Вінничани відмовилися продати у Бельгію 100-річний трамвай

Вінничани відмовилися продати у Бельгію 100-річний трамвай
Унікальний старовинний бельгійський трамвай знайшли у лісі під Вінницею. Півроку у трамвайно-тролейбусному управлінні тішилися планами про його реконструкцію. Аж тут подзвонили з посольства Бельгії і попросили продати трамвай їм

 - З посольства був дзвінок у трамвайно-тролейбусне управління, - каже керівник клубу «1000 міліметрів» Олег Матюхов. - Дипломати запитували, чи можна викупити старий вагон. Але їм відмовили. Пояснили, що вагон у поганому стані. На мою думку, важливіше інше – що він все-таки, як кажуть, дожив до наших днів. Ось в чому його цінність. Коли вагон відновлять, буде немало бажаючих оглянути його, щоб вочевидь переконатися, на чому їздили раніше пасажири у Вінниці.

Ідентифікували по фото
Восени минулого року «20 хвилин» розповідала про незвичайну знахідку – старий трамвайний вагон. Знайшли його на території колишнього піонерського табору трамвайно-тролейбусного управління «Дубовий гай» у лісі під Вінницею члени Клубу любителів електротранспорту «1000 міліметрів». Навіть зовні видно, що вагон надзвичайно старий. За словами Олега Матюхова, досліджували його тривалий час. Допоміг дослідник електротранспорту з Естонії, з яким вінничани давно підтримують стосунки. Естонець надіслав серію фотознімків трамвайних вагонів початку минулого століття. На двох з них зображені трамваї, ідентичні до вагону, що знайшли у лісі під Вінницею.

Залишився в єдиному екземплярі
- Таким чином, ми дізналися, що це вагон серії «Nivelles», - каже Олег Матюхов. – Встановили, що виготовляли їх у Бельгії ще у 1911 році. Вони мали ще одну назву – «Пульман». Саме так називали пасажири бельгійські вагони.

«Бельгійця» привезли до нашого міста ще перед війною. Доставили його сюди з Одеси. «Пульман» служив вінничанам довго, його не списували, бо мав місткий салон. Ним перевозили пасажирів ще довго після війни, аж до середини 70-их років. А потім пристосували під побутове приміщення на території піонерського табору трамвайно-тролейбусного управління. З часом вагон втратив свій первинний вигляд. Проте є деталі, що підтверджують ідентичність з «Пульманом» - рама, наприклад. Ще одна характерна ознака «Пульмана» - він довший від інших вагонів. Загалом у Вінниці було п’ять трамваїв, виготовлених на заводі «Nivelles». Цей зберігся дивом.

Члени Клубу «1000 міліметрів» запропонували керівництву трамвайно-тролейбусного управління відновити знахідку і встановити її у музеї електротранспорту, який планують створити у Вінниці. Спочатку до пропозиції поставилися скептично, бо вагон надто вже старий. Але згодом прийняли її. Якщо вагон вдасться відновити до наступного року, коли будуть святкувати 100-річчя першого вінницького трамваю, то «бельгієць» виставлять для огляду.

– Він цінний уже тим, що залишився в єдиному екземплярі, - кажуть члени клубу. – Принаймні в Україні другого такого нема.

Саме з цієї причини вінничани відмовили представникам Бельгійського посольства, які цікавилися, чи можна придбати старий вагон.

У конструкторському відділі трамвайного управління розробляють схему відновлення «бельгійця».
- Разом з фахівцями ми виїжджали на місце стоянки вагона, ще раз уважно оглянули його і дійшли до спільної думки, що спершу треба розібрати, а вже тоді частинами перевозити у депо, - продовжує співрозмовник. – Не підлягає відновленню корпус. Час не пощадив його. Корпус зовсім непридатний для транспортування. Хоча на місці стоянки він би ще деякий час залишався у своєму первинному стані. Деякі деталі все-таки збереглися.

На колеса поставлять німця
Тим часом у депо тривають роботи з відновлення ще одного старого вагона німецької марки «Гота». Він довгий час знаходився на запасній колії біля колишнього «Хімпрому».

- Німецький вагон відновили вже приблизно на 20-25 відсотків, - каже пан Олег. – Ходову зробили, двигун поставили. Збирали все із запчастин, які збереглися на складі управління. Так само будуть відновлювати «бельгійця». Але складніше буде із запчастинами. Не виключено, що доведеться звертатися до тих самих бельгійців. Можливо, вони чимось допоможуть.

За словами співрозмовника, «Nivelles», на жаль, не вдасться зробити ходовим вагоном, він залишиться лише експонатом музею. А ось «Готу» поставлять на колеса. Цей вагон ще згадає молодість, його використовуватимуть з екскурсійною метою.

Довідка
Перший трамвай у Вінниці з’явився у 1913 році. Він ходив за маршрутом від Жіночої гімназії (нині школа №2) до залізничного вокзалу, як і нині, проїжджаючи через міст між берегами Південного Бугу.
 

Відео дня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Anonymous

    Цікава назва клубу "1000 міліметрів" :) Цікаво, що це вони міряють?

    Anonymous reply Anonymous

    Ширину трамвайної колії.
  • Anonymous

    Ездил на нем. Последние 2 были переделаны в "служба пути" с номерами С-1 и С-2. Ночные труженики.
  • Anonymous

    не продати, а поміняти на 2 новеньких
  • Anonymous

    дурні краще продали,по перше кому цікава та історія,а по друге на виручені кошти щось путевого зробили нинішнім трамваям.це не наша історія,а бельгійська

    Anonymous reply Anonymous

    Дурень ти. От через таких, як ти ми в такій ж/пі живемо.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up