Олександра Ножкіна. З нею фронтовик пов’язав свою подальшу долю. Згодом у них народився син. У пам'ять про першого сина, якого батько вважав загиблим, назвав немовля таким само ім’ям – Геннадій.

На фронт Григорій Буцальов уже не повернувся. Не дозволяв стан здоров’я. Працював у народному господарстві у Пензенській області, потім переїхали на Донбас, відновлював шахти. Про це Геннадій-молодший дізнався пізніше. Його старший брат, коли підріс, не припиняв шукати батька. Зрештою, йому це вдалося. 

- Коли Геннадій приїжджав на Донбас, мене не було дома, на той час служив в армії, - продовжує розповідь Геннадій-молодший. – Про брата дізнався з листа від батьків. Мені теж захотілося зустрітися. Така зустріч відбулася. Дотепер підтримуємо зв’язки. Торік їздив до нього у гості у Москву, вітав з днем народження. П’ятого липня моєму старшому брату, та ще й повному тезку, виповнилося 75 років.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    А слабо було повернутися додому й перевірити,чи живі?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 На Вінниччині випустили марку на честь 32-річчя прикордонного загону photo_camera 20:05 Вічна пам'ять Героям: 13 захисників з Вінниччини відзначили посмертно photo_camera 19:23 БК «Вінниця» виграв Першу лігу, а Юрія Шкондю визнали найкращим гравцем чемпіонату photo_camera 19:17 Великдень онлайн: де дивитися богослужіння ПЦУ та УГКЦ play_circle_filled Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 18:31 Пожежа у недіючому столярному цеху: вогонь охопив площу у 100 квадратів photo_camera 18:22 Скільки їсти і що краще не їсти взагалі, щоб великодні святкування не перетворити на лікарняні 18:16 У Хмільнику під час пожежі загинула людина 17:55 В Єрусалимі зійшов Благодатний вогонь play_circle_filled 17:09 Є 25 вакансій для медиків у Вінницькій області: де шукати пропозиції 17:05 Ведучий «Орел і Решка» відвідав Вінницю. Розповів про місцевих малих виробників play_circle_filled photo_camera 17:00 Три види пасок та шоколадні яйця готували на майстер-класі разом з учасницею МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 16:16 У 16-му ліцеї провели «Парад капелюшків» на підтримку українських військових play_circle_filled 15:12 Освітяни Калинівщини приготували для українських захисників майже три тисячі пасок photo_camera 14:45 Збірна України зіграє у Польщі на чемпіонаті Європи з хокею-5 14:25 Щоб не плакати, ми сміялись: добірка нових мемів про війну photo_camera 13:13 У Вінниці водій ВАЗу збив жінку на пішохідному переході. Потерпіла в лікарні 13:05 Футболісти, черлідери і фрізбісти згуртувалися, аби разом прибрати рідне місто 12:35 Як поводяться вінничани під час хвилини мовчання? Ми запитали 12:17 Великдень у Вінниці: правила безпеки та обмеження play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up