Село Іванів: замок магната Холоневського і трагічна доля євреїв

Село Іванів: замок магната Холоневського і трагічна доля євреїв
У селі Іванів польський магнат граф Холоневський обробляв свої землі американським трактором “Кейс”, був знаний своєю небаченою щедрістю, особливо до тих, хто поливав в його замку вазони

Журналісти RIA приїхали до Іванова (раніше Янів), щоб на власні очі подивитися замок, костел Непорочного зачаття Діви Марії, до якого примикає монастир св. Бернардинів, а також побувати на місці, де розстріляли тисячі євреїв.

Палац-замок Холоневського в 16 столітті був справжньою фортифікаційною спорудою, добре укріпленою та оточеною глибоким ровом з водою. Зараз у ньому з 1963-го розташована школа-інтернат закритого типу. Але образ непідступної фортеці зберігся і досі: заходити всередину не можна, вихователі весь час наголошують, що це школа закритого типу, але що це значить, ніхто не може пояснити. У відповідь кажуть, що зараз “такі часи”. Правда, потім після телефонних дзвінків дирекції все ж таки впустили.

Замок Холоневського 16 столілля. Головний фасадЗадній фасад замкуУ будинку три поверхи. Тут навчається десь 100 дітей з діагнозом F70 – розумова відсталість. При вході зліва висить великий прапор України, на якому залишили свої побажання АТОвці. Вчителька молодших класів починає плакати, читаючи підписи.

Відео дня

Далі сходи нагору ведуть в спальні кімнати з акуратно застеленими ліжками.

У класах зараз проходять уроки, а тому заходимо лише в комп'ютерний клас, двері в який були привідкриті. Діти за ноутбуками не звертають уваги за грою. Довго не затримуємося, бо “вб'ють” як каже вчителька.  У будинку є старі інтер'єри, які дійшли до наших днів: Колонний зал з туковими колонами, Мармурова зала зі стінами, обробленими під білий мармур, ліпні розетки на стелях.

Бібліотекар Людмила Бадрак погодилася розказати про незвичайний паркет, який колись прикрашав маєток та про образ самого його хазяїна.

- У правому крилі палацу, де граф проводив прийоми, стояло багато вазонів, - каже вона. - Поливати їх треба було дуже обережно, щоб жодна крапля не потрапила на підлогу і не пошкодила паркет. Одна жінка розказувала, як її мати ходила до графа Холоневського поливати вазони. За це він платив їй стільки коштів, що на той час вона могла купити собі найкращу хустку та хліба на всю родину.

На цьому добрі справи та щедрість графа не закінчуються. Переповідають історію про те, як Адам одним з перших випробував на своїх землях трактор американської фірми "Кейс".

Трактор фірми "Кейс". Такий вигляд він має зараз (фото взято з інтернету) Та так, що коли проїжджав по вулиці Іванова, іскра від трактора впала на подвір’я і загорілася хата. Від неї вогонь поширився на декілька інших садиб на вулиці. Холоневський відшкодував збитки, покривши будинки бляхою (жерстю). На той час, за словами Людмила Бадрак, обшити цим матеріалом будівлю була небачена розкіш.

А ще польський магнат безоплатно виділив землю для будівництва залізничної станції. Почала ходити вузькоколійка від Калинівки до Бердичева. Станція і дотепер носить його ім'я – “Холоневська”.

- Зараз на Хмільник можна їхати, на Москву — куди хоч, - каже бібліотекар. - Тому для старожилів села не настільки граф Холоневський був поганий, як, зазвичай, думали про всіх панів.

Величний та занедбаний костел

Костел Непорочного зачаття Діви Марії 17 століття, до якого примикає монастир св. Бернардинів, заснувала дружина Адама Саломея 1780 року. На дверях висить замок. За радянських часів тут був клуб, спортзал. Як розповіли місцеві, тепер він належить польській громаді. Коли були живі старші поляки, вони доглядали за костелом: підфарбовували всередині, прибирали. Там же вони відзначали свої свята, молилися. Зараз він занедбаний в більшості своїй через завідувача. Він, за словами одного із селян, заглядає в чарку і діла йому ніякого до пам'ятки немає. Коли з костьолу злетів шифер, сільська рада за свій кошт перекривала дах.

Костел Непорочного зачаття Діви Марії 17 століття

- Три роки тому я пішла подивитися, що там всередині, бо жодного разу в костелі не була, - розповідає Людмила Бадрак. - Зайшла, а там все в посліді від голубів. Кажу йому: “Давайте зберемося з вчителями та приберемо все, повимітаємо”. А він відповідає: “Ні, ні, ні, ми самі приберемо, не треба допомоги”.

До костелу примикає монастир св. Бернардинів.

Єврейське кладовище

На сьогоднішній день в селі не залишилося жодного єврея, хоча до революції їх було кілька тисяч. Багато з них виїхало в США та Ізраїль. А під час війни 30 травня і першого червня 1942 року тут було розстріляно дві тисячі євреїв. Від самого костелу до палацу, оминаючи школу, німці гнали євреїв до викопаних заздалегідь траншей поряд із польським кладовищем. Тих, хто траплявся по дорозі — “підозрюваних”, або просто чужих людей теж забирали на розстріл. Тепер на тому місці Малий Бабин Яр, стоїть обеліск в пам'ять про загиблих.

Мешканка Іванова каже, що кожного року сюди приїжджають багато автобусів із євреями. Нижче, якщо перейти залізничні колії і пройти метрів 400, одразу за городами селян знаходиться єврейський цвинтар.

Єврейський цвинтар одразу за городами селянНа чому та як доїхати до Іванова?

Приїжджаєте на Центральний автовокзал, що на вулиці Київський, та сідаєте на автобус “Вінниця-Літин”. Квиток коштує 26 гривень. Десь за годину будете на місці. Назад можна доїхати автобусом “Вінниця-Калинівка” або іншим транспортом, що прямує до Вінниці. Другий варіант — це потяг Хмельницький — Київ. Доїхавши до станції Гулівці, пересаджуєтеся на будь-яку електричку, що їде до міста.

Previous Next

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Анна

    Згодна з неточеостями! Також маєток можна було б зробити частково для туристів, але, на жаль, вчителі-пенсіонери не покинуть хлібні свої місця і бояться, щоб їх не заставили, щось робити!
  • Іра Гаврилюк-Приліпко

    Вони багато чому навчанні. І "в ворд і на погоду заходять". А дома наші діти не грають у ігри??? Це як можна так писати привзято? Хто приїздив чи приходив, завжди мали можливість поспілкуватись з учнями. Хіба на меті у журналістів була інша мета, не спілкування з дітьми з особливими потребами!?
  • Іра Гаврилюк-Приліпко

    Це провокація. Що до дітей інтернату.
  • Анонім

    Іванівські діти на "уроках" інформатика грають у стрелялки? Це фініш!!!

    Могли б хоча би навчити включити Ворд і подивитися погоду.

    Анонім reply Анонім

    там знаходиться школа-інтернат для розумово-відсталих дітей, тому так і грають...

    Анонім reply Анонім

    За такі речі необхідно "учительці" оголосити додану і змусити виплатити вкрадені у держави гроші, які вона п ривласнила під виглядом зарплати.

    Або надати мінімальні знання хоча б офісу, безпеки в мережі і паінта, або прикрити цю лавочку і не витрачати бюджетні кошти!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 На Європейській площі перевіряли цукор, вакцинували, робили тест на ВІЛ photo_camera 20:07 Вода лише в чверті досліджених у Вінниці криниць відповідає санітарно-гігієнічним нормам 19:12 Старі фото Вінниці. Яким було наше місто і його мешканці у 80-х роках минулого століття photo_camera 18:37 Важко зберігати спокій? Є проста техніка дихання для подолання стресу play_circle_filled Від читача 23:38 Благоустрій П'ятничанського парку 18:02 Оголосили підозру та взяли під варту розповсюджувача канабісу play_circle_filled photo_camera 17:25 «Бойові каски замість корони тримали над головами». Дружина поїхала до чоловіка вінчатися на фронт 16:37 Рятувальники отримали нову техніку та медикаменти від благодійників play_circle_filled photo_camera 16:30 Меланома у дітей: причини, фактори ризику та профілактика захворювання 15:56 Електроенергія по годинах: з'явився графік відключень на шість черг 15:03 «Потрібно поспішати жити»: захисник з позивним «Івасик» про життєві цінності 14:21 У Хмільницькому районі під колеса легковика потрапив пішохід. Потерпілий у лікарні photo_camera 13:37 «Депортація досі триває». Історії трьох кримських татар, яких вигнали з рідних будинків photo_camera 13:13 Сьогодні — День боротьби за права кримськотатарського народу 12:16 Підстанція обленерго знеструмлена через падіння уламків ворожого безпілотника 11:57 Зірковий український комік Влад Шевченко вперше стане батьком 11:19 У Гайсині врятували 84-річну жінку та чотирирічну дитину з задимленого під'їзду 10:41 Гучно було і на Вінниччині: вночі ворог знову атакував нас ударними «шахедами» 10:27 Вінниця прощається із полеглим 23-річним воїном Олександром Лєсніком 09:15 Тульчинський захисник Денис Грінзіцький отримав «Хрест хоробрих»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up