«Піти в школу після паузи — це стрес». Психологи рекомендують, як адаптуватися після дистанційки

«Піти в школу після паузи — це стрес». Психологи рекомендують, як адаптуватися після дистанційки
фото ілюстративне
  • З п’ятого травня учні вінницьких шкіл повернулися за парти: першачки почали навчатися в звичайному режимі, 5-11 класи — у змішаному.
  • Психологи дають рекомендації, як школярам успішно адаптуватися після дистанційки до класно-урочної системи.

Вінницькі школярі повернулись з карантинної дистанційки за парти. Психологи радять батькам і педагогам допомогти дітям адаптуватися, адже звикнути до нового формату навчання їм не легко, до того ж незабаром кінець навчального року.

Непросто школярам також змінити звичні  «настройки» поведінки на ті, які очікують дорослі. Фахівці радять не поспішати з вимогами і очікуваннями. Щоб відбулися конкретні помітні зміни, потрібен час і особиста мотивація дитини. Подумайте, як можна спонукати власну дитину до навчання, як краще домовитися, стимулювати, заохотити, підбадьорити. Батьки знають свою дитину краще від усіх, бо  вона частина них самих. Та й педагоги за час дистанційки не забули, як зробити навчальний процес цікавим, легким і мотивуючим.

Наталія Козак, психолог:

Відео дня

— Життя, в умовах карантину та дистанційної освіти, ізолювало дітей від спілкування з однолітками та знизило бажання входити в контакт з іншою людиною. Набагато легше в епоху онлайн режиму написати комусь, чим піти на живе спілкування. 

 І, якщо дорослі вже мають життєвий досвід спілкування вживу та онлайн, то діти, особливо початкової школи, ще не встигли набути цих навичок. Процес соціалізації для них лише почався, тому тривале дистанційне навчання може завадити формуванню навичок комунікації. 

Повернення до школи стає теж непростим моментом, щоразу діти повертаються з дистанційного навчання до школи, як 1-го вересня, пісня літніх канікул, тому вчителям варто враховувати цей психологічний момент адаптації і допомогти дітям пройти його легше своєю підтримкою та розумінням.

Наталія Тернова, психолог:

— Перші тижні навчання в школі після дистанційки — період адаптації. Діти тривалий час перебували на онлайн навчанні, тому більшість втратили навички соціальної взаємодії. 

У житті школярів знову відбулися зміни: їх звичний режим дня змінився, з'явилися старі-нові вимоги і правила. З розслабленого домашнього навчання діти повернулися до школи. Для учнів, в яких немає проблем з навчанням процес адаптація пройде швидко. 

Школярам, в яких оцінки за період дистанційного навчання погіршилися, буде складно увійти в звичний режим класно-урочної системи. Тим більше, що навчальний рік добігає кінця, а це значить, що батьки вимагатимуть підтягнути «хвости». Тому педагог має мотивувати учнів до навчання, зробити все необхідне, щоб дітям було комфортно і цікаво в школі.

Вікторія Гулько, шкільний психолог:

— Більшість школярів сприйняли карантин як ще одні канікули і розслабилися. До того ж, можливо, забули набуті за час навчання знання. Тому піти в школу після такої паузи — це стрес як для дітей, так і для батьків.

Успішність адаптації залежить і від індивідуальних особливостей дітей: від  темпераменту, який є вродженою особливістю, від характеру, який формується протягом усього життя, і піддається змінам. 

Коли очікування не реалізуються, спостерігається відчуття роздратування, виникає почуття злості, гніву,  характерні протестні реакції,  обурення. Це типова реакція на невизначеність, на різкі зміни, на порушення комфорту і стабільності. 

Щоб процес адаптації пройшов  якнайкраще,  в першу чергу, треба дбати і задовольняти базові потреби дитини: вдосталь спати, харчуватися вчасно, відпочивати достатньо, бувати на свіжому повітрі.

Важливою складовою успішної адаптації є емоційне благополуччя дитини. Дитина швидше звикне до нових умов, їй легше буде сприймати матеріал, вона буде зосереджена на навчанні, коли відчуватиме від батьків підтримку, спостерігатиме адекватні реакції на її помилки, перебуватиме у доброзичливій сімейні атмосфері. Тому більше спілкуйтеся з дитиною після уроків, запитуйте, як пройшов день, співставляйте  свій рівень вимог до дитини з її потенційними можливостями, уникайте сварок і конфліктів в присутності дитини. 

 

Читайте також:

Після великодніх свят діти повертаються до шкіл і садочків. З чим це пов'язано?

Є три можливості. Ми дізналися, чи реально тепер у Вінниці вчитися в школі не за місцем проживання

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up