Їх забрав 2020-й. Знані вінничани, які померли від коронавірусу

Їх забрав 2020-й. Знані вінничани, які померли від коронавірусу
Фото: у вересні сьомий «синьоокий» ліцей втратив директора Олександра Сухомовського
  • Рік, що минає, став для України і Вінниччини зорема, роком епідемії вірусу і важких втрат.
  • Крім сумної статистики хворих на COVID-19, яка чи не щодня зростає, збільшується і кількість летальних випадків.
  • Важка недуга забрала чимало знаних  вінничан. Вшанування їх пам'яті у нашій публікації.

Талановиті, працелюбні, справжні. Кожен з них займався своєю улюбленою справою, цим і залишив добру пам'ять, навіть після життя. Розповідаємо про знаних вінничан, яких у 2020 році в нас забрав коронавірус.

Олександр Сухомовський, директор Вінницької школи-ліцею №7

В ніч на 22 вересня перестало битися серце 75-річного директора Вінницької школи-ліцею №7 Олександра Сухомовського. Останнім часом хворів багато хворів, з пневмонією лежав у лікарні, далі у чоловіка виявили коронавірус.

Відео дня

Великий педагог, Заслужений працівник освіти України очолював навчальний заклад 30 років, став легендою ще при житті. Сухомовський був спеціалістом вищої категорії, нагороджений знаком МОН України «Василь Сухомлинський», медаллю і дипломом І ступеня «Pro Memoria» Республіки Польща, фіналіст програми «Партнери в освіті» (2003), переможець міського конкурсу «Директор року» у номінації «Директор-новатор», Лауреат обласної педагогічної премії (2008), переможець конкурсу «Директор ХХІ століття» 2013р, переможець V, VI, VII міжнародних виставок «Сучасні заклади освіти» 2014р, 2015р, 2016р.

«Пішла легенда і ціла епоха! Бо саме Олександр Григорович створив нинішню сьому школу-ліцей, якою ми пишаємось…Один із найстарших і найкращих наших директорів… Дякуємо за прекрасну роботу, знання і тисячі чудових учнів» — сказала із приводу передчасної смерті педагога керівник департаменту освіти ВМР Оксана Яценко.

Лілія Заворотна, вчитель історії Вінницької школи №10

Увечері 5 жовтня у лі­карні померла Лілія Заворотна — вчителька історії Вінницької школи №10. Як розповідають її колеги, жінка три тижні знаходилася у важкому стані в лікарні. До останнього її рідні, колеги та учні сподівалися на одужання.

«Таких, як вона, називають «вчитель від Бога». Бо і справді випустила в світ не одне освічене покоління. Вона викладала історію. Спочатку працювала у Вінницькій школі №25, а потім у нашій, №10. Учні та колеги поважають її за високий професіоналізм та якість освіти, яку вона надавала все життя», — поділилася Світлана Куца, директор школи №10.

Олександр Шестопалюк, колишній ректор Вінницького педуніверситету

 Нещодавно, 2 грудня, від ускладнень коронавірусу помер колишній ректор Вінницького державного педагогічного університету ім. Коцюбинського і колишній заступник голови Вінницької ОДА Олександр Шестопалюк. У березні наступного року Олександру Шестопалюку мало виповнитися 70 років. Медики боролися за його життя у першій міській лікарні, проте недуга виявилася сильнішою.

Шестопалюк очолював педуніверситет 12 років, академік АН України, доктор педагогічних наук, професор, заслужений працівник освіти України.  За роки роботи на посаді ректора Вінницького державного педагогічного універси­тету під його керівництвом створено п’ять інсти­тутів, відкрито десять нових кафедр, створено спеціалізовану вчену раду із захисту кан­дидатських дисертацій, відкрито докторантуру, модернізовано та оновлено навчальні корпуси, аудиторії, лабораторії.

Віктор Колодько, заступник директора Вінницької обласної лікарні ім. Пирогова.

Наприкінці жовтня у Вінниці від коронавірусу помер Віктор Колодько — заступник директора Вінницької обласної лікарні ім. Пирогова.

Спочатку померла 92-річна мама медика, потім — брат, а через тиждень і сам він.

«Він  лікувався з перших же днів хвороби, консультувався з інфекціоністом. Але в цей час вже була тяжко хвора його літня мама, він як лікар розумів, що вона найближчим часом помре. Тому одразу лягти в лікарню не міг» , — зазначив директор обласної лікарні Олександр Жупанов.

Потім, за словами медика, Колодько пройшов КТ і побачив, що легені вражені. Він ліг у стаціонар, його стан погіршився.

«У цей час у лікарні вже був брат. Спочатку брат йшов на поправку, і всі думали, що він вилікується. Але йому стало різко зле — і він помер", — поділився Жупанов.

Для всіх, хто знав Колодька, його смерть стала несподіванкою. Спортсмен, життєлюб, відмінний організатор. Кажуть, він постійно підтримував форму, ходив до зали, а ще з молодості грав у футбол, був чемпіоном світу з футболу серед лікарів 2015 року.

Віталій Лисиця, головний лікар Тульчинської ЦРЛ 

В жовтні коронавірус забрав ще одного знаного лікаря. Про смерть Віталія Лисиці повідомила народна депутатка Лариса Білозір на своїй сторінці у ФБ. Вона написала наступне: «Сумна звістка з мого округу. Сьогодні на 52–му році життя помер головний лікар Тульчинської ЦРЛ Віталій Петрович Лисиця. Причина —  ускладнення викликані коронавірусною хворобою. 16 жовтня його госпіталізували до Тульчинської ЦРЛ з діагнозом COVID, а 22 жовтня, у зв’язку з погіршенням стану здоров'я, він був переведений до Вінниці. Віталій Петрович зробив величезний внесок в розвиток медицини Тульчинщини, був професіоналом своєї справи і хорошим лікарем».

Софія Барчук, завідувач відділення Вінницької ЦРКЛ 

Від ускладнень коронавірусу померла завідувач відділення, лікар невролог вищої кваліфікаційної категорії Вінницької ЦРКЛ Софія Барчук. Лікарка пішла з життя вранці другого листопада. Жінці було 58 років.

«Софія Іванівна сама впродовж п'яти місяців вела хворих на коронавірус і тих, хто мав підозру у неврологічному відділенні. Мабуть, серед них інфікувалася. Невдовзі буде проведена службова перевірка згідно з інструкціями. У неї не було супутніх хвороб. Хворіла три тижні, останніх півтора тижні до смерті була на ШВЛ-апараті. Софія Барчук була прекрасною людиною, її усі любили та поважали», —  повідомив головний лікар Вінницької центральної районної клінічної лікарні Олександр Кривов'яз. 

Людмила Скрипник, лікар Вінницького пологового будинку №2

Від ускладнень викликаних коронавірусом, 8 грудня, померла лікар-неонатолог Вінницького міського клінічного пологового будинку №2 Людмила Скрипник. Їй було 59 років, 34 з яких вона незмінно рятувала життя і здоров’я новонароджених малюків у пологовому. Люди, які її знали, називали справжнім янголом-охоронцем для немовлят, через її чуйність і турботу.

Лікарі закладу кажуть, що Людмила Скрипник була світлою, доброю, мудрою, талановитою людиною та прикладом для них всіх.

 «Світла пам’ять чудовій людині, професійному лікарю! Неонатологи —  вони особливі лікарі! Вони, як янголи-охоронці, кружляють біля новонароджених малюків. І стільки в них тепла, стільки в них любові», —  у дописі поділилася пацієнтка Олена Астахова.


 Олексій Іродов, протоієрей 

У травні від важкого перебігу коронавірусу помер 49-річний священник УПЦ МП протоієрей Олексій Іродов. COVID-19 діагностували у його дружини і трьох дітей. Священник за життя був настоятелем храма святого священномученика Володимира митрополита Київського у місті Вінниця, що по вулиці Брацлавській.

«У нього був цукровий діабет, супутні захворювання. Пневмонію лікували сильними антибіотиками, 12 тис. одна ампула, єпархія зібрала понад 30 тис. Два курси антибіотиків пройшов, мав бути третій. За два дні до смерті була перша зупинка серця, але тоді вдалося реанімувати… А от вдруге, на жаль, серце не запустилося…Завідувач реанімацією від нього не відходив. Батюшка, коли був у свідомості, відмовлявся від деяких процедур, казав, що Бог поможе… Але йому робили все необхідне. Два дні був на апараті ШВЛ», — коментував головний лікар Вінницької ЦРКЛ Олександр Кри­вов’яз.

Дмитро Кудлаєнко, художник

Від ускладнень коронавірусу, 17 грудня помер відомий вінницький художник декоративно-прикладного мистецтва Дмитро Кудлаєнко.Член Національної спілки художників України з 1990 року. працював у техніках кераміки та дерева, у галузі декоративного панно та станкової скульптури. У лютому йому мало б виповнитися 73 роки. Відомо, що у нього була онкологія. Твори цього художника добре відомі і у Вінниці, і за кордоном, адже Дмитро Кудлаєнко був учасником обласних, всеукраїнських художніх виставок з 1988 року. Остання персональна виставка художника відбулась у Вінниці в 2000 році.

Руслан Петриченко, нацгвардієць

В жовтні від COVID-19 помер 24-річний Руслан Петриченко. Чоловік був нацгвардійцем. Його ім'я стало відомим за трагічних обставин.

Дружина Руслана Ірина припускає, що її чоловік підхопив коронавірус на службі, коли був у відрядженні. Після повернення він захворів і лікувався вдома. Далі його стан не поліпшився, тож йому зробили КТ, яка показала, що у чоловіка уражені 75% легенів. Руслана госпіталізували. З 11-го по 23-е листопада він перебував у 3-й міській лікарні, там і помер. Рідні звинувачують персонал клініки у халатності. У департаменті охорони здоров’я запевнили, що у 3-й міськлікарні, де лікувався Руслан Петреченко, жодних проблем з киснем чи ще з чимось — не було.

Юрій Світлак, секретар Жмеринської міської ради

Сорокарічний секретар Жмеринської міської ради Юрій Світлак пішов  з життя 1 жовтня в результаті важкого перебігу коронавірусної хвороби. Відомо, що до останніх днів Юрій Світлак активно переймався життям краю, а 24 вересня навіть оприлюднив свої наміри балотуватися на голову Жмеринської міської ОТГ від «Батьківщини». До цього чиновник, як і більшість працівників міськради, здавав тест на коронавірус.

«Юрій Світлак займав активну позицію у розвитку Жмеринської ОТГ, підтримував ініціативи молоді та стояв на захисті інтересів громади. Сьогодні ми з сумом згадуємо Юрія Степановича як людину з великим серцем. Нехай добрий, світлий спомин про секретаря міської ради назавжди залишиться у пам’яті рідних, колег, усіх, хто його знав, любив та шанував», — інформував офіційний сайт громади. 

 

Читайте також:

Нетипові симптоми і складний перебіг. Чому літні люди важко переносять COVID?
Як вберегтися від ковіду, робити КТ і лікуватися вдома? Рекомендації сімейних лікарів

Як працюватимуть вінницькі лікарні на новорічні свята та Різдво

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Тетяна Мороз

    Вічна пам'ять усім тим, хто залишив цей світ у цьому році.
  • Лариса Кугук

    Царство небесне "ангелам в білих халатах" та всім кого забрав covid 2019🙏. . . Але, дуже шкода що в цьому списку  не вистачає тих,що також "пішли від нас" виконуючи клятву Гіпократа... Серед них:Данилюк Ігор Іванович-Лікар гематолог з великої літери та з ВЕЛИЧЕЗНИМ серцем... Мирончак Алли Іванівни-висококваліфікованого Лікаря гастроентеролога... Повар Надія Василівна- кваліфікована Медсестра щелепно-лицевої хірургії.....

    Ирина Данилевич reply Лариса Кугук

    Лариса Кугук шкода...дуже шкода що наш Данилюк Ігор Іванович не внесений в цей перелік😢...
  • Ирина Горовенко

    Світла пам"ять!
  • Larisa Burlyk

    Світла пам`ять!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться Від читача 19:49 Оптична мережа АТ «Укртелеком» уже сягає 80 тисяч кілометрів 18:33 «Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою play_circle_filled photo_camera 18:14 ДТП на перехресті: до лікарні потрапила 27-річна пасажирка авто 18:05 У них квартири значно дорожчі, ніж у нас. Про що говорила вінничанка у Португалії на єврофорумі 18:00 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 17:38 Бершадський воїн творить красу з військового заліза photo_camera 17:17 У Вінниці впродовж дня не роздаватимуть повісток. Це пов'язано з проведенням рекрутингового заходу play_circle_filled 17:07 На Вінниччині висаджують 1000 саджанців волоських горіхів photo_camera 17:06 «А чи знаєте ви Вінницю?» — на творчій зустрічі нагадали цікаві факти про рідне місто 16:40 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 16:37 Засудили зека, який молотком забив до смерті іншого ув'язненого. Як це сталося? 16:09 Матір, яка намагалася втопити у річці сина, помістили в психлікарню play_circle_filled 15:06 Які зарплати та що мають мери міст на Вінниччині? Третя частина огляду декларацій 14:08 У Писарівці зник 11-річний Денис Єрьомін (ОНОВЛЕНО) 13:16 Вінничан попереджають про можливі аварійні знеструмлення 12:30 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up