День гідності та свободи: як все було? Хронологія подій з 21 листопада по 20 лютого у відео

День гідності та свободи: як все було? Хронологія подій з 21 листопада по 20 лютого у відео
  • Сьогодні, 21 листопада, Україна святкує річницю Євромайдану, тепер цей день називається Днем гідності і свободи. Ми пропонуємо вам згадати події 2013-го, переглянувши відео тих днів.

21 листопада 2013 рік. Мустафа Наєм збирає майдан. В першості Юрій Луценко, Єгор Соболєв, Віталій Кличко, Леся Горобець. Іх тільки 20. Через пів години вже сотня. Через годину дві сотні.

А тим часом біля Майдану перекрили дорогу для автівок:

Відео дня

На майдані зібралося 500 чоловік. Заклик до всіх прийти на майдан.

Народна лавина викрикує: «Банду геть!» нас вже не одна та не десять тисяч. 

Найперший мітинг проти рішення Кабміну призупинити підготовку до підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом прийшло пару десятків вінничан. Закликав усіх на Париж 21 листопада фронтмен гурту «ТІК» Віктор Бронюк. Вінничани таким чином підтримали мітинг, який в цей час відбувався в Києві.

Наступного дня на мітинг у Вінниці вийшло вже більше 100 чоловік. Усі сподівались, що до саміту у Вільнюсі глава держави змінить рішення і Асоціація з ЄС буде підписана.

В тиждень перед самітом городяни продовжували збиратись на площі. Тим часом же Вінницькі депутати назвали сквер Козицького площею «Європейська» і звернулися до Януковича і ЄС.

25 листопада. Беркут пробує розігнати народ.

29-30 листопада. Беркутівці б'ють майданівців дубинками  та ногами. Штурм почався від монументу Незалежності.

30 листопада. Побиті люди розповідають як все було. А тим часом на Майдані встановлюють «йолку».

30 листопада. Зранку спецзагони Беркуту провели силову зачистку Майдану. За словами протестувальників, яких на той момент залишалося кілька сотень, правоохоронці застосували кийки та шумові гранати. Повідомляють про десятки поранених.

В ніч з 29 на 30 листопада близько 300 працівників «Беркуту» побили  та жорстоко розігнали близько 100 мітингарів, частину з них забрали у відділки міліції. Серед затриманих вночі були і вінничани.

«Зачистка Майдану» спричинила зворотний результат. 30 листопада на протистояння «Беркуту» вийшли тисячі українців, журналіст «20 хвилин» на місці події бачив протистояння громадян та силовиків.

Випуск ТСН.19.30 за 30 листопада 2013 року:

30 листопада. Майже сотня людей знайшла захист в Михайлівському храмі після подій на майдані. 37 заарештованих, 35 шпиталізованих і ще близько сотні мітингувальників, які відразу після кривавої ночі шукали захисту в Михайлівському храмі.

 

1 грудня. Майдан зібрав мільйон мітингуючих.

Першого грудня у Вінниці зібралось близько 500 вінничан. 11 грудня відбулась перша серйозна сутичка між силовиками та Майданівцями. Та зустрівши активний опір, до ранку силовики були змушені відступити.

8 грудня. Рекордна кількість людей на майдані.

11 грудня, майдан Незалежності перетворився в поле протистоянь. Силовики масово атакують Євромайдан, намагаючись прорвати барикаду і розбираючи її по частинах. 

Вінницькі журналісти виявили солідарність та вимагали 26 грудня на Театральній площі справедливого розслідування побиття напередодні журналістки та активістки Євромайдану Тетяни Чорновіл.

31 грудня. Народ звертається до Президента:

1 січня майдан святкує новий рік.

15 січня. Майдан оголошує мобілізацію.

Хронологія подій 18-19 січня:

Після новорічних свят та мирних протестів нова хвиля загострення конфлікту почалась 16 січня. День відомий прийняттям так званого пакету «драконівських законів». 

20 січня. Стріляють снайпери. 

21 січня активісти вінницького  Євромайдану бойкотували під вінницьким офісом Партії Регіонів. Та закидали супермаркет «Варшава» яйцями, бо той належить депутату облради від «Партії Регіонів» Наталії Гетце.

22 січня протест в центрі Києва перестав бути мирним. Від куль снайпера загинули дві перші жертви: Сергій Нігоян та Михайло Жизневський.Того ж дня у Вінниці двохтисячний натовп перекрив Соборну  біля облдержадміністрації із криками «Банду геть!». 

23 січня вінничани вирішили підтримати революційні події в Києві та вирушили на нічне «сафарі» за тітушками. Сотня активістів блокувала виїзд тітушок до столиці на антимайдан. 

25 січня вінничани штурмували ОДА.

На сесії опозиційні депутати планували  поставити заяву про недовіру уряду. Але люди під облрадою почали штурмувати будівлю, розбиваючи вікна уже о 10.05.

28 січня Янукович прийняв відставку уряду Азарова. А 29 січня почались арешти вінницьких активістів за штурм Вінницької облдержадміністрації.  31 січня барикади біля ОДА почали розбирати, а Євромайданівці звільняти приміщення.

З 18 лютого у Києві почались найстрашніші події за історію Майдану.  19 лютого поки у Києві точились кровопролитні бої

20 лютого. Кривавий четвер. Люди помирають на очах:

У Вінниці активісти перекривали центральний міст. Того ж дня штурмували обласну міліцію.

З 18 по 20 лютого від снайперських куль в центрі Києва померло більше 100 людей – «Небесна сотня». Журналіст «20хвилин» перебувала на місці події та бачила, як з Михайлівського собору виносили тіла загиблих.

Від куль снайперів в центрі Києва загинуло троє вінничан: Валерій Брезденюк, Леонід Полянський та Максим Шимко.

У ніч з 21 на 22 лютого президент Янукович тікав з Межигір'я. Наступного ж дня на екскурсію в президентські хороми масово почали їхати українці. 

22 лютого у Верховній раді проголосували за відставку Януковича та дострокові вибори 25 травня.

Тим часом, у Вінниці активісти розгромили приймальні двох політичних партій. Біля офісу Партії регіонів палили опудало Януковича. В офісі комуністів виламали двері та спалили червоні прапори та газети.

23 лютого у Вінниці кілька тисяч вінничан попрощалось із застреленим на Майдані земляком Максимом Шимком.

 

Читайте також:

На Вінниччині сьогодні застосують планові відключення світла. Чи буде блекаут?

Вінницькі військові підняли синьо-жовтий прапор у Благодатному на Херсонщині

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач09

    Так,а де гідність і свобода за 9 років? Війна,розруха,бідність і диктатура!
  • София Смирнова

    З святом! Слава Україні !

keyboard_arrow_up