Втрата врожаю, меду і копійчані ціни за молоко — фермери Вінничини зазнають збитків

Втрата врожаю, меду і копійчані ціни за молоко — фермери Вінничини зазнають збитків
  • Через несприятливі погодні умови втрата врожаю на Вінниччині складе близько 30% — переконані фермери.
  • По тій же причині не буде травневого меду.
  • Стосовно мізерних цін за молоко, тут виною став карантин і відсутність попиту.

Літо тільки почалося, аграрії Вінниччини уже почали рахувати збитки. Виною тому — карантин та несприятливі погодні умови. 

«Цього року точно не доберемо 25% врожаю» 

На Вінниччині втрати врожаю від посухи та весняних приморозків складуть від 25% до 30%. Про це розповів фермер з Вінниччини Анатолій Дідик.

— Перший дощ пішов 2 травня і він охопив лише третину посівів. Від посухи на той час у нас уже постраждав ріпак, озима пшениця, розповів сільгоспвиробник. — Серйозніші дощі пішли лише 24 травня. Врожай уже не буде таким як очікували. Втрати врожаю вже склали 25-30%.

Відео дня

Також він зазначив, що негативний вплив мали і весняні приморозки.

— На культури вплинули, окрім нестачі вологи, весняні приморозки. Постраждали як рання група так і пізні — кукурудза, соняшник, озимі, ріпак. Цього року точно не доберемо 25% врожаю. Це по всій Вінниччині так, — підсумував фермер.

«Мінералка у магазині дорожча, ніж молоко» 

Непростий час настав для селян Вінниччини — такої низької ціни на молоко люди не бачили дуже давно. Нині літр молока приймають тільки за чотири з половиною гривні.

Віталій Прокопчук із Хмільницького району Вінниччини розповів, що взимку отримував за літр молока набагато більше — по 6 гривень, нині ж ціна рекордно впала до 4,50.

— Мінералка у магазині дорожча, а її просто викачують зі свердловини. Худобу ж треба годувати, а корми не дешеві, — бідкається селянин.

Фермер з Вінниччини тримає вдома троє корів, раніше доїв вручну, нещодавно довелось придбати невеличкий апарат. І на те є вагомі причини.

— Закупівельники всі змовились і дають ту саму ціну. Кажуть, що молоко, видоєне ру­ками, «не сортове», тому платять дуже мало,— розповів Віталій Прокопчук. — В тих селах, де тримають багато корів, люди не мають куди дівати молоко, то здають і за ті копійки.  

В Асоціації виробників молока кажуть, що селянам платять за літр молока 4,5−6,5 грн, залежно від регіону. Натомість великі підприємства, які здають молоко першого ґатунку та екстракласу, отримують 10−11 грн за літр.

Фахівці переконують, з послабленням карантину ціни зростатимуть, оскільки дефіцит сировини нікуди не дінеться.

Бджолярам не пощастило на травневий мед

Холодний та дощовий травень звів нанівець сподівання на збір весняних медів: наразі на багатьох пасіках бджіл підгодовують, рятуючи їх від загибелі. Про це розповів співвласник пасічник Валерій Карпенко.

— Весь травень був холодним, з багатоденними дощами — бджоли не те що збирати нектар, а  навіть з вулика вилетіти не могли, — розповідає пасічник. — Цвітіння нечисленних весняних медоносів при такій погоді теж незначне, нектару виділяється дуже мало.

В таких умовах бджолосім’ї, які вже повинні були на  початок червня виходити на пік свого розвитку, страждали від  нестачі корму, тому пасічники вимушені підгодовувати бджіл, щоб зберегти їх від загибелі.

— Так званого травневого меду, до складу якого входить нектар з плодових дерев і кущів, малини та інших ягід, в цьому році практично немає, принаймні у центральних та північних областях України зібрати його не дозволили погодні умови. Що стосується меду з ріпаку, то хоча ця культура непогано цвіла, нектару бджолам ледве вистачило для своїх потреб, — вважає Валерій Карпенко.

 

Читайте також:

Що по чому: скільки коштує полуниця і черешня на ринку «Привокзальний» 

«Навіть 2000 гривень економії — це добре». Чи діють пільги для підприємців у Вінниці? 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Василь Ткачик

    Цікаво те що в магазині чи на ринку 18 грн за літр молока , а в людей неможете за 8 грн купити  , кока кола дороща за молоко , люди схаменіться ,молоко - це їжа ,кока-колою  ненаїсишся !
  • AK

    Якщо молоко як сировина таке дешеве, можливо у селі займатись виготовленням сиру?
  • Галина Малобенська

    Раніше теж саме було но боялись говорити а зараз говорять хто що хоче
  • Максим Максим

    У вас всегда не урожай рукожопы
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up