Де і яку допомогу можна отримати переселенцям у Вінниці? Адреси та контакти

Де і яку допомогу можна отримати переселенцям у Вінниці? Адреси та контакти
Вінниця прихистила понад 44 тисяч переселенців. Найбільше - з Донецької та Харківської областей / Фото ілюстративне, REUTERS
  • Зібрали актуальні контакти та адреси місць у Вінниці, де вимушені переселенці можуть отримати різноманітну допомогу — одяг, взуття, продуктові набори, оформити грошові виплати, проконсультуватись з різних питань та знайти прихисток для тимчасового проживання.

До журналіста нещодавно звернулася переселенка Наталія. Жінка розповіла, що переїхала з Харківщини до Вінниці й не знає, куди звертатися по допомогу.

— Я читала ваші матеріали про оформлення грошової допомоги через інтернет, але в мене кнопковий телефон. Тут я вже оформила виплати у «Прозорому офісі», а от де отримати гуманітарну допомогу? Я приїхала майже без речей і без коштів, — розповіла харків’янка.

Отож, вирішили оновити наші попередні матеріали, які можуть стати в пригоді людям, що через війну вимушено покинули свої домівки та осіли у Вінниці. В нашому тексті — контакти тих організацій, до яких вдалося додзвонитись журналісту.

Відео дня

Соціальні виплати

Щоб оформити виплати для переселенців у розмірі 3000 гривень на дітей та людей з інвалідністю та 2000 грн для інших категорій можна звернувшись до одного з управлінь соцзахисту у Вінниці.

  • Правобережне, проспект Космонавтів, 30. Телефони: 50-83-88, 50-91-33, 097-101-58-40, 063-856-62-72.
  • Лівобережне, вулиця Замостянська, 7. Телефони: 50-86-70, 50-86-77, 097-101-45-18, 063-856-62-75.

Також за цими адресами допоможуть переоформити пільги, субсидії, підкажуть як переоформити пенсію та низку інших соціальних виплат для тих переселенців, які планують залишитися у Вінниці надовго.

Крім того, ще є низка міжнародних благодійних організацій, які надають виплати як переселенцям, так і вінничанами. 

Для подачі заявок, переважно, потрібно мати доступ до Інтернету, щоб заповнити заявку та банківський рахунок для зарахування коштів. 

Контакти фондів у матеріалах:

Гуманітарна допомога

Тут переселенці можуть отримати засоби гігієни, взуття, одяг, продуктові набори. При собі потрібно мати довідку переселенця.

Центр знаходиться в ТЦ «Мегамол», на 600-річчя, 17 (1 поверх). Працює з 10.00 до 16.00, з понеділка по п’ятницю.

Також в «Мегамолі» діє креативний простір «Майстерня добра». Це гурток для дітей-переселенців, віком від 6 до 11 років, де роблять різні поробки. Відвідування безкоштовне. Контакти для зв’язку щодо «Майстерні добра»: (063)488-95-57, Катерина.

Переселенці можуть отримати продуктові набори. Але наразі (станом на 6 жовтня) тут допомогу не видають.

Проте переселенці можуть залишити заявку. Коли надійде партія від благодійників, то продуктові набори роздадуть тим, хто заявляв про потребу. 

Контакти: 097-083-59-98; 093-705-61-91. Адреса: Соборна, 68.

Переселенці можуть тут отримати різний одяг та взуття. В організації кажуть, що мають речі й для дорослих, і для дітей. Є зимовий одяг. Оскільки організація нещодавно переїхала на іншу адресу, то почнуть приймати людей з наступного тижня.

Телефон: (066)-293-32-32. Адреса: Черняховського, 82.

Переселенці тут можуть отримати дитяче харчування, підгузки та одяг. Центр працює з 10.30 до 15.00.

Контакти для зв’язку: (068)-012-52-39, (067)77-83-732. Адреса: Коцюбинського, 43б (підвальне приміщення).

Організація допомагає окремо переселенцям, які зареєстровані у Вінниці, та окремо тим, хто отримав статус ВПО в одній з громад Вінницької області. Тому наразі (на 6 жовтня - авт.) для переселенців, що у Вінниці є тільки засоби гігієни. А для вимушених переселенців, що оселилися на Вінниччині є і продуктові набори, і засоби гігієни.

Контакти: (0432) 61-10-93. Адреса: Грушевського, 12.

Хаб надає гуманітарну допомогу вихідцям з Маріуполя. Переселенці з інших міст та регіонів зможуть отримати тут консультації з різноманітних питань, а також допомагають в пошуку роботи.

Адреса: Соборна, 50. Працює з понеділка по суботу, з 8.00 до 18.00.

Переселенці з Херсонщини тут можуть отримати одяг та продуктові набори. Переселенці з інших регіонів (і херсонці також) можуть отримати консультації з різноманітних питань: від того, як отримати субсидію до того, як і в який дитсадок влаштувати дитину у Вінниці.

Адреса: Космонавтів, 30; 4 поверх, 403 кабінет. Працюють з 9.00 до 16.00, понеділок - п’ятниця. Контакти для зв’язку: (093)633-17-10.

Важливо! Рекомендуємо уточнювати, чи надає певна організація зараз допомогу, якщо так, то яку.

Де поселитись

На початку повномасштабної війни функцію прихистків для переселенців виконували міські школи, ліцеї та училища. 

Через початок навчального року, кількість тимчасових прихистків, де люди можуть безплатно поселитись, зменшилася. З довідника для ВПО, читаємо, що за цим номером телефону 0800-60-1560 (міська служба «Цілодобова варта») можна уточнити, де у Вінниці є вільні місця для вимушених переселенців.

Перелік контактів та адрес, де у Вінниці допомагають переселенцям, не є вичерпним. Якщо маєте перевірені організації та телефони до них — дописуйте їх в коментарях під цим матеріалом.

Понад 44 тисячі переселенців живуть у Вінниці

На початок жовтня у Вінниці офіційно зареєструвалися 44 тисячі 249 людей, які були вимушені залишити свої домівки через війну. З них 11 тисяч 593 людей — це діти-переселенці. Про це повідомили у Вінницькій міськраді. 

— Більшість переселенців, які перебувають у нас на обліку — з Донецької та Харківської областей, — зазначила директорка департаменту соцполітики Валентина Войткова. — Зокрема, з Донецької області в місті нараховується загалом 10 968 переселенців, а з Харківської — 10 386.

За словами очільниці департаменту, 5,9 тисячі внутрішньо переміщених осіб знялось з обліку в нашій громаді, а прибуває небагато. На даний час, більшість новоприбулих до Вінниці - це люди з Миколаївської та Запорізької областей. Також до Вінниці продовжують прибувати харків’яни.

Загалом, у Вінницькій області органи соцзахисту взяли на облік понад 181 тисячу внутрішньо переміщених осіб. На рівні держави їх кількість, за офіційними даними, складає близько 4,6 мільйона.

 

Читайте також:

Вінницькому спецпідрозділу на передовій потрібна допомога. Оголосили збір на авто

Ліжка, пральні машини та холодильники: меценати передали допомогу для переселенців

Як знайти роботу в новій громаді? Поради для переселенців (Інфографіка)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Михаил Иванович

    Ви б написали ще адреси , де можуть отримати допомогу і місцеві малозабезпечені . Де , по крайній мірі, можуть хоча б нагодувати.

keyboard_arrow_up