Понад 250 кілометрів Camino Podolico: коли вінничани зможуть подолати Подільський шлях святого Якова

Понад 250 кілометрів Camino Podolico: коли вінничани зможуть подолати Подільський шлях святого Якова
Фото у матеріалі: fb.com/camino.podolico
  • Серед туристів з різних куточків світу маршрут Camino de Santiago вважається одним із найпопулярніших у Європі. Лише у 2019 році його пройшли 350 тисяч людей.
  • Та поки триває пандемія коронавірусу й перетин кордонів залишається непростим завданням, варто звернути увага на наш Подільський шлях святого Якова. 
  • Яким буде маршрут і коли перші туристи зможуть відправитись у культурно-пізнавальну подорож?

Проєкт «Camino Podolico» є важливим кроком для нашого міста й країни загалом на шляху приєднання України до відомого туристично-паломницького маршруту  Camino de Santiago, тобто Шляху святого Якова.

«Люди, які проходять Camino de Santiago (з лат. ― шлях до Сантьяго), залишають всю свою буденність на кілька тижнів і вирушають у довгу пішохідну або велоподорож. Скільки вона буде тривати, вирішує кожен сам. Тут немає чітко визначених часових меж. Ти просто йдеш з тією швидкістю, з якою можеш, з людьми, яких обираєш, або сам, — розповідають на facebook-сторінці Camino Podolico. — Це не простий туризм. Тут є чітка мета і завдання. Мандрівнику дають паспорт, у якому слід зібрати печатки закладів ночівлі або релігійних споруд, де зупинятиметься пілігрим. А в кінці маршруту кожен отримує посвідчення, що він дійшов до місця призначення — компостелу».

Відео дня

Що з стосується саме Подільського шляху, то він охопить різні міста, містечка й села Поділля і познайомить мандрівників із їхньою історією, архітектурою і традиціями.

«Це можливість пізнати Україну зсередини через альтернативний безмоторний туризм. Це — мати змогу в часи пандемії безпечно подорожувати й отримувати безліч вражень. Для вірян різних конфесій це — самостійна паломницька хода, що пролягає через усі релігійні споруди шляху, — читаємо далі. — А ще, це — можливість бюджетно та активно відпочити».

Коли рушаємо?

Як зазначають організатори Camino Podolico, перша в Україні офіційна пішохідна подорож відбудеться вже цього року.

«Українська ділянка культурно-пізнавального та екомаршруту поєднає Вінницю та Кам’янець-Подільський історичним шляхом через Бар, — читаємо у facebook-дописі. — Він проляже мальовничими й незалюдненими куточками з багатою історичною спадщиною та популяризуватиме унікальну спадщину серед українців та іноземних туристів».

Зауважимо, що цей маршрут розрахований на 12-14 діб і має протяжність понад 250 кілометрів. 

«Самопізнання, перевірка власних сил, відновлення внутрішніх ресурсів, цікавість до нового ― ось що рухатиме мандрівниками у цій пішій чи велоподорожі. Впродовж літа 2021 року відбуватимуться перші тестові проходження, згодом планується запровадження паспортів і сертифікатів мандрівника, паралельно напрацьовуватиметься інформаційний, промоційний та навігаційний контент для повноцінного функціонування маршруту. Презентація готового маршруту запланована на жовтень 2021 року, ― йдеться у facebook-дописі. ― Новостворений маршрут у перспективі має продовжуватися до кордонів з ЄС та інтегруватися в міжнародну мережу Шляхів святого Якова (перший сертифікований культурний маршрут Ради Європи). Культурна спадщина України варта цього!».

Слідкувати за новинами, мапами й корисними лайфхаками щодо підготовки до маршруту радимо на офіційній facebook-сторінці проєкту

 


Читайте також:

Усе для відродження традицій барської кераміки: на Вінниччині готуються презентувати 3D-музей

Сурикати, зелені мавпочки й валабі. Хто ще зараз мешкає у вінницькому зоодворику?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)

keyboard_arrow_up