«Було б справедливо назвати училище іменем Героя Чорнобиля». Згадаймо про Миколу Ващука

«Було б справедливо назвати училище іменем Героя Чорнобиля». Згадаймо про Миколу Ващука
Про героїчний вчинок Миколи Ващука в училищі знає кожен курсант Фото Олександра Коробчинського
  • Минає 35 років з часу аварії на Чорнобильській атомній станції (ЧАЕС).
  • У ніч з 25 на 26 квітня 1986 року сталася пожежа на четвертому реакторі станції.
  • Першими прибули гасили вогонь пожежники, які чергували у ту ніч.
  • Серед них був Микола Ващук, родом з Житомирщини.
  • Чого про нього згадують у Вінниці?

Присвоїти Вінницькому вищому училищу цивільного захисту ім’я Героя України Миколи Ващука — з такою ініціативою виступили члени міської організації «Союз Чорнобиль Україна». Звернення  передадуть Міністру з питань надзвичайних ситуацій  і захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. Копію направлять керівництву училища.

Про це повідомив голова міської організації «Союз Чорнобиль Україна» Михайло Ястремський.  

Звернення надішлють міністру

«Було б справедливо назвати училище іменем Героя Чорнобиля Миколи Ващука, — каже керівник міської організації «Союз Чорнобиль Україна»,  ліквідатор аварії на ЧАЕС Михайло Ястремський. — Микола закінчував у нас у Вінниці училище пожежного захисту. Мова йде не тільки про вшанування його пам’яті. На таких прикладах мають виховуватися нинішні і майбутні курсанти. Ось чому важливо надати навчальному закладу ім’я Героя. Він помер молодим. Ми знаємо, що молодь особливо цінує молодих».

Відео дня

За словами співрозмовника, звернення членів їхньої організації надішлють Міністру з питань надзвичайних ситуацій  і захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи , а копію передадуть в училище. Нині це Вище училище цивільного захисту Львівського університету безпеки життєдіяльності. Ващук, який був родом з сусідньої Житомирщини, навчався тут за три роки до аварії у Чорнобилі.   

Був у нього командиром взводу

Про Миколу Ващука розповідається у книзі «Вінничани в Чорнобилі». Одним з її авторів є Михайло Ястремський. Каже, в училищі запровадили гарну традицію — постійно ведуть літопис навчального закладу. Для цього виділили великий альбом, в який записують важливі події, додають документи, фотознімки.

—Коли готували книгу, я знайшов в альбомі фотографії Миколи Ващука, — розповідає Ястремський. — На одній з них він зображений під час заняття з хімпідготовки, одягає протигаз. Збереглася стінгазета, присвячена курсанту Ващуку. Вона випущена у формі бойового листка. Російською мовою. Тоді в училища всі заняття проводилися на російській. У випуску бойового листка вітають Миколу з днем народження.

Розповідь про Ващука у книзі вміщено під заголовком «Він  вчився на пожежника у Вінниці».  Ястремський також використав фото приїзду до училища батька Миколи  — Василя Ващука і його дружини Інни. Щоправда, було це уже після загибелі чорнобильця. Зустріч відбувалася у 1996 році з нагоди 20-ї річниці аварії.

Співрозмовник згадав про ще один факт: навчальним взводом, в якому перебував Ващук, командував лейтенант Микола Говорущак. Нині він начальник училища.

Ось що розповів автору полковник Говорущак:

—Щоразу під час складання присяги новими курсантами називаю прізвище нашого випускника Героя України Миколи Ващука, — каже полковник. — Зрозуміло, у час його навчання ніхто не міг передбачити, що він своїм героїчним вчинком здобуде найвище звання України. Пам’ятаю його курсантом. Він навчався у четвертому взводі. Згадується один особливий випадок, що стосується Миколи. Скажу так: не завжди відмінники здатні на героїчний вчинок і навпаки.

Після Чорнобильської катастрофи в училищі створили стенд Героїв, де є фотографії шести пожежних караулу, які загасили полум’я на реакторі, серед них і Миколи Ващука. Обладнали куточок, присвячений його життю, на жаль, дуже короткому, менше місяця не дожив до свого 27-річчя.

На запитання, як начальник училища ставиться до пропозиції чорнобильців присвоїти  їхньому закладу ім’я Героя України Ващука,  Говорущак відповів, що позитивно оцінює ініціативу. При цьому уточнив, що рішення приймається не в училищі. Це питання центральних органів влади.  

Їхнє завдання готувати і виховувати нинішніх курсантів такими, яким був, зокрема, Герой України Микола Ващук.

Дві зупинки з однаковою назвою

У Вінниця є вулиця Миколи Ващука. Вона з’явилася під час декомунізації. Комісія перейменувала вулицю Квятека, одного з червоних командирів часів Громадянської війни 1919 року, на Миколи Ващука, одного з шести пожежних, які першими ліквідовували вогонь на ЧАЕС.

Фото з мережі Інтернет

Є в нас і трамвайна зупинка Миколи Ващука. Вона знаходиться на третьому маршруті трамваю у мікрорайоні Вишенька. Тут встановлено стенд з фотографією і біографічними даними Героя Чорнобиля Ващука.

Трамвайних зупинок з назвою Миколи Ващука було дві. Крім згаданої, друга знаходилася на Барському шосе.

Фото з мережі Інтернет

На ній теж встановили фото з біографічними даними чорнобильця.

Невдовзі на ній з’явилася інша назва – «Героїв пожежників».

Могили залили бетоном

На лікування Ващука і його побратимів по караулу доставили у Москву. Їх не змогли врятувати — надто велику дозу опромінення дістали пожежні під час гасіння вогню.

14 травня 1986 року серце Миколи зупинилося. Тіло не віддали батькам, щоб поховати в Овручі на Житомирщині, де вони проживали. Поховали у Підмосков’ї.

У фільмі «Чорнобиль», який зняли британці з американцями у 2019 році, є кадри поховання пожежників. Сюжет завершується тим, що могили заливають товстим шаром бетону. Так у Підмосков’ї залишилися останки українських пожежників.

Як розповідав батько Миколи Ващука, його син не мав чергувати у ту фатальну ніч з 25 на 26 квітня 1986-го. Він вийшов на службу замість товариша. Той попросив замінити його, бо мав якісь справи.

У рік, коли Миколи Ващука не стало, його нагородили орденом Червоного Прапора (посмертно). У незалежній Україні спершу удостоїли відзнаки Президента — хрест «За мужність» (посмертно), а у 2006 році присвоїли звання Героя України.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up