Будинок офіцерів почали консервувати на зиму. Що з ним робитимуть, коли настане тепло?

Будинок офіцерів почали консервувати на зиму. Що з ним робитимуть, коли настане тепло?
  • Постраждалу від ракетного обстрілу росіян будівлю вирішили не зносити, принаймні поки що. Натомість її законсервують на час холодів. 

Майже чотири місяці тому, 14 липня, російська армія ракетами «Калібр» обстріляла наше місто. Внаслідок цього загинуло 28 людей. Збитки від обстрілу оцінили на сотні мільйонів гривень. Постраждало також чимало будівель, чи не найпаче — Будинок офіцерів, що був найбільшим концертно-мистецьким майданчиком Вінниці та області. Навіть того сумнозвісного дня у ньому був запланований концерт. Його афішу досі можна зустріти на деяких локаціях міста.

Останні місяці БО стоїть огороджений металевим парканом. Однак навіть з ним можна бачити масштаби руйнувань: зруйнований дах, концертна зала, тренувальні зали, адміністративні й технічні приміщення.

Відео дня

Найменш постраждала лицьова сторона будівлі. Проходячи повз неї, містяни й досі можуть бачити вцілілі плакати з українськими містами-героями: Волноваха, Херсон, Маріуполь, Буча, Гостомель тощо. Пам'ятний знак Військово-Повітряним Силам України — літак МіГ-21 — також продовжує нести свою символічну службу на постаменті.

Донедавна усі віконні рами Будинку офіцерів стояли або порожніми, або так-сяк тримали пошматований й розплавлений пластик, що колись був вікнами. Однак днями до БО пригнали кілька підіймальних кранів. Робітники почали забивали віконні отвори ДСП. 

У Вінницькій обласній військовій адміністрації ці дії нам пояснили початком консервації Будинку офіцерів на період зими. Це має захистити будівлю від ще більших ушкоджень через надмірну вологість, перепади температури та інший вплив погоди.

Про подальшу долю БО у військовій адміністрації розповісти не змогли, оскільки там поки що не вирішили, що точно збираються робити з будівлею. Попередньо відомо, що фасад збережуть, інші, найбільш постраждалі її частини, найімовірніше — знесуть. 

Ще у липні очільник ВОВА Сергій Борзов спростовував слова заступника керівника Офісу Президента України Кирила Тимошенка про те, що Будинок офіцерів знесуть. Тоді він сказав, що буде конкурс проєктів.

«Про можливі варіанти реконструкції говорили з архітекторами Вінниччини. Маємо зберегти історію і пам’ять про людей, які загинули 14 липня на площі Перемоги», — казав Борзов. 

Свою думку з цього приводу висловлював й вінницький міський голова Сергій Моргунов:

«Будинок офіцерів пережив Другу Світову війну. Коли наступали радянські війська, він був у такому ж стані. І після звільнення Вінниці він був відбудований. І символічно було б його відбудувати», — казав Моргунов.

Нагадаємо, що раніше рідні загиблих 14 липня вінничан запропонували облаштувати на площі Перемоги сквер з меморіалом пам’яті. Для цього вони створили відповідну петицію. Пізніше у своїй відповіді міська рада повідомила, що розгляне таку пропозицію. 

Додамо, що нещодавно вінницький фотограф Костянтин Ревуцький зробив серію робіт у зруйнованому Будинку офіцерів. Майбутня виставка називатиметься «Вінниця strong». Більше про неї читайте: Фотограф Костянтин Ревуцький покаже світу зруйнований Будинок офіцерів.

Читайте також:

Триває ремонт парку «Хімік». Що там вже зробили?

«Країна Героїв»: Женя Синельников показав у шоу, як змінилася Вінниця під час війни

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Volodymyr Kysil

    Краще знести.
  • Dmitriy Svistak

    На реконструкції можна багато бабла відмити
  • Читач68

    Розібрвти і знести, так само зробити з Ювілейним. Скільки в місті буваю і проїжджаю поряд то Ювілейний це совок. І на вигляд і по функціоналу.
  • Читач22

    И все таки наверное это целесообразнее снести.

keyboard_arrow_up