До 25% врожаю втратять вінницькі аграрії. А закон про ринок землі хочуть змінити до 2024 року

До 25% врожаю втратять вінницькі аграрії. А закон про ринок землі хочуть змінити до 2024 року
Через несприятливу погоду аграрії попередньо не доберуть чверть від запланованого врожаю. Робоча група, яка працює над стратегією Вінниччина-2030 буде напрацьовувати заходи підтримки фермерів та сільгоспвиробників
  • У Вінниці почалася розробка стратегії розвитку області до 2030 року. 
  • За прагненням учасників робочої групи Вінниччина має стати комфортним місцем для життя, лідером серед інших областей, де всі громади є успішними.
  • І під час першої зустрічі найбільше обговорювали проблеми аграріїв та загрози закону «Про ринок землі».

Серед розробників стратегії — колишній прем’єр-міністр Володимир Гройсман, нинішній голова Вінниці Сергій Моргунов, екс-губернатор Валерій Коровій, чиновники з різних органів місцевої влади, експерти і громадські активісти. А от чинного голови ОДА Владислава Скальського, голови облради Анатолія Олійника не було на стартовій зустрічі, яку транслювали в соцмережах.

На початку Гройсман заявив, що їхня команда має досвід написання стратегій та вміє реалізовувати прописані пункти. У приклад ставив успіх Вінниці, яка в 2010 році отримала свій план дій до 2020 року і завдяки його виконанню шість років поспіль стає найкомфортнішим містом України. Тому перед розробниками ставить мету — створити успішну, комфортну для життя Вінниччину, де всі можливості, що є в обласному центрі, будуть і в найменших містах та селах.

Відео дня

До того ж, ця розробка ляже в основу і стратегії розвитку Вінниці до 2030 року, яка, за планами, буде існувати і розвиватися разом з областю.

Втрати фермерів та відсутність підтримки

В ході зустрічі, часто згадували успіхи уряда Гройсмана, зокрема, децентралізацію, яка дала на місця більше фінансів та можливостей. Протягом двох годин обговорювали розбудову інфраструктури, інвестиції в область, культурну сферу тощо. Часто поверталися до розмов про проблеми аграрної галузі, яка зазнала збитків через погану погоду і карантинні обмеження.

Так, Катерина Кедик, яка в минулому керувала сільгосп підприємством «Хлібороб» і очолювала Шаргородську РДА, розказала про побоювання, що мають вінницькі аграрії.

— Перша половина року мала несприятливі погодні умови, і за попередніми прогнозами ми не доотримаємо 25% врожаю, який планували раніше. Але про підтримку аграріїв на рівні держави ніхто не говорить, — говорить Катерина Кедик. — Фермери не захищені — знаю випадки, де елеватори не розрахувалися за продукцію з фермерськими господарствами. Є спроби крадіжки зерна. А законодавець створює тільки перепони: чула, що збираються зробити квоти на мінеральні добрива і таким чином можуть зробити ще одну монополію в Україні, що збільшить ціни на добрива.

Наостанок екс-чиновниця заявила і про «недолугий ринок землі», який не враховує інтереси фермерів.

Гройсман на це відповів, що держава має розробити і запровадити програму підтримки аграріїв.

— Це має бути сьогодні, а не через три місяці, бо тоді криза стане набагато глибшою. Нині аграрна сфера з переробкою складає 16-17% від усього, що виробляється в Україні. Але ми можемо вийти на 25%, для чого потрібна системна підтримка: державні програми компенсації по кредитам, на закупівлю техніки та утримання худоби. На жаль, цього зараз немає, а є можливості для великих латифундистів, які посіяли, зібрали та продали за кордон. Нам потрібна внутрішня переробка. А фермер має стати середнім класом в Україні. Це мають бути мільйони людей, які займалися б сільським господарством, переробкою в Україні та створювали нові робочі місця.

А от ухвалений закон «Про обіг земель сільгосппризначення», екс-прем’єр вважає таким, що не відповідає національним інтересам України і українців.

— З 2024 року цей закон дає можливість формувати сотні тисяч гектарів в руках декількох аграрних холдингів, — говорить Володимир Гройсман. — Фактично, це викинуті на вулицю всі фермери: у них викуплять землю, а після того ніхто не буде думати, а за що цим людям жити. Наше завдання як команди домогтися різними засобами скасування або зміни цього закону. І це має теж бути частиною нашої з вами стратегії.

Про збитки вінницьких фермерів можна прочитати в цьому матеріалі: Втрата врожаю, меду і копійчані ціни за молоко — фермери Вінничини зазнають збитків

Вінниця 3.0 — з міським Водоканалом

Для стратегії розвитку Вінниці, за словами мера Моргунова, має бути першим пріоритетом здоров’я людей та покращення медичних закладів — це питання в умовах коронакризи стало ще більш актуальним. Стратегічне завдання — покращення якості питної води. Однак, ключовою проблемою є те, що обласний «Водоканал» не є у власності міста. А отже, неможливо запустити процес модернізації мереж.

— Вінниця — це серце Вінницької області, пульс якого позначається на всьому регіоні. І нам, однозначно, потрібна спільна платформа з областю, з іншими громадами. Щоб Вінниччина утвердилась як регіон-лідер, щоб успішною була кожна громада. Щоб ми могли обмінюватись досвідом. Допомагати один одному інтегруватись в одному успішному регіоні, — підсумував Сергій Моргунов.

Також мер міста закликав долучатися до написання стратегії «Вінниця 3.0», приєднавшись до фейсбук-спільноти «Стратегія 3.0: область, Вінниця, громади», де можна обмінюватись думками і надсилати свої проекти та пропозиції. А головам інших міст та сіл з області пропонує приїжджати до Вінниці, де він готовий ділитися успіхами розвитку найкомфортнішого міста України.

 

У Вінниці, нагадаємо, вже є Концепція інтегрованого розвитку до 2030 року.

 

Читайте також:

Буде п’ять районів. Кабміну пропонують новий поділ Вінницької області

«Навіть 2000 гривень економії — це добре». Чи діють пільги для підприємців у Вінниці?

До Вінниці приєднають ще шість сіл. Кабмін ухвалив перспективний план

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up