Буде п’ять районів. Кабміну пропонують новий поділ Вінницької області

Буде п’ять районів. Кабміну пропонують новий поділ Вінницької області
  • Чиновники напрацювали єдиний варіант районного поділу, в якому замість 27 буде 5 мегарайонів.
  • Однак ще не вирішили, яке місто стане райцентром Хмільницького району — Козятин, Калинівка чи Хмільник.
  • При цьому в області назріває новий скандал: об’єднані громади, які мають бути ліквідовані, подають до суду на обласну владу та готуються до протестів.

Робоча група, яка складається з представників обласної влади, голів міст обласного значення напрацювала єдиний варіант поділу області на райони. Про це говорив заступник голови облради Михайло Кременюк, передає прес-служба Вінницької облради.

— Реформа децентралізації і місцевого самоврядування була зосереджена на об’єднанні територіальних громад сільських, селищних, міських рад. Зараз ми підходимо до того, що потрібно реформувати районний рівень, — коментує Михайло Кременюк. — Тому під час онлайн-засідання робоча група розглянула варіанти щодо утворення адміністративно-територіального устрою районного рівня і зійшлася в єдиному варіанті – п’ять об’єднаних районів. А саме: Вінницький, Гайсинський, Тульчинський, Могилів-Подільський та Хмільницький.

За його словами, найбільшу дискусію викликав центр Хмільницького району: це буде місто Хмільник, Козятин чи Калинівка. А на те, щоб Козятин став центром нового району наполягає влада цього міста.

Відео дня

— Усі пропозиції будуть подані на розгляд Кабінету Міністрів, який і затвердить остаточний поділ районного рівня в області, — говорив заступник голови облради.

Зображення з межами районів на сайті облради немає. Але на ресурсі «Децентралізація» є три варіанти районного поділу Вінниччини, один з яких відповідає озвученим назвам районів.

 

Для чого міняти райони

Нині у області 27 районів, а навіщо нам п’ять або три info?

З появою об’єднаних територіальних громад (далі — ОТГ) районна влада втрачає повноваження. Освітою, культурою, спортом, наданням адмінпослуг та соцзахистом займаються самі громади, фінансування лікарень вторинного рівня — Нацслужба здоров’я, а питання по розбудові інфраструктури вирішуються на рівні ОДА. Тож в діючих межах районна влада неефективна.  

При цьому райдержадміністрації продовжують отримувати гроші на утримання — у 2019 році на чиновників держава витратила понад 6 мільярдів гривень. Але повністю ліквідувати райони не вийде — районний поділ України зазначений в Конституції України. Тому, щоб зменшити чисельність РДА, планують створити укрупнені райони.

Очікується, що нові райони отримають повноваження перевіряти законність рішень, ухвалених на місцях; координацію терпідрозділів центральної виконавчої влади; будуть опікуватися місцевою екологічною політикою і розробкою інфраструктурних проектів районного рівня.

Утім вичерпного переліку з правами і обов’язками РДА і райрад — досі немає. А якщо немає функцій, то недоцільно обговорювати й кількість районів, писав у своєму фейсбуку голова ресурсно-інформаційного центру «Громади Вінниччини» Андрій Кавунець.

«Тільки тоді, коли ми чітко зрозуміємо, які ж функції матиме майбутній новий район, ми зможемо зрозуміти, а якими ж мають бути зони доступності цих послуг, а звідси – а скільки ж ОТГ має увійти в цей новий район для того, щоб мешканці мали легкий доступ до отримання цих послуг районного рівня. Причому забезпечення надання цих районних послуг і управління ними однозначно має бути покладене на відповідний орган місцевого самоврядування — районну раду», — писав експерт.

Громади проти ліквідації

Водночас, у області назріває новий конфлікт. Раніше Кабмін схвалив перспективний план поділу Вінницької області на громади, в якому 11 об’єднаних територіальних громад будуть ліквідовані. 

Частина ОТГ публічно оголосили, що будуть відстоювати своє право на існування: Павлівська, Гавришівська, Сокиринецька громади пішли до суду, щоб скасувати рішення ОДА і Кабміну.

Ковалівська ОТГ, яку мають приєднати до Немирівської громади, також готується до опору:

«1 червня 2020 року на сесії Ковалівської ОТГ депутати вирішили «достукатись» до всіх гілок влади України з вимогою: не ліквідовувати Ковалівську ОТГ Немирівського району Вінницької області, — написав у своєму фейсбуку Валерій Каричинський, фермер з села Обідне, яке входить в Ковалівську ОТГ. — Вони прийняли рішення звернутись до Адміністративного суду з позовом на неправомірні дії голови Вінницької ОДА та Кабінету Міністрів України. Якщо голову, депутатів та жителів громади влада не почує, розпочнуться акції масової непокори».

Плюс, Асоціація ОТГ написала петицію до президента України, в якій просить не допустити ліквідацію громад. Повністю петицію за цим посиланням.

 

До Вінниці, нагадаємо, збираються приєднати шість селищ.


 

Читайте також:

Перша «ластівка» децентралізації. Як живе Калинівка після об’єднання? (ВІДЕО)

Користь від об’єднання з Вінницею: у Десні ремонтують головну дорогу

Оптимізація освіти в селах. Чим корисні опорні школи для учнів на Вінниччині?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (28)
  • Валерій

    Якщо вже ділять, то ділять - нікуди не дінешся! Гадаю,  дуже вірно рішили, що центром району буде Хмільник, а не Козятин чи Калинівка! Хмільник серед них є найбільшим, найкрасивішим, найдавнішим і знаним містом, курортом державного значення з більш розвинутими інфраструктурами. Хай і далі має всі перспективи для розвитку! Бо це дійсно є унікальне місто! Все в світі змінюється, і дай Боже - щоб на краще!
  • Кот Галина

    Аж страх погано

    У тім хорошому селі.

    Чорніше чорної землі

    Блукають люди, повсихали

    Сади зелені, погнили

    Біленькі хати, повалялись,

    Стави бур’яном поросли.

    Село неначе погоріло,

    Неначе люде подуріли
  • Ксенія

    Все правильно, села об'єднали і почались зміни, а ще один плюс, не треба годувати тих дармоїдів, що сидять в адміністраціях нічого не роблячи!!!
  • Basil Ali-Baba

    Більше проблем нема в державі, так? Скінчиться все тим, що просто зможуть цих 6 лярдів і заберуть собі, от і все. А де ж задекларовані референдуми?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up