Гроші за навчання у ліквідованому коледжі повернули не всім

Гроші за навчання у ліквідованому коледжі повернули не всім
Про розпач, який пережили студенти Вінницького коледжу бізнесу, „RIA” розповідала читачам у номері за 13 лютого („Навчання у коледжі закінчилося... посеред пари”). Коли сьомого лютого студенти прийшли на заняття, їм повідомили, що навчання в коледжі припиняється. Щодо заплачених за навчання грошей керівництво коледжу попросило не турбуватися – їх студентам повернуть. Чиновники від освіти, у свою чергу, просили батьків не переживати: їх дітей влаштують в інші навчальні заклади. Чи виконані ці обіцянки?

„Плачуть у мене в кабінеті”
- Ми ходили з мамою від одного навчального закладу до іншого, мама скрізь просила, щоб мене взяли на навчання, але там лише здивовано розводили руками. Мама плакала, коли побачила напис при вході в кооперативний коледж: „Студентів Вінницького коледжу бізнесу не турбувати”, – розповідає одна з колишніх студенток згаданого навчального закладу.
Те саме робили й інші батьки. А потім вони об’єдналися і почали разом шукати, як їхнім дітям продовжити навчання. Стояли на сходах облдержадміністрації, щоб привернути увагу до проблеми, писали листи у Міносвіти...
- Одні плачуть у мене в кабінеті, - каже директор будівельного технікуму В’ячеслав Шатило, - а інші чекають у коридорі і на вулиці...
Саме будівельний технікум прийняв найбільше студентів згаданого коледжу. Майже 80 із них навчаються на стаціонарному відділенні, 12 – на заочному. Новачки почуваються щасливими. Особливо дівчата.
- У нас переважно навчаються хлопці, - усміхається директор, - а з коледжу бізнесу прийшли в основному дівчата. Розбавили своєю красою хлопчаче товариство.

Грошей чекають уже два місяці
- Учора з мамою ще раз ходили до директора коледжу бізнесу, щоб забрати гроші за навчання, але так і не дочекалися її, - каже одна із студенток і додає: - Там записуються на список, щоб повернули гроші. Ми теж записалися.
Дехто з колишніх студентів сказав, що вже отримав суму, внесену за навчання у коледжі бізнесу. „Моя мама зразу вирвала гроші, - каже одна зі студенток. – Казали, що повернуть зразу, але, як бачите, із сьомого лютого, коли прикрили коледж, уже минуло майже два місяці, а наші батьки все ще оббивають пороги. Ми ж майже всі з районів області. Щоб добратися до Вінниці, потрібен час і гроші. Чому це їх батьки мають марно витрачати?”
Дирекція будівельного технікуму навіть у цьому питанні пішла назустріч новачкам. Як пояснив В’ячеслав Шатило, нових студентів прийняли на навчання з відстрочкою оплати. Однак минуло вже понад місяць, а кошти внесли менше ніж половина новачків.

Для новачків розробили індивідуальні плани
Нові студенти опановують науки за спеціальністю „фінанси”.
- Найпростіше першокурсникам, - пояснила заступник директора технікуму Наталія Бондарчук. – Вони вивчали майже ті самі предмети, що й у нас. Немає великої розбіжності у предметах і для студентів другого курсу. А ось третьокурсникам доводиться складати іспити з тих дисциплін, які вони не вивчали в коледжі бізнесу. Адже вони отримуватимуть диплом державного зразка. Значить, зобов’язані вивчити всі дисципліни, передбачені навчальним планом з даної спеціальності.
Для них розробили індивідуальні плани. Спочатку нові студенти прослухали курс лекцій, а тепер складають іспити. Так наздоганяють своїх однокурсників.
Питання про влаштування вихованців коледжу бізнесу вирішували на рівні Міносвіти. Звідти і досі телефонують і цікавляться, як вписалися у навчальний процес новачки.

Відео дня
>„Тут так класно, ходимо в театр, музеї, є спортзал...”
А ті, з усього видно, почуваються на сьомому небі.
- Коли нас виставили на вулицю, ми плакали разом із батьками, - каже Тетяна Харчук, яку вже обрали старостою групи. – Зате тепер радіємо, що нас так гарно прийняли. Тут набагато кращі умови навчання, великий колектив, все, як у справжньому навчальному закладі. Ще мені подобається, що є зал для занять фізкультурою. Ми вже брали участь у концерті художньої самодіяльності до свята 8 Березня.
- Наші батьки дуже задоволені, що в технікумі є їдальня і на великій перерві можна підкріпитися, - каже першокурсниця Вероніка Школяр. - У коледжі цього не було.
Другокурсниці Наталі Кисіль дуже подобається, що в технікумі організовують колективні екскурсії. А Світлана Бацалай похвалилася тим, що їй, а також ще декому з новеньких надали місця в гуртожитку. Під час навчання в коледжі всі діти жили на квартирах.

У Вінниці залишився один приватний коледж
Із майже 300 студентів коледжу бізнесу частина продовжує навчання у технічному та кооперативному коледжі, один обрав коледж конструювання одягу. Директор цього начального закладу Ігор Мізрах каже, що їхній навчальний заклад готовий був надати місця для продовження навчання не менше як 20 студентам. Але прийшов тільки один. Можливо, діти налякані статусом приватного закладу. Хоча, стверджує співрозмовник, у Європі половина навчальних закладів є приватними. В Україні їх лише 3,2%. За словами пана Мізраха, у Вінниці залишився лише один приватний коледж, і це їхній навчальний заклад. Усіх випускників коледж працевлаштовує.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up