Будівництво на Бригантині виявилося реконструкцією. Буде дві кав’ярні біля храму

Будівництво на Бригантині виявилося реконструкцією. Буде дві кав’ярні біля храму
Будете ходити на каву до храму? Каркас однієї з кав’ярень збудований, будівельники працюють всередині приміщення
  • Дві цегляних башти, що роками стояли пусткою на узбережжі річки, зараз перебудовують. 
  • За короткий час з них зробили цегляні триповерхівки зі скляними майданчиками, що нависають над Бугом.
  • Ми з’ясували, що це будуть два заклади громадського харчування. А кому вони належать? І якою буде подальша забудова Бригантини?

З минулої осені на Бригантині триває будівництво. Наприкінці листопада ми побачили, що робітники розбирали цегляну башту, яка була частиною першого міського водогону. 

Інша бригада будівельників взялася за перебудову захаращеної будівлі, що також на узбережжі річки, ліворуч від церкви. Місцеві жителі розповідали, що тут раніше була катамаранна станція і часто стояли рибалки.

Відео дня

Навколо обох споруд робили новий металевий каркас і ставили великі панорамні вікна. А от яке призначення матимуть будівлі? Незрозуміло. Паспорту об’єкта не вдалося знайти, а робітники казали, що «і самі не знають, що роблять». 

У міськради нам також не дали зрозумілого пояснення. Мовляв, треба розбиратись, що це за об’єкти. Бо щодо забудови на Бригантині є тільки два дозвільних документи — на будівництво ТРЦ біля вулиці Чорновола і містобудівні умови та обмеження, які видані на реконструкцію колишньої водонасосної станції, що знаходиться за церквою.

Будівлі зведені, тепер ремонтують всередині

Вже цього року, 2 лютого, знову прийшли на будівельний майданчик. Попри мінливу погоду в грудні-січні, тут встигли повністю зібрати цегляні «коробки», висотою під три поверхи та засклити їх. Робітники виконують внутрішні ремонти у самих будівлях.

Кав'ярня, що знаходиться праворуч від церкви. Фото зроблене 2 лютого 2022 року

У міськраді на наш запит відповіли, що ці два об’єкти є закладами громадського харчування. Одна з них вказана на проекті Детального плану забудови Бригантини як кав’ярня.

Друга кав'ярня, що знаходиться ліворуч від церкви / Фото зроблене 2 лютого 2022 року

Чи не є порушенням законодавства, що будівлі частково знаходяться у воді річки Південний Буг? Виявляється, що ні. Адже відбувається не будівництво нових об’єктів, реконструкція існуючих! 

«Реконструкція, реставрація та капітальний ремонт існуючих об’єктів у прибережних захисних смугах дозволяються відповідно до вимог статті 89 Водного кодексу України, — йдеться у відповіді міських посадовців на наш запит. — Відповідно до вимог Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» після завершення будівництва, об’єкт будівництва приймається в експлуатацію шляхом подачі визначених чинним законодавством документів».

Хто власник

У міськраді нам повідомили, що реконструкцію існуючих нежитлових будівель на Бригантині здійснює Цихомський О.О. Більше подробиць не дали. 

Однак, збіг чи ні, але директором і співвласником товариства «Цитадель Проект» є Цихомський Олександр Олександрович. Саме цій компанії дали містобудівні умови на реконструкцію будівлі, що знаходиться за церквою на Бригантині.

Закинута водонасосна станція «Водоканалу» / Фото з архіву «20хвилин»

Серед інших співвласників фірми «Цитадель-проект» — відомий бізнесмен Сергій Капуста та його партнери по інших підприємствах (1, 2, 3, 4): Віталій Пшеничний, Андрій Жуков, Олександр В’ячеславович Цихомський.

Звідки на березі Бугу дві цегляних «вежі»?

«Башти» на узбережжі Бугу — це частина першого міського водогону Вінниці, що діяв на початку минулого сторіччя. Дослідники з ВНТУ Олена Зінько та Богдан Чумак пишуть, що у систему входила водонапірна вежа у сучасному центрі Вінниці та насосна станція на Бригантині.

Так виглядали споруди до перебудови. Фото Вадима Козака, квітень 2020 року, фрагмент панорами з google-мапи

Цегляні споруди на узбережжі виконували функцію фільтра. Очищену річкову воду піднімали по підводній трубі на гору, де вона накопичувалася у вежі. Там були два металевих резервуари по 5 тисяч відер кожен і підігрів, аби вода не замерзала взимку.

З 28-метрової висоти вежі воду подавали під напором у домівки вінничан та до трьох водозабірних станцій. Однак повністю система водогону працювала лише десятиліття в 30-х роках ХХ ст. Після застосування електричних насосів водонапірна функція була скасована.

Частково систему водозабору використовували й в радянські часи. Машинний зал, інфільтраційні споруди взяв на баланс вінницький «Водоканал». Воду надавали на потреби Вінницького хімзаводу.

Багато десятиліть цегляна башта на Бригантині була частиною міського пейзажу. Фото зліва — 1941 рік; фото праворуч — 1958-1960 роки / Джерело: wikimedia.org, life

У 90-ті об’єкт закинули. На місці однієї зі споруд релігійна громада побудувала церкву Ксенії Петербурзької. Інші стояли пусткою поруч з церквою.

Попри те, що об’єкти були споруджені близько 100 років тому, за проектом головного архітектора Вінниці Григорія Артинова, водонасосна станція на Бригантині не є пам’яткою архітектури: об’єкти не занесені у жоден з переліків пам’яток Вінниці.

Вінничанам треба аквапарк

На минулому тижні стало відомо, як планують забудувати всю Бригантину. Крім вже згаданого торгового центру, планують побудувати спорткомплекс «Льодова арена», ще кілька кав’ярень, басейни, оновити громадський пляж тощо. Тривають громадські обговорення цього проекту

На фото фрагмент проекту плану забудови Бригантини. №14 — ТРЦ, №16 — Льодова арена. №17, що між ними — автостоянка.

З нашим аналізом забудови півострова можна ознайомитись за цим посиланням.

Тим часом вінничани збирають підписи за те, щоб на Бригантині побудували Аквапарк.

«Пропоную міській раді м.Вінниці розглянути питання будівництва аквапарку на Бригантині, як і було заплановано у 2007 році, до настання кризи, — пише автор петиції Олександр Дзядевич. — Вважаю недоцільним будувати черговий торговий центр, яких і так забагато у нашому місті. Аквапарк буде сприяти здоровому, сімейному відпочинку мешканців Вінниці, та допоможе збільшити туристичний потік. Впевнений, що запропонований комплекс чудово впишеться в концепцію реконструкції набережної річки Південний Буг».

На момент публікації цього матеріалу, 2 лютого, звернення про аквапарк підписали 301 вінничанин. А для розгляду петиції потрібно щонайменше 350 підписів. Підтримати звернення можна за цим посиланням.

Раніше, нагадаємо, ми дізналися, хто продав 1 гектар землі на Бригантині та розповіли всі плани на її забудову.

 

Читайте також:

Забудують всю Бригантину. Крім ТРЦ буде Льодова арена, кав'ярні та басейни

Готель «Південний Буг» повністю змели з лиця землі. Чи почали вже будівництво хмарочоса?

Біля Західного автовокзалу будують новий McDonald's. Коли чекати на відкриття?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (26)
  • Руслан Савчук

    скоро буде там шикарний ресторан, а там і літній майдачник можна організувати на 500-600 квадратних метрів, або пришвартувати невеличку баржу на 150-200 квадратів. Все ОК, в нас так робиться вінницький бізнес!
  • Ол Са

    Как все злобно реагируют.. Я, например рада, что в это запустение идет облагораживание.
  • Майя Кулакова-витрак

    Супер! Построят, пойду обязательно!
  • Александр Заблуда

    що реконструювали??? Мабуть рівнину поруч із входом до церкви. А хто дав дозвіл на дану реконструкцію, проект, обговорення і т.п. тобто, якщо публікація від журналістів тоді мабуть вся проектно-кошторисна документація в наявності. Чи як завжди побудували, адмінштраф і все ОК.

keyboard_arrow_up