Сурикати, зелені мавпочки й валабі. Хто ще зараз мешкає у вінницькому зоодворику?

Сурикати, зелені мавпочки й валабі. Хто ще зараз мешкає у вінницькому зоодворику?
  • Уже сім років у Центральному парку імені Леонтовича працює зоодворик. 
  • За цей час міні зоопарк встиг стати одним із найулюбленіших місць відпочинку як для дітей, так і для дорослих.
  • Хто живе в зоодворику, які тварини нещодавно привели потомство й кого самі відвідувачі вважають своїми улюбленцями — читайте далі у нашому матеріалі.

У вінницькому зоодворику, що зручно розмістився неподалік фонтану у Центральному парку, живе чимало тварин. Усі вони користуються великою популярністю у відвідувачів, а особливу увагу отримують від малечі. 

Дітлахи із захватом розглядають звірів і птахів у вольєрах, гладять їх та із задоволенням підгодовують. Ну і, звичайно, не забувають зробити фото на пам’ять.

Відео дня

Зараз у міні зоопарку живе понад 20 видів тварин. Так вінничани й гості міста можуть познайомитись із шетлендським поні, який є одним із найменших представників своєї породи, карликовими свинками, які легко піддаються дресуванню, шпороносною черепахою, скунсами, міні вівцями, козочками, альпакою, єнотом полоскуном і родичкою єнотів — носухою.

Також серед мешканців зоодворику є валабі, тобто кенгуру середніх розмірів, їжатець зі смугастими й довгими голками, вкрай активні зелені мавпочки, пухнасті декоративні кролики й морські свинки.

А ще тут багато різних яскравих птахів: мандаринки, мускусні й домашні качки, бентамки, цесарки, павичі, кохінхіни карликові, лелеки та круки. 

Тварини тут справді дуже контактні, зацікавлено розглядають відвідувачів, очікуючи від них смаколиків у подарунок. Проте сьогодні погода виявилась особливо спекотною, тому багато мешканців міні зоопарку обирали не ігри, а релакс у затінку своїх вольєрів.

— Усі вони нормально переносять таку погоду й вже звикли до подібного клімату, — розповідає волонтерка зоодворику Наталя. —  До того ж, у цій частині парку спека відчувається трохи слабше, а в їхніх вольєрах достатньо тіні. Тому коли спекотно, скажімо, так, як сьогодні, тварини ховаються і спокійно сплять.

Звірячий бейбі-бум

За словами Наталі, останнім часом у зоодворику спостерігається хвиля бейбі-буму, деякі тваринки вже встигли привести потомство, а деякі саме готуються до майбутніх пологів. 

— Зовсім нещодавно наша валабі народила дитинку. Вона ще зовсім маленька й рідко виходить до нас чи відвідувачів, тому ще невідомо, дівчинка це чи хлопчик, — ділиться вона звісткою. — Саме через це у маленького валабі поки немає імені. Тож вінничани можуть запропонувати свої варіанти, серед яких, думаю, ми й оберемо те ім’я, що пасуватиме найбільше. У нас, до речі, свого часу дуже багатьох тварин назвали відвідувачі. 

Трапилось поповнення також у родині кіз і черепах. Правда, дітки там з’явились у різний спосіб.

— В однієї нашої козочки не так давно народилась дитинка, а ось маленьку черепашку в зоодворик принесли, — каже Наталя. — Крім того, трохи більше як рік тому народилась маленька мавпочка Маруся. Її мама, до речі, досі дуже оберігає доньку й уважно слідкує, коли до неї підходять відвідувачі. 

А ось у родині сурикатів до поповнення тільки готуються. Одна з дівчат зараз вагітна. 

Улюбленців знайдуть всі

— Перше, куди біжать маленькі відвідувачі — це вольєр з козочками, він досить близько до входу, тому звідти зручно почати знайомство з рештою тварин.  Також дітям подобаються коні, мавпочки й альпака. Та найбільша любов — це кролики й морські свинки, — ділиться волонтерка спостереженнями, яким ми швидко знаходимо підтвердження, поруч з цими звірами дітей справді найбільше. 

Та, маємо зазначити, що від браку уваги ніхто не страждає. Свою порцію компліментів і захоплених вигуків отримують абсолютно всі мешканці зоодворика. 

Відвідувачів стало більше

Минулого року, нагадаємо, коли був жорсткий локдаун, міні зоопарк майже два місяці не приймав відвідувачів. Тоді волонтери навіть кинули клич, щоб небайдужі містяни підтримали мешканців зоодворику їжею. І таких небайдужих, маємо сказати, виявилось достатньо.

— Зараз ситуація з відвідувачами значно покращилась, — говорить волонтерка Анна. — Та й під час карантину проблем з харчуванням у тварин не було, їм насправді тоді дуже бракувало ласки й спілкування.. А щодо їжі, то під час карантину ми їх годували навіть більше, бо не було цього підгодовування від відвідувачів. 

Анна додає, у зоодворику уважно слідкують за раціоном птахів і звірів.

— Зранку, в обід і ввечері ми даємо тваринам свіжу травичку або сіно та певне зерно, залежно від того, що саме їсть та чи та тварина. Також зранку й ввечері годуємо їх фруктами й овочами, — перераховує вона. — А вже впродовж дня їх годують відвідувачі, а ми слідкуємо, щоб це було в міру й тварини добре себе почували. 

У матеріалі використані фото авторки та Instagram-сторінки zoodworik

 

Читайте також:

Як маленькі вінничани стали на день поліцейськими? Фоторепортаж зі святкування річниці Нацполіції

Історичне ралі на «запорожцях»: як українські автомобілісти готуються до підкорення Монте-Карло

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Nataly July

    А де фото мавпочок?

keyboard_arrow_up