Щороку з'являються десятки нових торгових марок напоїв. На розсуд покупця пропонується досить широкий вибір як чаю, так і кави. Тож пересічному вінничанину інколи доволі важко не розгубитися в різноманітті смакоти. Досвідчені любителі напоїв обрали свій лише, покуштувавши не один сорт
Серед недорогих чаїв, як зазначає спеціаліст, - фасовані напої фірм "Принцес". А за кілограм найдорожчого елітного зеленого чаю слід віддати близько 600 гривень. Щодо натуральної кави в зернах, то найменше коштує "Арабіка" - 65 гривень за кілограм, найбільше - Blue Mountain - 1400 гривень за кілограм
Приблизно рік тому моя подруга визначилася зі смаком чаю, якій їй подобається. Із тих пір у кафе вона завжди замовляє улюблений напій. Однак, як свідчить практика, здебільшого вінничани обирають „свій” чай або каву лише методом проб і помилок.
- Часто доводиться консультувати покупців, оскільки люди, зайшовши до магазину, інколи не знають, чого хочуть, - розповідає власник одного зі спеціалізованих магазинів Ігор Браславець. - Одного разу прийшов чоловік пенсійного віку та виявив бажання скуштувати каву. Але ж за все життя він уже куштував її. Задаючи чимало запитань, ми намагаємося звузити сферу пошуку та порадити клієнту найкращий напій.
Звичайно, значну перевагу перед фасованими напоями мають чай і кава, які продаються на вагу. Приміром, за словами Ігоря Браславця, це чистий зелений або чорний чай, привезений із конкретної плантації країни-імпортера. У них завжди зберігається гарний смак, аромат, колір. Те саме стосується кави. Втім, відповідна висока якість продукту зумовлює і його високу вартість. Однак таким чином клієнт може подивитися, що купує, та оцінити органолептичну якість напою. Тоді як у фасованій продукції людина тільки після покупки може побачити розмір листа, відчути аромат та ін. Щодо неякісного товару, то все залежить від добросовісності людей на кожній стадії доставки продукту.
- Втрата якості може бути на всіх ступенях, - вважає спеціаліст. - Усе розпочинається від збору врожаю та закінчується продажем, при цьому враховуються кліматичні умови, терміни зберігання. Крім того, можна купляти чай і каву на різних торгових точках. Найкраще віддати перевагу спеціалізованим і перевіреним магазинам чи відділам.
Якісний напій має відповідну упаковку
Окрім належної упаковки, вибираючи чай чи каву, звертайте увагу на написи: вони повинні бути чіткими та добре прочитуватись. Крім того, обов'язково слідкуйте, чи не минув термін придатності. Щодо маркування товару, то воно повинно містити назву, адресу виробника та місце виготовлення, назву харчового продукту, масу нетто, вид кави чи чаю, кінцеві терміни реалізації чи дату виготовлення, термін придатності товару, спосіб приготування, харчову та енергетичну цінність, а також умови зберігання. До того ж продавець зобов'язаний на вимогу покупця пред'явити документ, який засвідчує якість (якщо виготовлений в Україні) та безпеку (сертифікат відповідності).
- Якщо покупець удома виявив, що чай або кава неякісні чи ж минув термін їх придатності, необхідно звернутися за місцем покупки товару з письмовою заявою на ім'я суб'єкта підприємницької діяльності, - радить начальник обласного управління у справах захисту прав споживачів Іван Сорока. - Зокрема, у заяві (має бути два екземпляри - прим. авт.) слід зазначити, що вас не задовольняє та що ви вимагаєте. Покупець має право на заміну товару на якісний або повернення коштів. За наявності аналогічного товару така вимога підлягає негайному задоволенню, у разі відсутності товару повертаються кошти або ж проводиться заміна на подібний на ту ж суму. До речі, якщо під час заміни товару на аналогічний ціна на нього змінилася, то перерахунок не проводиться.
Чим пахне ваша кава
Одним із найбільш улюблених напоїв залишається кава. Неповторний аромат і вишуканий смак підбадьорює та надає сили. У каві міститься до п'яти відсотків кофеїну, а також чимало азотистих речовин і жиру. Крім того, представлені вітамінні групи В, Р, РР. Проте визначити, наскільки якісний напій, пересічному громадянину доволі важко.
- Найперша умова, якої потрібно дотримуватися при зберіганні кави, - поряд не повинно бути продуктів із різким запахом, - розповідає заступник головного лікаря міської санепідстанції Олександр Мельник. - Тобто не можна зберігати каву поряд із пральним порошком чи оселедцями. До того ж на вітрині напій повинен знаходитися у прохолодному сухому місці. Оскільки кава гігроскопічна, допускається її продаж у скляних банках, фольгових та інших упаковках.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.