Подільський Шлях святого Якова. Що вже відомо про новий туристичний маршрут?

Подільський Шлях святого Якова. Що вже відомо про новий туристичний маршрут?
  • У Вінниці організовують перший в Україні пішохідний культурний маршрут Шлях святого Якова. 
  • Розповідаємо, яким буде маршрут, коли і як ви зможете до нього долучитися.

Поділля стане першопочатком піших та велоподорожей за моделлю Camino de Santiago, знаного в усьому світі. Серед туристів з різних куточків світу маршрут Camino de Santiago вважається одним із найпопулярніших у Європі. Лише у 2019 році його пройшли 350 тисяч людей. 

Оскільки пандемія коронавірусу все ще диктує свої правила, то все більше і більше розвивається внутрішній туризм. Тож, пропонуємо вам звернути увагу на Подільський Шлях святого Якова. 

Українська ділянка цього культурно-пізнавального маршруту поєднає Вінницю та Кам’янець-Подільський через Бар. Маршрут Camino Podolico розрахований на 12‒14 діб і протягнеться на більш ніж 250 км. 

Відео дня

Він проляже мальовничими, як кажуть організатори, куточками нашого регіону з багатою історичною спадщиною та популяризуватиме унікальну спадщину серед українців та іноземних туристів.

Впродовж літа 2021 року відбуватимуться перші тестові проходження, а презентація готового маршруту запланована на День міста, 11 вересня 2021 року. А сьогодні, 15 липня, у Вінниці відбулася попередня презентація проекту Camino Podolico. 

Новостворений маршрут у перспективі має розвиватися. За словами директора департаменту маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради Олександра Вешелені, якщо буде все добре, то цей тестовий рік вони планують завершити восени презентацією готового маршруту до Кам'янця-Подільського.

Далі почнеться співпраця з іншими регіонами, щоб під'єднатися до ЄС. А у майбутньому Camino Podolico  планують інтегрувати в міжнародну мережу Шляхів святого Якова. 

— Цей проект є однією з важливих складових покращення, як туристичної галузі громад регіону, так і збільшення активності серед самих мешканців, — розповідає експерт проєкту, радник голови Вінницької обласної ради Юрій Войціцький. — Цей проект має жити своїм життям, розвиватися після того, як закінчиться активна фаза. У 14 столітті цей шлях проходили мільйон людей в рік, і саме Шляхи святого Якова сформували обличчя сучасної Європи. Ми теж частина Європи й те, що ми зараз долучаємося до цього проекту — це натуральний інтеграційний процес. 

За словами експерта проекту, наразі лише починається робота з запровадженням Подільського шляху святого Якова. Розповідає, що зараз є понад 150 різноманітних об’єктів на мапі нашого маршруту. І це не лише сакральні споруди, а й об’єкти, які цікаві не тільки типовим паломникам.

Маршрут немає на меті виключно паломницький аспект, а й туристичний. Його можуть проходити і сімейні пари, і діти, і люди похилого віку. 

Маршрут містить 13 точок Вінницької та Хмельницької областей. І він спланований так, що по дорозі мандрівникам зустрічається вся необхідна інфраструктура для харчування і ночівель кожних 20-25 кілометрів.

— Ті 13 пунктів, які показані на карті — це ті точки, де вже на сьогодні напрацьовані місця нічлігу. Це оптимальний, найменш фізично виснажливий маршрут, який можна пройти за 13-14 днів. Можна розбивати дорогу на окремі частини, що роблять й з оригінальним маршрутом Святого Якова, — продовжує експерт з проекту Юрій Войціцький. — Проте наш маршрут є тільки пропозицією, кожен може на свій лад його вдосконалювати. 

Які правила проходження маршруту? 

Сьогодні, 15 липня, у Вінниці вперше презентували паспорт та сертифікат паломника. Зробили його у яскраво-жовтій стилістиці. 

— У паспорті на точці реєстрації будуть записувати дані паломника та реєструвати анонімно у журналі. Далі — стартує подорож, — пояснює Олександр Вешелені. — У кожному наступному місці, а їх у нас 13, людина отримуватиме штамп або відмітку у вигляді наліпки. У цих місцях можливість проставити штампи буде в об’єктах відвідування і в місцях ночівлі. 

У Вінниці такий паспорт можна буде отримати вже з 24 липня у храмі Марії Ангельської, капуцинському костелі, який є стартовою точкою Подільського Шляху святого Якова. 

— Якщо ваш шлях з Вінниці до Бару або з Бару до Кам'янця триває пішки і ви усюди поставили штампи, то у Бару і Кам'янці ви отримаєте сертифікат, — продовжує Олександр Вешелені. — Якщо ж ви подорожуєте на велосипеді, то за повну мандрівку з Вінниці до Кам'янця отримаєте один сертифікат. 

Те, яким чином спланувати свою подорож, за словами організаторів, залежить більшою мірою від самих мандрівників. Але у серпні, як каже Олександр Вешелені, вони вже випустять детальну мапу. Також можна буде за QR-кодом отримати набір довідкових матеріалів, включно із трекінговим-файлом. Додамо, що впродовж цього шляху будуть встановлені стрілочки та інформаційні стенди.

— Вже кілька людей наважилася йти тестовим маршрутом. Всі ці люди розкривають нові враження про звичні для нас пам'ятки, — каже директор департаменту. — Це дуже цікавий досвід випробування себе, а також спосіб долучитися до великого руху людей з абсолютно різним соціальним, культурним, світоглядним бекграундом. 

Декілька людей у червні проходили перший тестовий похід по Шляху святого Якова в Україні від Вінниці до міста Гнівань. Мандрівники рушили з території Sun, пройшли Староміський ліс і вздовж річки Південний Буг дійшли до села Прибузьке. Далі пройшли до села Селище, де пообідали й пішли до Гнівані. Всього пройшли близько 20 кілометрів пішки. Про цю мандрівку кияни Сергій та Анастасія Нагорні зняли блог.  

За всією актуальною інформацією про Camino Podolico можна слідкувати на офіційній сторінці у Facebook, посилання ТУТ. 

 

Читайте також: 

Архітектурні пазли: знайдіть іншу частину вінницького будинку за фото

Багато працюєте за комп’ютером і хвилюєтесь за зір? Зверніть увагу на рекомендації фахівців

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up