Американця, якого підозрюють у подвійному вбивстві, звільнили з-під домашнього арешту

Американця, якого підозрюють у подвійному вбивстві, звільнили з-під домашнього арешту
«Нарешті закохані можуть видихнути», — пише адвокат Дмитро Моргун. Його підзахисного, Крейга Ланга (по центру фото), підозрюють у подвійному вбивстві та вимагають екстрадиції до США
  • Апеляційний суд залишив без змін рішення міського суду, за яким спливає термін домашнього арешту для Крейга Ланга. Тепер він може вільно пересуватися містом, однак все ще є підсудним.
  • Вже майже рік в міському суді розглядається справа про екстрадицію американця до США.
  • Ланга, який у 2015 році приїхав воювати на боці української армії, підозрюють у подвійному вбивстві у Флориді.

Вінницький апеляційний суд 28 вересня залишив у силі рішення міського суду про запобіжний захід Крейгу Остіну Лангу. Строк домашнього арешту, який був призначений до чоловіка, що воював в АТО, спливає сьогодні.

— Вінницький міський суд взяв до уваги та постановив, що Крейгу Лангу не може сукупно обмежуватися свобода понад 12 місяців. Прокурор просила ще 60 діб, але Вінницький апеляційний суд залишив в силі ухвалу міського суду. Крейга вже звільнено від браслета і наразі він дійсно може вільно пересуватися, — розповіла адвокатка американця Катерина Григораш.

Адвокат Дмитро Моргун розмістив допис з підзахисним та його дружиною у фейсбуку:

Відео дня

«Борітеся й поборете. Верховенство права й закону в дії. Закохані Крейг та Анна можуть нарешті трошки видихнути», — написав Моргун.

Як розповіла журналісту Катерина Григораш розгляд справи про екстрадицію Ланга до США все ще триває. І до того ж вони готуються оскаржити у суді рішення Офісу генпрокурора, за яким дозволили вивезти чоловіка до США, попри те, що судовий процес в Україні ще не завершився.

— Зранку мене запхнули в автобус. У ньому сиділи невідомі люди в масках та зі зброєю. Я почав кричати, щоб вони себе ідентифікували. Коли вони відповіли, що є представниками поліції, то я здався, — розповідав на суді 4 вересня Крейг Ланг, як його затримали за запитом генпрокурора. — Це несло ризик для мого життя та життя оточуючих, оскільки я міг захищатися. І на мою думку, людина, яка видала наказ мене затримати таким чином, має сидіти у тюрмі.

Чому американця судять у Вінниці

Раніше писали, що Крейг Ланг є колишнім американським військовим, який воював на Сході України. З 2015 року він декілька разів приїжджав до України, де спочатку приєднався до «Правого сектору», а потім мав контракт з українською армією, був у складі «Грузинського легіону».

З листопада 2018 року проживав у Києві, де викладав англійську мову. Декілька разів виїжджав на передову разом з «Правим сектором».

— Я просто хотів допомогти людям... Я бачив несправедливість в тому, що сталося. У цій агресії проти людей, які просто хотіли бути вільними, — розповідав американець  про причини, за якими він приїхав на війну в Україні.

У серпні 2019 року Крейга Ланга затримали під час перетину українського кордону. Чоловік хотів потрапити до Молдови, щоб перезапустити свою візу. Під час перевірки прикордонники помітили, що він є у базі Інтерполу, як «особа, що розшукується за вчинення насильницьких злочинів з використанням вогнепальної зброї та співучасті у вбивстві двох осіб на території США». 

Могилів-Подільський міськрайонний суд ухвалив його утримання у Вінницькій установі виконання покарань №1, строком до 29 вересня. Пізніше це рішення було змінено на більш м’яке — домашній арешт.

І щоб відбувати запобіжний захід у Вінниці, йому винайняли квартиру на Коріатовичів. З ним живе його дружина, з якою познайомився торік у Києві. У молодят вже є спільна дитина.

Грозить страта

Як встановило слідство, у квітні 2018-го колишні американські військові 29-річний Крейг Ланг та 22-річний Алекс Цвіфельхофер скоїли пограбування та вбивство двох людей. 

За розслідуванням, яке провела поліція та ФБР, молодики збиралися продати шість пістолетів, гвинтівку та кілька комплектуючих за $3000.

Покупцем став 53-річний Серафін Лоренцо, який займався перепродажем зброї. Він та його дружина Діана Лоренцо мали зустрітися з молодиками біля церкви в селищі Естеро, штат Флорида.

Близько 23:00 місцеві мешканці почули стрілянину та зателефонували в поліцію. Тіла подружжя знайшли зранку наступного дня. Серафіна Лоренцо було розстріляно сім разів, а його дружину Діану Лоренцо — одинадцять разів. Грошей при них не було.

Серед доказів обвинувачення Ланга — листування в фейсбуку з Цвіфельхофером. У соцмережі вони обговорювали поїздку до Флориди, про плани прийти до магазину військових надлишків у Маямі, придбати бронежилети, скоїти пограбування, вкрасти човни, а потім втекти до Південної Америки чи України.

Уже рік у Вінниці триває розгляд справи про його екстрадицію Крейга Ланга. Проти цього виступають його захисники, які вважають, що американцю в США загрожує страта. А оскільки в Україні діє заборона смертної кари, тож вимагають від американської сторони гарантію про незастосування такого виду покарання до американця Крейга Ланга.

Ланг намагається отримати в Україні статус біженця чи політичний притулок, що може захистити його від екстрадиції. Поки це питання розглядатиме Державна міграційна служба, Генеральна прокуратура не має права видати американця.

 

Читайте також:

«Жодної машини нема, тільки сморід». Куди везуть з Демидівки львівське сміття — секрет

Розслідували крадіжку — знайшли нарколабораторію. Під Вінницею КОРД затримав «бізнесмена»

Острів, нерухомість і 18 позашляховиків. Арештами майна заблокували роботу B2B Jewelry

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Nick

    Убил, выпил и в Украину. Тут скоро ему еще и медаль вручат и героем сделают.
  • Valerii Rudkov

    Домой бы его отправить...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up