На скільки впала якість освіти, або що говорять про карантинний навчальний рік батьки і освітяни

На скільки впала якість освіти, або що говорять про карантинний навчальний рік батьки і освітяни
Фото з сайту ЗОШ №25, м. Вінниця
  • Освітяни Вінниці та області підбивають підсумки навчального року в умовах пандемії та дистанційної освіти в школах.
  • Яким він був для вчителів, учнів і батьків — дізнавалися наші журналісти. 

Щорічно в травні освітяни підбивають підсумки навчального року. Департамент освіти, як правило, отримує такі дані від шкіл. Там аналізується рівень навчальних досягнень і порівнюється з попередніми досягненнями.

Наразі ця робота тільки розпочалася, бо навчальний рік цьогоріч подовжено, — повідомила директор департаменту освіти Вінницької міської ради Оксана Яценко. В зв'язку з епідемічною ситуацією в цьому році відмінили проведення Державної підсумкової атестації. Якщо говорити про навчальні досягнення учнів 11 класів, моніторять їх за результатами ЗНО. Таку інформацію в департаменті отримають у вересні.

Не все залежало від педагогів

— Було цікаве інтерв'ю міністра освіти Шкарлета, — розповіла керівник департаменту. — Міністерство зробило висновок, що  в цілому падіння якості освіти по всій Україні досягло вісім відсотків, цифра не критична. Міністр сказав, що це було очікувано і зрозуміло, що якість впаде. Все залежить не лише від педагогів, а й від того, що вкладає в дитину сім'я. Сам один вчитель і школа не може підняти якість освіти. Сім'я має мотивувати школяра, контролювати і підтримувати. Державна служба якості моніторить освіту. В порівнянні з груднем, в травні рівень освіти по Україні покращився на 10-15%.

Відео дня

Директор департаменту гуманітарної політики ОДА Олександр Мельник розповів, з якими успіхами пройшов навчальний рік у школах області.

— Дев'яті класи завершують 14 тисяч 438 осіб, з них 1070 осіб претендують на свідоцтво з відзнакою, — розповів Мельник на брифінгу. — Одинадцять класів завершують 8500 учнів, з них срібну медаль претендує 181 учень, на золоту — 581. Для навчального року в режимі онлайн це досить непогані показники.

Вінницькі педагоги не налякалися труднощів дистанційної освіти, швидко опанували електронні ресурси, платформи, гаджети, цифрові технології. Були труднощі з учнями, їх дисципліною, відвідуванням онлайн уроків та виконання завдань.

— Було створено анкети, щодо задоволеності дистанційною освітою, — поділилася Оксана Яценко.— Голосували керівники, педагоги, школярі, батьки учнів.75.6% педагогів вважають очну освіту більш ефективною. 26.5% учнів відповіли, що навчатися  дистанційно їм не сподобалося. 56% батьків сказали, що задоволені рівнем організації освітнього процесу, 21.9% — висловили своє незадоволення. Це свідчить про те, якщо в наступному навчальному році епідситуація погіршиться, ми разом будемо шукати формат навчання.

Підсумки року вустами батьків

Журналісти сайту «20 хвилин» зробили опитування у батьків вінницьких школярів, і  вони поділилися враженнями від дистанційної освіти та розповіли про успіхи їх дітей.

Оксана Поліщук:

— Не знаю, як діти, але батьки знатно прокачали свої знання зі шкільної програми. Як у тому анекдоті, коли син приносить табель і, зітхаючи, каже: «Головне, що ми всі здорові, правда, мам?».

 

Надія Литвин:

— Не можу сказати, що моя дитина «скотилася» по навчанню. Оцінки в минулому навчальному році та зараз приблизно однакові. Більшість вчителів проводили онлайн-уроки, але деякі предмети ми вчили самі з відео на YouTube.

 

Володимир Шинкаренко:

— Діти на дистанційному навчанні розслабилися, я не задоволений навчальним роком. Результати могли б бути кращими, якби син ходив у школу. Бо зазвичай батьки на роботі і не мають часу контролювати освітній процес.

 

Ганна Давиденко:

— По поточних оцінках успішність значно покращилась. Позаминулого тижня були підсумкові контрольні, результати чудові.

 

 

Олена Суходоєва:

— Дистанційне навчання спричинило низку незручностей, що до них діти й батьки не були готові. У моєї доньки підвищилась збудженість, нервовість, страхи перед елементарним незнанням відповіді. І не тому, що вона не здібна, а тому, що весь час вона витрачала на самоорганізацію.

 

Альона Солом’яна:

— Ми успіхами задоволені і  не помітили особливої різниці в оцінках у цьому і минулому навчальному році. А щодо рівня знань, то тут дуже допомогли заняття з репетитором.

 

Анна Катрук:

— В молодшій школі провідний вид діяльності — навчання. Дітям важливо пробувати себе в різних заняттях . Але, так би мовити, вживу, тобто власними руками і силами, а дистанційно не все можливо зробити. Тим більше, що зона найближчого розвитку розширюється лише за умови спільної діяльності з дорослим. Тому інтерес до цієї сфери у багатьох падав. 

Дистанційне навчання — це випробовування не лише в аспекті навчання, але і соціалізації дітей.

У молодших школярів дружба ситуативна: сидимо за однією партою — друзі, однакові рюкзаки — друзі тощо. І тому деякі діти були просто виключені зі спілкування. Якщо зберігалося спілкування хоча б у дворі чи з родичами-ровесниками, то дитина розвивала навички спілкування, інші діти не мали такої змоги.

З підлітками інша ситуація. Провідний вид діяльності цього віку — спілкування з однолітками. Вони його реалізували онлайн, в переписці, в спеціальних програмах.

Однак модифікувався і булінг, тобто в таких спосіб стало важче жертві захиститися від кривдників . І ті підлітки, яким раніше не вдалося завоювати авторитет колективу, не мали змоги це зробити дистанційно.

Життя змінюється і ставить перед нами нові виклики. І всі ми отримали новий досвід.

Але діти і підлітки, у яких не вистачило ресурсу адаптуватися до нових умов, набули нових психологічних травм. Деякі речі ми помітимо лише через певний час.

Наприклад прогалини в навчанні, зниження дисципліни, а також психологічні зміни суспільства, які зазвичай відразу не помітиш, і які можна відчути тільки з часом.

 

Читайте також:

Які професії обирають вінницькі старшокласники. Результати опитування

У Вінниці влітку працюватимуть чергові дитячі садочки. Як можна потрапити?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Jelena van Elteren

    Качество образования, из-за того, что равняются на Европейские стандарты, желает лучшего, а дистанционное обучение делает вот это плохое образование не лучше.
    И ещё, дистанционное образование вредно для детской психики, дети - должны учиться среди детей и общаться с своими сверстниками!!!
  • Олександр Дзядевич

    Якість нашої освіти і так була доволі низькою... Чому у школах немає якісного харчування навіть за гроші? Чому в третьому класі 6 уроків? Чому дві зміни? Чому 30 і більше учнів у класі? Чому дитина не може обирати предмети, які їй до вподоби?

    Jelena van Elteren reply Олександр Дзядевич

    Александр, дети должны быть всесторонне развиты, поэтому им и не представляется возможности самим выбирать только любимые предметы. Ещё, для ребёнка очень важно учиться делать не только, что им нравиться, но и то, что им не очень интересно-  жизнь состоит не только из того что нам интересно и что мы хотим. Вы представьте, например, ваш ребёнок не любит географию и кто-то из детей скажит, что едет на каникулы в Мадрид и будет ваш ребёнок стоять и хлопать глазами и не знать в какой стране находится тот Мадрид,  а если география обязательный предмет, то и поневоле выучишь и ребёнок не будет выглядеть навеждой. Сейчас они маленькие и не понимают полезность того или другого предмета, а когда вырастут спасибо скажут.

    Олександр Дзядевич reply Jelena van Elteren

    Із за таких як ви мм і маємо в державі, хірургів, президентів, водіїв та вчителів, яких навчають де знаходиться Мадрид і в результаті вони не знають де Мадрид і нікчемні в професійному плані
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up