В перших-четвертих класах діти тепер писатимуть олівцем замість ручки

В перших-четвертих класах діти тепер писатимуть олівцем замість ручки

Міністерство освіти рекомендує вчителям вчити писати дітей олівцем, а не ручкою. Однак реакція з боку вчителів та батьків на це неоднозначна.

У серпні Міністерство освіти і науки планує представити Концепцію нової школи, яка реформуватиме навчання набагато глибше. Впроваджуватися вона буде з набору 2018-19 навчального року і не вплине на програми тих, хто вже навчається. Державні стандарти для цієї абсолютно нової концепції ще розробляються, однак цьогорічні першокласники не можуть чекати. Тому Міністерство реалізовує проект розвантаження і оновлення початкової школи.  З 1 вересня першокласники навчатимуться за 14 оновленими програмами, які мають бути ухвалені Колегією МОН 4 серпня.

Особливу зацікавленість викликає рекомендація використовувати олівець замість ручки під час вивчення письма. Ця практика поширена у західних країнах та Японії. Головна причина – написане олівцем легко виправити. Однак писати дітям важче, адже потрібно сильніше тиснути на папір. Іншою перевагою олівця вважають те, що ним дитина не може вимаститися,  тоді як чорнилом – заввиграшки. У Сполучених Штатах канцелярське приладдя дітям дають у самих школах, а олівці банально є дешевшими, ніж ручки.

Міністр Лілія Гриневич прокоментувала нововведення так: «Це дає дітям право на помилку і дозволяє не боятися власних помилок. Я прихильниця того, щоб виконання домашнього завдання не призводило до психологічних травм у дітей. Кожному з батьків знайома ситуація, коли доводиться виривати сторінку із зошита й переписувати ще раз, бо ручкою ви щось закреслюєте чи виправляєте».

Відео дня

Валентина Воронецька, завуч з навчально-виховної роботи Гімназії №1, що 6 років пропрацювала із учнями початкових класів, стверджує, що «у цій ситуації є дві сторони. Добре, що дитина отримує право на помилку. Немає проблем з тим, щоб стерти і написати по-новому. Це більш демократичне ставлення до освіти. Писатиме дитина ручкою чи олівцем, радикальних змін це не матиме. Таке питання варто вирішувати разом із батьками, дозволити їм обирати. В будь-якому разі, головне – щоб навчання приносило задоволення».

Надзвичайно позитивно про олівець відгукується Наталія Зорька, у якої за плечима 26 років викладання філологічних дисциплін і каліграфії у педагогічному університеті:

– Олівець пише м’яко. Це знімає стрес і напругу з руки, тоді як кулькові ручки її деформують. Крім цього, діти зазнають дуже великого стресу, коли роблять помилки ручкою і не можуть їх легко виправити. Вони навіть починають боятися паперу. На волонтерських засадах я співпрацюю з приватною школою «АІСТ», і там ми вже випробували письмо олівцем. Результатом були задоволені. Головне, щоб олівець був м’яким. Якщо чесно, коли я дізналася про таке нововведення від нашого Міністерства, була приємно здивована».

Батьки до письма олівцем ставляться насторожено. Ольга, мама цьогорічного першокласника, розповідає:

– У нашій школі пишуть фіолетовою ручкою, в інших – синьою. Скажуть писати олівцем – будемо. Головне, щоб  рівень викладання був високим, а програми підходящими для дітей. З іншого боку, олівець може негативно впливати на зір, адже написане ним видно гірше.

Світлана, яка теж у вересні віддає сина до школи, вважає, що «така зміна значно впливатиме на формування почерку дитини.  А щодо права на помилку, то навпаки – дитина повинна усвідомити, що саме вона виправляє, аби більше не допускати такого».

Офтальмолог Наталія Гуменюк стверджує, що письмо олівцем на зір не вплине. Контрасність цілком комфортна для очей. 
 

Зміни, що очікують на початкову школу:

  • знято обов’язковий розподіл годин – вчитель сам вирішуватиме, яку тему скільки часу викладати;
  • нові методичні рекомендації та орієнтовні вимоги до оцінювання досягнень учнів;
  • рекомендація писати олівцем замість ручки;
  • відмова від контролю швидкості читання, натомість – розвиток усвідомленого читання;
  • теми приведено до вікових особливостей дітей: зменшено кількість важкого і непотрібного теоретичного матеріалу;
  • на уроках фізкультури – більше безпечних ігор, ритмічної та дихальної гімнастики;
  • з трудового навчання вилучено теми, які вимагали додаткових витрат від батьків  (плетіння з дроту, бісероплетіння), вчитель зможе узгоджувати теми з батьками;
  • на уроках музичного мистецтва вчитель може вибирати 50% творів, які вивчаються (раніше було лише 10%);
  • з образотворчого мистецтва вилучено зайву теорію, аби було більше часу для практичної творчості. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Тетяна Дяченко

    Мені дуже подобаються такі зміни, підтримую!
  • Anonymous

    Чому олівцем, для початку крейдою, потім шматком вугілья. Потрібно звикати до покращень. Газом опалювати це підтримувати Росію . Вугілля та дрова це наше майбутнє. Розвантажити освіту - згоден 4 класи обовьязкових а потім або в уряд або у депутати. А 8 років медуніверситету для зарплатні 2500 грн це точно дурість. Навчився "мелок" тримати йди у технікум, олівець у інститут, ну вже якщо тобі країна ручку довірила це лише прокураткра, суди, та державні службовці.

    Для повного розвантаження до 4 класу треба їсти руками, а ложку давати у 12 років.
  • Борис Максимчук

    Розвантажувати потрібно не початкову школу, а середню та старшу
  • Анонім

    Я в шоке......может вообще не писать.....писать карандашом - жесть....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up