День святого Миколая: традиції, прикмети та що заборонено робити в це свято

День святого Миколая: традиції, прикмети та що заборонено робити в це свято
  • У православній церкві 19 грудня вшановують святого Миколая. У народі його вважали головним помічником для засуджених за не скоєні діяння. Також Микола є покровителем купців, дітей та моряків.

Святий Миколай історична особистість. Роками його життя вважають 270-345 рр. н.е. За переказами, Миколай був єдиним сином багатих і заможних батьків Феофана і Нони. Тривалий час вони були бездітні, проте їм вдалося вимолити сина у Бога, пообіцявши присвятити своє дитя релігії.

Святий Миколай рано осиротів і жив занурений у світ науки. Ім’я Миколая зафіксовано у списку єпископів, які брали участь у першому Вселенському християнському соборі 325 року, який зібрав імператор Костянтин Великий.
 
За життя Миколай Угодник зробив безліч чудес, врятував від смерті трьох обмовлених воєначальників, звільнив рідне місто Міри від тяжкого голоду, неодноразово визволяв бідних на суші та на морі.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Традиції святкування 

Україніці шанують день Миколая Чудотворця. Найбільше це свято люблять діти, адже Миколай обов’язково покладе під подушку якийсь подарунок. 

Вважається, що добрим і слухняним діткам Миколай Чудотворець уночі тихенько підкладає подарунки, а тим, хто погано поводився, – каміння або різочку. Тому дітлахи намагаються не вередувати й гарно поводитися, аби сподобатися святому Миколаю.

Цього дня віряни відвідують церкву та молитися святому Миколаю, просячи про добробут і заступництво. 

До речі, День Миколая розпочинає новорічно-різдвяні свята. Цього дня в містах України відкривають новорічну ялинку. Цьогоріч так буде майже скрізь, але не у Вінниці. Через коронавірус всі святкові заходи перенесли в онлайн-версію, а головної ялинки у нас немає взагалі.

Прикмети

  • З'явився іній – наступного року вдасться зібрати багатий урожай.
  • Яка погода на Миколу зимового – таким буде день Микола весняний (22 травня).
  • Сніг іде – до урожаю пшениці, дощ – до урожаю капусти та огірків.
  • Ясна і холодна погода 19 грудня – буде багатий урожай влітку.
  • Скільки снігу на Миколу – стільки навесні буде трави.
  • Якщо в День святого Миколая стоїть холодна погода, то вся зима буде холодною, а якщо тепла – буде ясною і без сильних морозів.

Що не радять робити?

  • У День святого Миколая не можна відмовляти жебраком, нужденним і тим, хто просить вас про допомогу;
  • Не можна у цей день їсти м'ясо та вживати спиртні напої;
  • У цей день не слід лихословити та лаятися;
  • Не бажано сьогодні стригтися (особливо вагітним жінкам);
  • Категорично не можна у цей день брати до рук ножиці;
  • Не можна залишати по собі безлад.

 

Читайте також:

Сьогодні вітаємо Саву та Захара. Історія та прикмети 18 грудня

Важливе за вчора. Найцікавіші новини 17 грудня, які ви могли пропустити

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Next

    Шановна автор, пані Марія Лехова, потрібно радіти мудрості і виваженості керівництву міської Ради стосовно того що цьогоріч не буде центральної ялинки, а всі святкові заходи перенесли в онлайн. Цим збережеться багатьом здоровя, а декому і життя.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 У терцентрі відновили заняття з психології: навчаються долати стрес у воєнний час 20:28 Дешевше спекти чи купити? Порахували, у скільки обійдеться великодня паска у Вінниці photo_camera 20:11 Ліквідували три канали переправлення військовозобов'язаних через кордон play_circle_filled photo_camera 19:40 «Роби так, щоб тебе порекомендували». «ВінЄвроБуд» провели незвичний майстер-клас для дітей (новини компаній) Від читача 17:22 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 19:15 Дружині та сину загиблого прикордонника Андрія Павлюка вручили орден photo_camera 18:29 Чому тут трапляються ДТП? Розібрали з експертом перехрестя Вінниці з найбільшою кількістю аварій play_circle_filled photo_camera 18:02 Травень-червень без гарячої води: адреси, де проводитимуть ремонтні роботи 17:56 Просто неба у центрі Вінниці відкрили виставку подільських писанок play_circle_filled 17:46 Будівництво на Гоголя: кличуть на чергові слухання по цьому торговельно-офісному центру 17:35 Митці об'єдналися для створення картини на підтримку ЗСУ та встановили рекорд photo_camera 17:15 Не беріть у руки! На Вінниччині розкладають принади з вакциною проти сказу для диких тварин 16:03 Дах не ремонтував, але взяв за це майже 300 тисяч: директору товариства загрожує тюрма photo_camera 15:45 «Мені так добре серед цих мовчазних людей». Жінка прибирає чужі поховання, але не могилу мами play_circle_filled photo_camera 15:18 VinSmart Центр запрошує дітей на творчі майстеркласи до Великодня 14:17 Три учениці здобули перемогу на Міжнародному конкурсі з української мови photo_camera 13:13 Спорт і підтримка ЗСУ. У центральному парку провели забіг з благодійною метою photo_camera 12:10 Вчора внаслідок обстрілів окупантів загинули та постраждали мирні жителі 11:32 На благодійному забігу у Вінниці збирали кошти на квадракоптер 11:02 У Вінниці 20 вулиць без води та світла: адреси та причини відключень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up