«Приготувала борщ, відбивні, салат, 100 грам налила…» Враження туриста від «Camino Podolico»

«Приготувала  борщ, відбивні, салат, 100 грам налила…» Враження туриста від «Camino Podolico»
Руслан Виноградов одним з перших пройшов по новому маршуруту з Вінниці до Камянця-Подільського «Camino Podolico»
  • Вінниця приєдналася до відомого паломницького шляху святого Якова.
  • Відрізок нашого маршруту проходить з Вінниці до Кам’янця-Подільського, це понад 200 кілометрів.
  • Один з туристів дав декілька порад тим, хто захоче пройти по новому маршруту.

Руслан Вигорадов з міста Павлоград, що на Дніпропетровщині, досвідчений турист-пішохід. У подорожах по Україні здолав не одну сотню кілометрів. Дізнавшись про новий маршрут, вирішив пройти ним.

Враженнями чоловік постійно ділився з читачами на своїй сторінці у Фейсбуці. Коли перебував у місті Бар, розповів про подорож місцевому виданню БарCity.

Подорожує з перервами

Інколи Виногрдаов перериває подорож. Не тому, що не має сил чи бажання, йти далі. Життєві обставини змушують повернутися додому.

Відео дня

У таких випадках чоловік через деякий час уже на транспорті знову повертається до місця, в якому зупинив свій шлях, і відновлює мандрівку. Ночує в наметі або готелях чи хостелах.

На територію нашої області він зайшов з Умані. Дійшов до Гайсина, звідти до Вінниці, а далі вже продовжив ходу за новим маршрутом, що має назву «Camino Podolico: Подільський шлях святого Якова». Пройшов понад 200 км до кінцевої точки відрізку цього маршруту — до міста Кам’янця-Подільського.

Судячи із записів у Фейсбуці, Вінниччина і вінничани не розчарували мандрівника. Виноградов переконаний, що новим маршрутом з часом мандруватимуть тисячі туристів.

До речі, з Вінниці до Бару з ним йшли ще троє людей. Двоє з них дійшли тільки до Бару і повернулися назад до Вінниці.

Подорожуючі легко знаходять між собою спільну мову. Дорога об’єднує, згуртовує. Незалежно від того, у який спосіб вони подорожують — пішки, на велосипедах чи автомобілях…

За ночівлю у монастирі грошей не взяли

Ось декілька записів Виноградова про його перебування на Вінниччині.

«З Вінниці по маршруту Camino Podolico вирушили 7 липня, — пише Руслан Виноградов. — Нас було п’ятеро, троє чоловіків і дві жінки. Бачився з ними уперше. Так дійшли до Бару. Звідти чоловік і двоє жінок повернулися до Вінниці».  

Виноградов дає декілька порад тим, хто буде йти по шляху, який йому вже вдалося здолати.

«У селі Войнашівка раджу зупинитися біля ставка, — зазначає мандрівник. — Гарне місце для купання і відпочинку. Далі наша дорога пролягла до Бара, це 6 кілометрів.  Пройшли їх під палючим сонцем. Оселилися у монастирі бенедиктинок. Грошей з нас не взяли. У нашому розпорядженні був увесь поверх. Нагодували вечерею…».

Уточнюємо адресу монастиря Сестер Бенедиктинок Місіонерок: Бар, вулиця Монастирська,55, телефон  096-148-38-68 (дані з мережі Інтернет).

Ще один запис Виноградова про перебування у Барі:

«Після гарного сніданку у монастирі в Барі побіжно ознайомилися з навколишніми пам’ятками і о восьмій годині вирушили в дорогу. Далі йшли удвох. Зробили день відпочинку, бо пройшли тільки 17 кілометрів. Зупинялися в селах Окладне і Журавлівка. Познімали з дрона навколишню територію».

Далі мандрівник розповідає про зупинку у селі Ялтушків:

«О 13.30 оселилися в селі Ялтушків в Еліси Тимофіїївни. До речі, адреса у путівнику вказана не правильна, але місцеві підказали, як її знайти. Дуже привітна жінка. Наготувала борщу, відбивних, салат і навіть сто грамів налила».  

Кого зацікавлять усі записи мандрівника Виноградова, може ознайомитися з ними на його Фейсбук-сторінці.

Де проходить маршрут?

Новий маршрут презентували у Вінниці. Проект «Camino Podolico: Подільський шлях святого Якова» започаткували громади Вінниці, Бара, Кам’янця-Подільського, а також низки сільських громад Вінницької і Хмельницької областей.

Він проходить через такі населені пункти: Вінниця-Селище-Гнівань-Демидівка-Браїлів-Жмеринка-Северинівка-Бар-Ялтушків-Віньківці-Зіньків-Маліївці-Дунаївці-Маків- Кам’янець-Подільський.

Під час презентації наголошували, що цей проект є першим в Україні офіційно зареєстрованим повноцінним українським пішохідним маршрутом за моделлю  всесвітньовідомого маршруту «Шлях святого Якова (Camino de Santiago).

Ініціатори мають намір продовжити в майбутньому шлях до кордону з Європейським Союзом, аби приєднатися до Європейської федерації Шляхів святого Якова — першого сертифікованого культурного маршруту Ради Європи.

Восени 2021-го року представлять детальний путівник, мапу і сайт маршруту. Там буде вся необхідна та перевірена інформація про інфраструктуру та місця для можливої зупинки на маршруті. Відзнімуть  відеоролики та панорамні зображення найцікавіших пам'яток архітектури і культури у місцях проходження маршруту. Важливою складовою маршруту стане маркування дороги та наявність інформаційних вказівників і стендів, що полегшуватимуть навігацію для пілігримів.

Дорогою до Сантьяго відома із IX століття

Шлях Святого Якова це дорога, що веде до іспанського містечка Сантьяго-де-Компостело. Паломники ходять ним із Середніх віків. Дорога веде до величного храму, де могила одного з апостолів Ісуса Христа — Якова. До цього місця тягнуться маршрути з різних країн. Більшість прямує на богомоління. Люди з багатьох країн світу йдуть також з туристичною метою.

Цей маршрут входить до числа пам’яток всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Місто Сантьяго-де-Компостело є третьою за значенням святинею католицизму, поступається лише Риму і Єрусалиму.

У 2019 році в іспанському містечку побувала вінничанка Наталія Демчук.

 

Читайте також:

«Буен каміно!» - Десять днів вінничанка йшла в Іспанії по маршруту ЮНЕСКО «Шлях Якова»

Чим багата подільська кухня? Смачний тест від 20minut.ua

Які будинки отримають ремонт за гроші Вінниці? Перелік адрес

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up