Чому Шевченку не знайшли місце на Театральній? Ми дізналися

Чому Шевченку не знайшли місце на Театральній? Ми дізналися
Пам'ятнику Кобзареві, вважають активісти, місце на Театральній. А от «Дерево свободи» варто перенести в інше місце, кажуть вони, наприклад до міськвиконкому
  • Двоє активістів, Валерій Козяк і Валерій Степанюк, вимагають від влади виконати її рішення — поставити пам’ятник Шевченку на Театральній.
  • Документ від 2004 року, за їх словами, є дійсним по сьогодні.
  • Це правда? І якщо так, то чому влада відмовилася виконувати своє ж рішення?

Раніше ми розповідали, що Валерій Степанюк і Валерій Козяк вимагають від міської влади повернути пам’ятник Шевченку на площу Театральну, яка нині йменується Майданом Небесної Сотні.

Біля музею недостойний пам’ятник

Чоловіки розповідали, що міська влада своїм же рішенням вказала це місце під вшанування пам’яті Кобзаря. Йдеться про рішення №394 від 26 лютого 2004 року, яким передбачили реконструкцію площі Театральної із встановленням пам’ятника Тарасу Шевченку.

— Це рішення не виконується, хоча воно є чинним по сьогодні, — заявляв Валерій Козяк.

Відео дня
Валерій Степанюк (ліворуч) і Валерій Козяк хочуть повернути пам'ятник Шевченку на Театральну площу

Той пам’ятник Шевченку, що біля Краєзнавчого музею, активісти не вважають пам’ятником взагалі.

— Це архітектурно-паркова скульптура «Шевченко і діти»! Вона невелика, не монументальна. Та ще й знаходиться на відшибі, в глибині Музейної площі. Театральна для вшанування Кобзаря є кращим місцем,  — сказав Валерій Степанюк.

А «Дерево свободи», яке присвячене Героям Небесної сотні та нині знаходиться на Театральній, активісти пропонують перенести до міськвиконкому. Адже, за їх словами, місце під його розміщення обрали без громадських обговорень.

На сторінці 20хвилин у Телеграм ми проводили опитування вінничан, за яким більшість (54%) людей проголосували за те, що пам’ятник Шевченку варто повернути на Театральну.

Чи дійсно влада ухвалила рішення про реконструкцію Театральної із встановленням пам’ятника Шевченку? Воно є чинним по сьогодні? І чому тоді влада не виконує власне ж рішення про встановлення пам’ятника Кобзареві на Майдані Небесної сотні? Такі питання ми надіслали у запиті до вінницької міськради й нещодавно отримали відповіді.

Які підстави для «бездіяльності» у влади

Отож, рішення №394 «Про реконструкцію Театральної із встановленням пам’ятника Шевченку» справді існує. Його ухвалили на засіданні виконкому 26 лютого 2004 року.

Проте у 2013 році його визнали таким, що втратило чинність.

«25 жовтня 2013 року на сесії міськради було прийнято рішення №1469 «Про надання згоди на безоплатне прийняття у комунальну власність пам’ятника Шевченку від БФ «Подільська громада». Пунктом 4.2 цього рішення визнано те, що втратило чинність рішення виконкому №394 від 26.02.2004 року «Про реконструкцію Театральної та встановлення пам’ятника Шевченку», у частині виготовлення та встановлення пам’ятника», — йдеться у відповіді на запит.

Громадський активіст Валерій Козяк намагався оскаржити це рішення депутатів міськради у суді. Деталі викладені у справі №127/31387/13-а.

Вінницький міський суд ухвалив, що міська влада протиправно скасувала рішення №394 у частині виготовлення і встановлення пам’ятника Шевченку на Театральній. Оскільки у міськради на це були відсутні правові підстави. Тим більше це рішення від 2004 року уже було частково виконано: а саме реконструйована Театральна, виготовлений постамент під пам’ятник Кобзареві.

А от Вінницький апеляційний адмінсуд рішення першої інстанції скасував. Судді вважають, що рішення №394, фактично, було виконано повністю. Оскільки у 2013-му «Подільська громада» передала місту пам’ятник Шевченку. І те, що пам’ятник поставили не на Театральній, а на Музейній — не стало предметом оскарження у цьому позові.

Тож міська влада не зобов’язана виконувати рішення №394, а саме у частині виготовлення і встановлення пам’ятника Шевченку на Театральній, оскільки в суді довели, що воно, на сьогодні, є недійсним.

Раніше, нагадаємо, на площі Шевченка відкрили стели пам’яті з інформацією про загиблих Захисників та Захисниць під час російсько-української війни.

 

Читайте також:

Комікс про історію пам'ятників Шевченка біля вінницького театру

Для трьох ліцеїв у Вінниці побудують протирадіаційні укриття — Подробиці

«Леніну можна, а Кобзареві ні?». Як встановлювали пам’ятник Тарасу Шевченку у селі Війтівка

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Надія Гонтар

    Все зроблено правильно.Місце пам'ятнику Шевченка, дуже хороше.Поруч краєзнавчий музей, фотографії наших Героїв, які полегли за Україну в російській війні.Поруч Собор.

    Шевченко Пророк, всім ,на всі віка шанований поет.Він любив Україну, свій народ.Не любив помпезності.

    І зараз він поруч з своїм народом.

    Місце тихе, красиве.Можна завжди поклинитися поету і героям.Принести квіти.
  • Next

    No  koment

keyboard_arrow_up