Чому присилають рахунки за доставку газу, якщо на лічильнику нулі

Чому присилають рахунки за доставку газу, якщо на лічильнику нулі
Вадим Когут каже, що будує дім в Іллінцях. У 2018 році під'єднали газ і з того часу на лічильнику спожили 0,229 кубометра
  • Перша платіжка за доставку газу шокувала вінничан. 
  • Вадиму Когуту принесли квитанцію з сумою 385 гривень, хоча він не спожив жодного куба газу за минулі роки. 
  • Звідки виникла ця плата, чому її рахують всім споживачам газу і в яких випадках можна не платити?

Вінничанин Вадим Когут отримав платіжку за доставку газу, в якій була вказана сума за увесь 2020 рік. Свою історію він відзняв на відео, яке розмістив у Фейсбуку.

Вадим розповідає, що в Іллінцях будує свій дім. У 2018 році до приватного будинку під'єднали газ. Демонструє лічильник, який з того часу нарахував 0,299 кубометра газу. І далі показав дім зсередини, де ще незавершений ремонт, а газовий котел замотаний у плівку.

Відео дня

«От 2019 рік пройшов, прийшов 2020-й. Мені прислали платіжку, в якій написали, що мені потрібно заплатити 385 гривень кожного місяця. Тобто, мені потрібно заплатити 4650 гривень 20 копійок в рік за постачання газу в будинок, в якому я ще не проживаю і газом не користуюся», — говорить на відео Вадим Когут.

І додає, що у банку 30 січня платежі за доставку газу ще не приймали, а газовики «пригрозили» йому, що відріжуть від газу, якщо не буде платити.

«Де таке може бути? В Україні, звісно», — наостанок каже мешканець Іллінців.

Його відео подивилися понад 5,5 мільйона користувачів і зібрало 6,7 тисячі коментарів, Деякі люди писали, що в них аналогічна ситуація з новими платіжками за газ. Чому нараховують плату навіть тим, у кого нульове споживання?

Платять усі

Як виникла нова квитанція на газ? У січні з тарифу на газ виділили плату за розподіл. Її вписали в окрему платіжку та змінили принцип нарахування: обсяг споживання газу за попередній газовий рік (з 1 жовтня 2018-го до 30 вересня 2019-го) множили на тариф за розподіл та ділили на 12. У результаті маємо платіж на кожен місяць, фіксований протягом 2020 року.

Сплачують доставку газу всі: ті, у кого є лічильник, у кого його немає та ті люди, які в минулому мали нульове споживання чи тільки під’єдналися до мереж. При тому, люди з «нулями» матимуть розрахунок плати за розподіл за плановими показниками.

Для прикладу, якщо сім’я у багатоповерхівці використовує газ тільки для приготування їжі, то планове споживання газу складає 54 кубометри у рік із розрахунку на одну особу. У жителів приватних будинків за тих же умов планове споживання газу складає 132 кубометри. Повний перелік груп споживання

Для обрахунку плати за розподіл у незавершеному будинку Вадима Когута застосовувалися якраз планові показники, зазначили у «Вінницягаз».

ВАЖЛИВО! У Кабміні анонсували, що незабаром скасують другу платіжку за газ, щоб «не дратувати» українців. Але платіж за доставку залишається: його можуть знов «запхнути» у єдиний тариф на газ.

Учора, 4 лютого, прем'єр-міністр Олексій Гончарук зазначив у своєму фейсбуку, що Уряд буде звертатися до Нацрегулятора, аби переглянули тариф на доставку:

«Оплата платіжок за транспортування газу тими українцями, які газ не використовують, буде мінімальна. Наприклад, вартість розподілу газу на приготування їжі становитиме 2.8 грн.

Уряд звернеться до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) з пропозицією затвердити мінімальну оплату за відсутності споживання газу.

Також Уряд запропонує забезпечити одночасне надходження цих двох платіжок, аби українцям було зручніше сплачувати за спожиті послуги», — йдеться у дописі прем'єра Гончарука.

Як зменшити платіжку

Чи можуть побутові споживачі скоротити обсяги розподілу газу, щоб зменшити розмір платіжки?

— Це можуть тільки непобутові споживачі. Якщо вони у жовтні 2019-го замовляли потужності на 2020 рік, то мають час до 1 липня подати заяву з коригування. Для побутових споживачів такої опції законодавством не передбачено, — каже речниця «Вінницягазу» Лариса Логінова. — Але люди можуть вплинути на плату за доставку на наступний рік. Якщо вони в цьому році споживатимуть 1-2 кубометри, то відповідно це ляже в основу нарахування на 2021 рік. А якщо в домогосподарства не буде споживання і цього року, то для обрахунку плати за доставку знову порахують за плановими показниками.

Лариса Логінова, речниця АТ «Вінницягаз»

Опломбування лічильника не є підставою, щоб не платити за доставку газу. Адже, як кажуть газовики, до таких споживачів все ще подають під тиском газ, яким можна буде користуватися одразу після розпломбування.

Не платити можна лише в одному випадку — якщо відрізати труби. 

— Якщо колишні споживачі продовжують отримувати платіжки за розподіл, то потрібно звертатися у наші центри обслуговування. Адже ці люди не повинні нам платити за розподіл, — говорить Логінова.

Пені за два місяці не буде

Громадська активістка Юлія Грига говорить, що отримала платіжку на 180 гривень за місяць. Для себе вирішила, що платити тариф за розподіл у новому вигляді не буде.

Юлія Грига, громадська активістка, представниця Коаліції ГО «НІКА». Фото: vmr.gov.ua

— Хочу отримати від «Вінницягазу» економічне обґрунтування. Куди витратили гроші, які ми платили раніше за розподіл й куди спрямують кошти з плати за доставку, яка стала окремою платіжкою?

Вважаю, що у правовому суспільстві, до якого ми прагнемо, правила будь-яких угод між споживачами та постачальниками є прозорими, а обидві сторони договору є рівноправними. Або газовики пояснюють людям, що і до чого, або ніхто платити не буде — це моя позиція, — каже Грига.

За типовим договором розподілу природного газу, побутовий споживач має сплатити доставку газу до 20 числа (включно) місяця, в якому надають послуги з розподілу природного газу. У разі порушення строків оплати — пеня у розмірі 0,01 % суми боргу за кожен день прострочення.

— Січень та лютий є перехідними місяцями. І під час них ми не будемо нараховувати споживачам пеню за прострочені платежі. Люди мають звикнути, що таке плата за розподіл і надалі справно її сплачувати, — каже речниця «Вінницягаз» Лариса Логінова.

Донарахують субсидії та пільги

До редакції зверталися жителі Вінниці й області та нарікали, що ані пільга, ані субсидія не розповсюджується на плату за розподіл газу. На урядовому порталі опублікували повідомлення від Мінсоцполітики — соцслужби автоматично перерахують субсидії та пільги, враховуючи й другу платіжку на газ:

«Ми в лютому проведемо донарахування розміру пільг та субсидій з урахуванням нової послуги з розподілу природного газу автоматично за два місяці 2020 року. Звертаємо увагу, що відповідне донарахування буде здійснено без додаткової необхідності звернення громадян», — каже заступник міністра соцполітики Віталій Музиченко.

Керівниця департаменту соцполітики міськради Валентина Войткова розказала, що пільговики та субсидіанти, які повністю оплатили плату за розподіл в січні, усе одно отримають субсидію/пільгу за цей місяць:

— Гроші за січень будуть зараховані на наступні місяці, — каже Войткова.

Опитування

Як думаєте, чи треба було робити дві платіжки на газ замість однієї?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Надія

    Що мені робити якщо прийшла квитанція заплатити за доставку, а газом не користуюся зовсім, тільки висить труба з краном, хто може підказати, бо хочуть обрізати зовсім
  • Надія

    Що мені робити якщо прийшла квитанція заплатити за доставку, а газом не користуюся зовсім, тільки висить труба з краном, хто може підказати, бо хочуть обрізати зовсім

    Ols Kat reply Надія

    Платити, що ж ще
  • Egor Yogin

    Если по логике, то  в платежке  должно быть  указано  "за доставку  потребленного газа"  и тогда понятно о каком  газе речь  и тогда  обоснован объем.  А если имеется в виду  плата за  возможность доставки  - то пусть слуга урода  так и напишет!
  • Микола

    Робиться все, щоб принизити простого українця. Назва цього явища - свавілля "слуг народу". Походить від головної політичної лінії "слуг" - хуцпі.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up