Забувати не можна! Як вінницькі ветерани борються за пам'ять воїнів Української Галицької Армії

Забувати не можна! Як вінницькі ветерани борються за пам'ять воїнів Української Галицької Армії
Фото: fb.com/vtprostir
  • У Ветеранському просторі в середу, 22 вересня, презентували важливий відеоролик. 
  • Він, зокрема, має допомогти зі створенням меморіального парку загиблих вояків Української Галицької Армії.
  • Деталі конкурсу від Міністерства у справах ветеранів і про те, що відзняли ветерани-учасники АТО/ООС — далі у нашому матеріалі.

«У Радянському Союзі цілі сторінки української історії замовчувались, а пам'ять про події та її учасників старанно знищувалась. Так було і з вояками Української Галицької Армії. До минулого року майже нічого не було відомо про найбільше кладовище вояків УГА, що розташоване в Вінниці. Але так не має бути, — днями такий допис опублікували на facebook-сторінці Ветеранського простору. —  І саме тому ветерани-учасники АТО/ООС розробили і подали на  конкурс від Міністерства у справах ветеранів проєкт під назвою «Відновлюємо історичну справедливість: вшановуємо захисників незалежної України — вояків Української Галицької Армії», що має на меті створення меморіального парку загиблих вояків УГА та інтерактивного історичного сайту».

Аби підтримати свій проєкт, ветерани й учасники АТО/ООС записали відеоролик. А ми, журналісти 20minut.ua, побували на його презентації і готові розповісти про проєкт трохи більше. 

Фото: fb.com/vtprostir

— Як відомо, історія має свою циклічність: майже 100 років тому захищали незалежність України воїни УГА. На сьогодні ми виявили місце їхнього поховання, яке є в доволі-таки поганому стані. Воно заросле, захаращене сміттям… Тому ми як їхні наступники, теж захисники України, вбачаємо необхідність впорядкування (території — прим. авт.), — почав розповідати про проєкт Андрій Сайкович з громадської організації «Брат за брата». — Агенція просторового розвитку розробила концепцію вигляду цього місця. Ми плануємо на першому етапі провести там облагородження території і встановити меморіальний знак. Крім того, плануємо створити сайт, де будемо розміщувати інформацію про події того року, а також короткі бібліографічні історії учасників тих подій. 

Відео дня

Додамо, що на сайті ще має бути спеціальний інтерактивний квест. Кожен зможе перевірити свою  обізнаність у хронології минулих подій і краще вивчити історію України, яка, на переконання багатьох, має схильність до повторень.

Записаний відеоролик, зауважимо, триває трохи більше за хвилину. Але й цього часу достатньо, щоб відчути на шкірі мурах. У ньому минуле й сьогодення справді тісно перетинаються. Власне, наше сьогодення є продовженням того минулого...

Один із учасників сьогоднішньої презентації, ділячись враженнями від зйомок, розповідає, що головна ідея проєкту загалом і ролику зокрема — вивчення уроків минулого. 

— Іноді люди, які не мають ніякого відношення до будь-яких героїчних вчинків, стають героями для суспільства. А справжні герої, такі як ці хлопці, можуть лежати тихенько в землі, а зверху над ними можуть побудувати свинарник, — говорить Леонід Гуменний. 

Він додає, що боротися справді буває важко, але завжди будуть ті, хто у відповідальний момент рук не опустить.

— Ми й ролик зняли у такому стилі. Ми стаємо за нашими предками. Як би їм тоді не було важко, як би не вважалось на той час, що боротьбу програно, завжди будуть ті нащадки, які готові не просто плести за течією, а вже у сучасності продовжувати їхні справи, — додає Леонід Гуменний. — Ми маємо віднайти цю ниточку, що пов’язує нас крізь роки. За Україну є кому боротися і є кому вмирати!

Фото: fb.com/vtprostir

А сам відеоролик можна подивитись на facebook-сторінці Ветеранського простору

Що за поховання?

— Це вінницький шпитальний або госпітальний цвинтар, військове кладовище, створене на початку 1919 року військовою владою з подачі та необхідності військових, які дислокувались у нашому місті, — нагадує директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришен. — І, мабуть, найбільш такий резонансний і страшний момент, пов’язаний з цим місцем, стосується осені-зими 1919-1920-х років. Момент, коли в місті, на Поділлі, на Правобережній Україні вирувала епідемія тифу. Галицька Армія, яка у переважній більшості дислокувалась на території Східного Поділля, була фактично заручницею цієї страхітливої епідеміологічної ситуації. Переважна більшість кадрів цього війська загинула, хоча були й ті, хто пережив цю епопею і залишив по собі величезну кількість спогадів, різноманітних матеріалів, по яких ми і зараз можемо говорити про вивчення цього вкрай цікавого й дуже складного періоду як міської історії, так і історії України.

Зауважимо, що госпітальний цвинтар на Стрілецький потенційно може бути одним із найбільших масових поховань вояків Галицької Армії та армії Української Народної Республіки на території України.

— Ми не можемо говорити про якусь точну кількість. Тому, що метою минулорічних пошукових досліджень було власне з’ясувати наявність саме цвинтаря і спробувати «зловити» його межі. Але тепер стоїть питання не менш важливе — питання меморіалізації, — додав Олександр Федоришен. — Для Центру історії Вінниці як для дослідницької організації і для майбутнього музею Вінниці за честь було допомогти ветеранській спільноті.

Про згадане поховання вояків УГА, нагадаємо, можна прочитати у наших попередніх матеріалах:

А також радимо звернути увагу на матеріали про пошуки інших поховань у Вінниці:

Партнерами проєкту є : громадська організація «ВА Асоціація ветеранів, інвалідів війни та волонтерів АТО», Вінницький обласний військовий комісаріат, Центр історії Вінниці та громадська організація «Брат за Брата України».
Над зйомкою і монтажем відео працював Микола Геркалюк.

 

 

Читайте також:

Цукроварня, залізнична станція і пам'ятники з граніту. Якою була Гнівань до 1917 року?

Яблуневий сад і громадський простір: який вигляд тепер може мати музей Коцюбинського

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач42

    пусть  спросят сами  себя  за  чьи  деньги и кому они служат.теперишни  зрадники  повторюют помилки  зрадникив минулого.тот  же  Грушевський кот .ругав бильшовыкив  служив им  до  1937 и нехай  Пэтю Вампира спитають  де  обицяний  мильон за каждого  москаля.и как  так  выходит что на комуналку и  медицину денег нет а на АТО и на парады есть.твари  вы  двуличные и вся  эта  мразота  атошная  будет  отвечать перед  трибуналом

keyboard_arrow_up