«Діти дощу — вони просто інші». У Вінниці стартував проект для дітей з аутизмом

«Діти дощу — вони просто інші». У Вінниці стартував проект для дітей з аутизмом
Фото: В рамках проекту «Світ всередині» діти вчилися готувати хачапурі
  • Аутизм може істотно обмежити здатність людини здійснювати повсякденну діяльність і брати участь в житті суспільства.
  • «Світ всередині». Під такою назвою, за ініціативи громадської діячки Діани Мороз,у нашому місті стартував благодійний проект, метою якого є підтримка дітей з аутизмом, висвітлення проблематики дітей з особливими потребами в Україні та розвиток толерантності в нашому суспільстві.

Поруч із нами ростуть незвичайні діти, їх називають «дітьми дощу»: вони більше полюбляють грати з предметами, а не з друзями, вони радіють іншому. Для них не існує норм і правил, звичних для нас. У них свій, закритий для сторонніх світ, але їм дуже потрібна допомога, підтримка і розуміння.

Напередодні новорічних свят, з метою привернення уваги до проблем дітей з аутизмом, вінницька громадська діячка Діана Мороз організувала благодійний проект «Світ всередині».

Відео дня

— У проекті бере участь десять дітей  віком від 8 до 17 років, переважно хлопчики, бо саме вони частіше  — розповідає Діана. — Проект складний, оскільки діти дуже емоційні і малоконтактні з чужими людьми. Дехто не зміг зніматися ні в фото, ні в відеозйомках. Діапазон емоцій за одну хвилину може змінюватися від щасливого сміху до пронизливого плачу. Цього разу це дійсно особливий проект, найчуттєвіший. Діти з аутизмом дуже різні, і кожна дитина вимагає індивідуального підходу.

Люди з аутизмом можуть бути надзвичайно обдарованими, проте їм потрібно набагато більше часу, щоб навчитися чомусь дуже простому.Такі діти проявляють здібності, іноді просто геніальні — до малювання, музики, конструювання, математики тощо. При цьому інші сфери життя не будуть цікавити дитину. Аутизм неможливо вилікувати, проте з часом можна адаптувати таку людину до соціального життя. Якщо за кордоном «діти дощу» живуть повноцінним життям, у нас суспільство часто вважає їх ізгоями, — ділиться Діана Мороз.

— Проект покликаний наблизити наше суспільство до дуже важливого розуміння: ми повинні перестати сприймати людей з аутизмом, як погіршеної версії нормальних людей. Вони просто інші,—  говорить організатор проекту «Світ всередині». — Днями відбувся кулінарний майстер-клас з приготування хачапурі в грузинському ресторані Georgian Factory. Діти із задоволенням готували смаколики і пригощали батьків. Вони не лише здобували нові уміння та навички, а й контактували з новими людьми в нових обставинах. Для людей за аутизмом, в яких емоційний контакт часто відсутній, це неабиякий досвід.




— Світ особливих дітей таки особливий, — продовжує громадська діячка. — І найбільше такі дітки потребують нашої дорослої підтримки, розуміння, вияву толерантності та правильного виховання. Кожна дитина має право на освіту, на повноцінне життя в соціумі, на щасливе дитинство. Тому серія проектів про і для дітей з особливими потребами, відбувається в першу чергу, щоб заявити, що такі діти є, і вони також потребують нашого розуміння, прийняття та підтримки.

У середу 30 грудня відбудеться фінал проекту «Світ всередині». Захід проходитеме у закритому форматі і без концертної програми, не лише через  карантин.«Діти дощу» не сприймають сторонні шуми і велику кількість незнайомих людей.

 

Читайте також:

Як вберегтися від ковіду, робити КТ і лікуватися вдома? Рекомендації сімейних лікарів

Нетипові симптоми і складний перебіг. Чому літні люди важко переносять COVID?
Їх забрав 2020-й. Знані вінничани, які померли від коронавірусу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Olena Melnychuk

    А дощ, то мама чи тато дітей? У 21 столітті складно не залишитись "ізгоєм" з таким прізвиськом. Будь ласка, користуйтесь коректними термінами.

    Ира Дерун Присяжнюк reply Olena Melnychuk

    Olena Melnychuk погоджуюсь з Вами на 💯, аж цікаво: якщо вираз "дитина дощу" походить від назви фільму "Людина дощу", то грамотніше було б - "дитина людини дощу", але як мама дитини з аутизмом, скажу, що я не людина дощу, як і не людина снігу зимою)
  • AK

    Доводилось мати справу з аутистами. Вони цілком нормальні і повноцінні у плані розумових і фізичних здібностей, проте, вимагають ретельного підходу у облаштування умов праці.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up