«Camino Podolico: Подільський шлях Якова». На маршруті встановлюють навігацію

«Camino Podolico: Подільський шлях Якова». На маршруті встановлюють навігацію
  • Команда Camino Podolico встановлює туристичну навігацію по маршруту Подільського шляху святого Якова. Днями вказівники та стенди з'явилися у «серці» маршруту в місті Бар. 

Місто Бар є унікальним на Camino Podolico, адже у ньому можна завершити маршрут, отримати наліпку і продовжити мандрівку, або ж отримати паспорт і розпочати свою подорож до Кам'янця-Подільського. Про це повідомляє сайт вінницької міської ради.

Туристичну навігацію також розвезли по усіх 13 населених пунктах, через які проходить шлях. На них описані цікаві місця вздовж маршруту, а також дороговкази до окремих місць Camino Podolico. У Гнівані, Браїлові та Северинівці туристичні стенди вже встановили.

Стенди «Camino Podolico: Подільський шлях святого Якова»

До того, 24 вересня, у Вінниці біля костелу Пресвятої Діви Марії Ангельської встановили інформаційний стенд проєкту «Camino Podolico: Подільський шлях святого Якова». Він був початком повноцінної навігації та маркування туристичного маршруту Camino Podolico.

Відео дня

Вінницький стенд — найінформативніший. Він символізує початок шляху, адже саме тут, у костелі Пресвятої Діви Марії Ангельської, розпочинають свою мандрівку подільські пілігрими. Тут усім охочим видають паспорти та ставлять першу відмітку. Протягом останніх трьох місяців у Вінниці паспорти отримали більше  40 мандрівників.

фото - Інга Якименко.jpg

На стенді інформація розміщена двома мовами (українською та англійською) про маршрути, що ведуть до Сантьяго-де-Компостела, про Подільський шлях та про костел. Через посилання на стенді пілігрими та мандрівники можуть завантажити наступні матеріали:

  • детальний довідник, де вказані цікаві місця кожного населеного пункту, розташованого вздовж шляху, місця для ночівлі та харчування, пункти медичної допомоги та проставлення відміток;
  • трек маршруту з детальним позначенням дороги та інфраструктури;
  • інструкція з користування електронним треком маршруту;
  • список місць, де видають паспорти пілігрима (документ, в якому у вказаних місцях кожного населеного пункту ставлять дату та вклеюють спеціальну наліпку або ставлять печатку) і сертифікати про проходження шляху (видається тільки за наявності паспорта, усіх необхідних відміток, проставлених з інтервалом не більше 3 діб).

Схема маршруту також доступна в друкованому вигляді, її можна отримати у пунктах проставлення печаток та наліпок.

Подальші плани

У планах організаторів — промаркувати весь маршрут, щоб пілігримам було легше та цікавіше його долати. Жовті стрілочки з'являться на деревах, стовпах чи дорозі для орієнтира, куди йти далі.

Похід у Селище.jpg

Крім того, до кінця жовтня запуститься сайт caminopodolico.net та з'явиться друкований путівник, де буде описано історію Шляху святого Якова, історичні відомості про кожен населений пункт на Подільському шляху та його визначні місцини, місця для ночівлі, заклади харчування.

На фінальному етапі реалізації проєкту його організатори відзнімуть та запустять серію відеороликів про маршрут та громади, через які проходить шлях, представлять проєкт на Міжнародній виставці «ТурЕКСПО-Львів» та проведуть підсумкову прес-конференцію у Кам'янці-Подільському - місті, де завершується Camino Podolico. Далі в планах — продовжити маршрут від Кам'янця-Подільського та з'єднати його з одним із європейських маршрутів. Це дасть змогу Україні стати частиною одного з найпопулярніших сертифікованих культурних маршрутів Ради Європи, а в результаті — привабити в регіони туристів, що дасть поштовх громадам до розвитку.

Учасники діляться відгуками

Camino Podolico щотижня долають нові мандрівники. Його проходили і дорослі, і діти, проїжджали велосипедисти та долали бігуни. Усі вони залишають позитивні відгуки про свою подорож та певні побажання. Для організаторів Camino їх досвід дуже цінний, адже дає можливість удосконалювати карту та путівник, розглянути альтернативні варіанти дороги окремих відрізків.

Значний відсоток людей, що вже подолали Camino Podolico, мають досвід проходження європейського Каміно. У своїх відгуках вони порівнювали два маршрути, роблячи висновок, що дух Camino de Santiago присутній і на українському шляху.

фото - Ірина Савіна.jpg

«На Camino Podolico я мимоволі порівнювала український маршрут з Каміно в Іспанії. І, чесно кажучи, була приємно вражена. Природа Поділля не гірша, ніж на багатьох іспанських ділянках, наприклад, на Французькому Шляху. Навколо простягаються поля, пагорби, мальовничі річки вздовж доглянутих сіл. На шляху дуже чисто, практично ніде я не бачила сміття, навіть уздовж доріг. Мені дуже сподобався досвід пішого Каміно по Україні. Я б пішла на інші маршрути, якщо вони згодом з'являться», — каже мандрівниця Ірина Савіна.

Галина Аксьонова, яка першою пройшла дистанцію з Вінниці до Кам'янця-Подільського, говорить:

«Всім, хто вагається, дуже раджу спробувати Каміно Подоліко. Маршрут мальовничий, нескладний і бюджетний. Це відчуття незайманої природи та регіону, що не звик до туристів, словами не передати. Треба побачити самостійно. Піший туризм — це зовсім інший вимір занурення в реальність. Ніколи, подорожуючи транспортом, ви так не побачите і не відчуєте місце. Транспорт (не важливо — автомобіль, потяг чи літак) захищає вас від реальності й, одночасно, відокремлює від неї. Ідучи пішки, ви сприймаєте все, що пропонує шлях: дощ і росу, спеку і вітер, заходи та веселки. Ви спілкуєтеся з людьми, знаходите допомогу, якщо вона вам потрібна. Це життя: воно поряд і воно справжнє. Bueno Camino!».

Довідка:

  • Проєкт «Camino Podolico: Подільський шлях святого Якова» реалізує Барська міська рада у партнерстві з Вінницькою міською радою, а також територіальними громадами Вінницької та Хмельницької областей у межах партнерської програми «Культура. Туризм. Регіони» Українського культурного фонду та Державного агентства розвитку туризму України.

афіша.jpg

 

Читайте також:

Понад 250 кілометрів Camino Podolico: коли вінничани зможуть подолати Подільський шлях святого Якова

Сьогодні в багатоповерхівках включають опалення. А у вас вже тепло?

Як Церква ставиться до донорства органів? Запитали у вінницьких священиків різних конфесій

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up