«Вкатали» в асфальт понад 70 млн гривень: про витрати сільради Іванова

«Вкатали» в асфальт понад 70 млн гривень: про витрати сільради Іванова
Фото ілюстративне, з відкритих джерел
  • Одна з сільських рад на Вінниччині, за рік, спрямувала понад 70 мільйонів гривень на ремонт доріг.
  • Підряди отримувала одна фірма, прописана в Калинівці. І загалом, тільки на дороги в цій сільській громаді, витратили більшу частину бюджету громади за 2023 рік.
  • Про яке село мова?

Йдеться про Іванівську територіальну громаду, в якій налічується 14 сіл. У цій громаді проживають 13,6 тисячі людей загалом. Адмінцентр сільської громади, Іванів, знаходиться усього за 41 кілометр від Вінниці.

Тут є свої органи влади, комунальні підприємства, 26 депутатів (більшість з «Української стратегії Гройсмана») та голова — Михайло Кулик.

Відео дня

Він, до речі, ще є рекордсменом Книги рекордів України. На місцевих виборах у 2020-му за Кулика проголосували 91,7% виборців. З таким результатом ще не обирався жоден голова сільської ради в Україні.

Так от, бюджет Іванівської тергромади за 2023 рік складає 130 мільйонів 668 тисяч гривень. І левова частка від цих коштів була «зарита в асфальт».

— Іванівська сільська рада за 2023 рік через Прозорро провела 366 закупівель на загальну суму 87,6 мільйона гривень. Понад 80% з цих коштів були витрачені на капітальні ремонти доріг, — розповіла журналісту розповіла представниця «Дозорро» у Вінницькій області Юлія Грига.

Дорожні тендери — «улюбленцю»

Цікавим фактом є ще й те, що ремонт доріг в Іванівській громаді віддають «фавориту»: товариству «Леон-Ш», яке протягом цього року отримало підрядів від сільради на 70,87 мільйона гривень.

З системи YouControl дізналися, що «Леон-Ш» було засноване у 2005 році, має прописку в місті Калинівка, статутний капітал — понад 1,5 мільйона гривень. Основний вид діяльності: будівництво доріг та автострад. 

Керівником та співзасновником цього товариства є Ширак Арменакян. Ще одним бенефіціаром у компанії вказаний Анатолій Довгалюк.

За даними Clarity Project, «Леон-Ш» отримало 56 підрядів від Іванівської сільради, за період 2018-2023 роки. Загалом вони освоїли 83 мільйони гривень і ремонтували дороги, переважно, в селах Іванів, Гущинці, Пиків.

Менша гарантія — більші витрати

Представниця «Дозорро» Юлія Грига знайшла ще й порушення в договорах на ремонт доріг. Стверджує, що Іванівська сільська рада вказує менший гарантійний термін на виконані роботи, аніж це прописано в законодавстві.

Стаття 884 Цивільного Кодексу України вказує, що гарантійний строк становить десять років від дня прийняття об'єкта замовником, якщо більший гарантійний строк не встановлений договором або законом, — каже Юлія Грига. — Натомість в договорах на капремонт доріг в Іванівській громаді ми бачимо гарантійний строк лише п’ять років.

Крім того, що це суперечить чинному законодавству, експертка вбачає й інші негативні наслідки для Іванівської громади:

— У такий спосіб Іванівська сільська рада може збільшувати витрати на ремонт доріг вдвічі, що суперечить цивільному і закупівельному законодавству та має ознаки розтрачання бюджетних коштів, — каже Грига.

Підсумок

І на «десерт»: крім витрат на роботи безпосередньо з ремонту, ще є і супутні послуги, такі як технічний та авторський нагляд, експертиза та розроблення проектної документації. На них додатково Іванівська громада витратила у 2023 році майже 3 мільйони гривень.

А в підсумку маємо таку суму: 73,7 мільйона гривень в цьому році Іванівська громада спрямувала на дороги. Або більше, ніж половину від свого річного бюджету (130,6 млн грн). Тож з такими дорожніми витратами в Іванові скоро можна буде проводити «міжнародні ралі».

Раніше, нагадаємо, ми розповідали про земельні скандали в Іванові.

 

Читайте також:

Хто очолить міста та села Вінниччини? Офіційні результати виборів

Село Іванів: замок магната Холоневського і трагічна доля євреїв

«Нас знають всі надзвичайники країни» — У Вінниці шиють спецодяг для пожежників

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Тетяна Бондар

    ви подивіться в махнівську  громаду. там  крім махнівки ніде нічого не має зтого що перед виборами обіцяли а михайло кулик молодчина
  • Senako Okanes

    Дороги зараз в тренді. Ціла хвиля з цими дорогами і плиткою.
  • Катя Мелехова

    Не знаю, де асфальтували в Гущинцях і за яким принципом, а в  Уладівському старостаті в Майдані Бобрику не проживає жоден депутат, немає стабільного мобільного зв'язку, немає магазину, але є ЛЮДИ, які, нарешті, побачили, що вони теж є частиною громади і керівництво громади дбає однаково про всіх своїх жителів: жоден населений пункт громади не залишили без уваги, не за принципом "куми-брати-свати-депутати", а за позицією "14 сіл- Одна   Громада". Вулиця Калинова, вулиця Захисників Вітчизни? Пиківська Слобідка, де 90% пенсіонерів? Немає там депутатів, кумів, братів, і т.п.        Я пишаюся тим, що у такий важкий час село має розвиток, бо перш, ніж це писати, Вам потрібно було бачити стан цих доріг! Або хоча б подивитися на них після ремонту і поспілкуватися з місцевими жителями, яких це питання стосується безпосередньо, а не взяти кеш за написану за вас писанину для дискредитації ОМС і голови громади особисто. Поспілкуйтеся з ним, почуйте його думку, думку людей... Але...
  • Читач92

    В партії стратегія Гройсмана, знають як асфальтувати

keyboard_arrow_up