Бібліотекарі виграли суд у влади. Чи повернуть два мільйони гривень зароблених грошей?

Бібліотекарі виграли суд у влади. Чи повернуть два мільйони гривень зароблених грошей?
Це раніше бібліотека працювала, а нині зачинена, не тільки через ковід - ОТГ ще не прийняла книги, не сформувала штат
  • У Могилеві-Подільському суд зобов’язав райдержадміністрацію (РДА) сплатити працівникам культури зароблені кошти.
  • Їм заборгували майже два мільйони гривень.
  • Чому так сталося і де візьмуть гроші?

Приблизно 50 працівників районного управління культури звернулися з позовами до суду. Кожен окремо писав заяви. Першими це зробили бібліотекарі центральної районної бібліотеки. Заяви написали також працівники районного Будинку культури, двох музичних шкіл, чотирьох художніх колективів, які мають звання народних, музею витинанки, який також зі званням народного.

Управління культури ліквідували, працівників відправили у Центр зайнятості, але при цьому не заплатили за роботу. Заборгували платню за  січень, лютий і дев’ять днів березня.

Загалом мають повернути майже два мільйони гривень.

Відео дня

Частково сплатимо за січень

У могилів-Подільській РДА підтвердили факт отримання судової ухвали. Кажуть, поки що є можливість повернути кошти, і то тільки частину, за січень місяць.

Надалі будуть шукати шляхи вирішення питання, аби сплатити решту зароблених грошей.

Як уточнила керівниця апарату РДА Майя Косенко, люди не отримали не тільки зарплату, їм ще мають сплатити кошти, передбачені законом під час розрахунку працівника. Та й пеня зростає. Загалом сума виходить майже два мільйони гривень.

Як сталося, що з людьми не розрахувалися під час звільнення?

Якийсь заплутаний клубок

Питаннями культури тепер буде займатися новостворена міська об’єднана територіальна громада  (ОТГ). Реформа! Тому управління культури, яке було підрозділом райдержадміністрації, ліквідували. Його фінансування припинили з початку нового року. Так пояснив в.о. голови Могилів-Подільської РДА Юрій Яцук.

—Починаючи з першого січня нинішнього року, припинено фінансування відділу культури, це був наш структурний підрозділ, — каже посадовець.  —

Припинення його фінаснування передбачено змінами до Бюджетного Кодексу. Саме тому працівникам управління культури не заплатили за січень-лютий.

Дивна ситуація. Фінансування припинили з початку року, а люди продовжували працювати ще понад два місяці.

За словами співрозмовника, негаразди почалися набагато раніше.

Приміщення районних закладів культури перебували у комунальній власності районної ради. Тим часом платню їхні працівники отримували у РДА. Після створення ОТГ райраду зобов’язали передати будівлі на баланс новоствореної ОТГ. Яцук наголошує, що йдеться тільки про майно. Самі ж колективи не перейшли в ОТГ, бо їх фінансувала РДА, а не райрада

Якийсь заплутаний клубок.

—Про цю проблему ми інформували і Вінницю, і Київ, — продовжує Яцук. —  Її мають вирішити на користь людей. Бо така ситуація не тільки у нашому районі.

У ковідний час залишили без грошей!

Поцікавилися в обкомі профспілки працівників культури, як вирішується питання в інших районах. Там стверджують, що в інших районах нема такої проблеми: заклади культури передали новоствореним ОТГ разом з колективами, які працювали в цих закладах.

— У такий складний час залишили людей без грошей! — розповідають працівники культури, уде колишні, у Могилеві-Подільському.

Наводять приклад важкої ситуації однієї з їхніх працівниць. Кажуть, жінка знана у місті як заслужена майстриня народної творчості. Перехворіла на ковід. На лікарняному ліжку опинився її син. На жаль, лікарі не врятували його. Запитують, як людині бути у такій складній ситуації?

Два рази зверталися з цього приводу з листами до Міністерства культури. Навіть відповіді не отримали. Так само не відреагували на звернення в ОДА.

Коли людям повернуть борги, цього не вдалося почути в РДА. Незважаючи на те, що є рішення суду.

Так само не знають, кого із звільнених візьмуть на роботу у новостворену ОТГ. Дивна ситуація нині у прикордонному місті з культурою.  

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • AK

    А для чого нам освіта, 10-11 класи, хімія, біологія, фізика, культура, бібліотеки? У нас є 95 квартал по Г+Г, цього цілком достатньо, правда, зе-виборці?
  • Валентина Наконечная

    Молодцы девочки!
  • Ols Kat

    уточнiть, будь ласка, як саме профспiлка людям допомогла

    Viktor Skripnik reply Ols Kat

    ВСІ заяви до суду готував юрист профспілки Крім того, зверталися з листами до Мінкултруи (два рази) й ОДА
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:13 Ухилянт-екстримал: на надувному матраці чоловік плив до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? photo_camera 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up